Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janne Rintala on mies monien Arttu Wiskarin hittien takana ja hän uskoo, että suomalaiset haluavat nyt rapin sijaan perinteisempää musiikkia – "Minut on aivopesty iskelmään"

Musiikki: Laulujen tekeminen on rankkaa työtä, Janne Rintala sanoo.

Järjetön työmäärä. Noihin kahteen sanaan säveltäjä, sanoittaja Janne Rintala kiteyttää työnsä ja etenemisensä hittikappaleiden sanoittajaksi.

Janne Rintala palkittiin äskettäin Teoston Vuoden musiikintekijä -tunnustuspalkinnolla. Hän on siis se mies, joka on monien Arttu Wiskarin hittien takana. Viimeisin niistä on Tässäkö tää oli.

Rintala ja Wiskari ovat myös Espoon Olarinluomassa toimivan Mökkitie Records -tuotantoyhtiön perustajia ja omistajia. Heidän yhtiökumppaneitaan ovat Olli Saksa ja Mika Laakkonen.

Mökkitie Records perustettiin tukemaan ja edistämään Arttu Wiskarin uraa, mutta nykyään töitä tehdään muidenkin artistien. Arttu Wiskarin albumin lisäksi työn alla ovat nyt Erika Vikmanin, Dannyn ja Mira Luodin albumit ja tietysti singlejä.

Yhdeksi hittien syntymisen syyksi Janne Rintala sanoo sen, että hän uskalsi jättää työt rautakaupassa ja ryhtyä päätoimiseksi musiikintekijäksi.

Kuulijan pitää kokea, että tämä olisi voinut tapahtua minulle.

Vaikka Janne Rintala on työskennellyt alalla vuosia, huippusuosio on tullut aika hiljattain. Hän on saavuttanut sen yhdistämällä tarinankertomisen synnyinlahjaan sinnikkään treenaamisen, tuhannet toistot.

Biisien kirjoittamisen Rintala aloitti jo teini-ikäisenä.

– Lapsuudenkodissani soi aina iskelmä, minut on aivopesty siihen, Rintala naurahtaa.

Rintalan innoittajina ovat olleet sellaiset tekijät kuin Eppu Normaali ja Yö. Oman jälkensä ovat jättäneet Junnu Vainion ja Gösta Sundqvistin tekstit. Vaikutuksen ovat tehneet myös sellaiset hittikoneet kuin Abba, Roxette ja Queen.

– Muutama vuosi sitten rap, edm ja tekno olivat valtavirtaa. Nyt suomalaisia on alkanut kiinnostaa perinteisempi ja musikaalisempi musiikki ja minä teen juuri sellaista, Rintala arvioi.

Työtahti on kova. Rintala sanoo, että melodiat ja aiheet pyörivät mielessä 24 tuntia vuorokaudessa.

– Joka päivä tehdään uusi laulu tai jatketaan keskeneräistä projektia.

– Puolet onnistumisistani olen tehnyt yksin ja toinen puoli on syntynyt niin, että kaveri on ollut mukana sävellyspuolella.

Nykyään niin muodikas co-writing, jolloin samaa laulua tekee 5–6 ihmistä, ei ole Rintalan juttu.

Suomalaiselle laulujen sanat, sellaiset joissa on sanomaa, ovat tärkeitä.

– Samaistuttavuus on tärkeää. Kuulijan pitää kokea, että tämä olisi voinut tapahtua minulle, Janne Rintala sanoo.

– Laulun tekeminen on vaatturin hommaa. Kuuntelen artistin juttuja, mietin missä hän elämässään menee, suodatan sitä ja kirjoitan hänelle tekstin, Janne Rintala kuvaa työtapaansa.

Erika Vikmanin hitti Syntisten pöytä on yhden päivän työn tulos. Arttu Wiskarin Suomen muotoisen pilven alla -hitistä tarvittiin 5–6 versiota ja kuukausien työ ennen kuin se oli kypsä julkaistavaksi.

Rintalan mukaan suomalaiset haluavat kuunnella sellaista musiikkia, josta välittyy aitous. Melodian ja tekstin pitää sopia artistille ja kuulijan maailmankuvaan.

Janne Rintala sanoo vuosien saatossa miettineensä paljon sitä, millainen musiikki menee läpi. Viime vuosina on kaivattu syvällisempiä tekstejä. Korona-aikana teksteihin on tullut perhekeskeisyyttä, lämpimiä arvoja ja ripaus uskonnollisuuttakin.