Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen uusi silta joudutaan rakentamaan kahdessa vaiheessa: Radan yli tulee kaksi selvästi nykyistä pidempää siltaa, hissit ja portaat päihin

Kirkkonummentien silta radan yli joudutaan rakentamaan kahdessa vaiheessa. Uusi siltakokonaisuus on molempiin suuntiin kaksikaistainen ja huomattavasti nykyistä pidempi.

Siltaurakkaa hankaloittaa se, että liikenteen täytyy jatkua koko työn ajan, sillä silta on ainut ajoneuvoyhteys keskustassa radan yli.

Uusi ylikulku on itse asiassa kaksi eri siltaa. Ensin rakennetaan idän eli Prisman puoleinen siltakansi. Liikenne käyttää rakentamisen aikana nykyistä katuyhteyttä.

Toisessa vaiheessa liikenne siirretään uudelle sillalle. Sen jälkeen nykyinen ylikulkusilta ja tukimuurit puretaan ja rakennetaan toinen uusi siltakansi.

Nykyinen silta on yksikaistainen suuntaansa, joten liikenne urakan aikana voi jatkua entiseen tapaan.

Huonokuntoinen vuonna 1966 valmistunut ylikulkusilta on noin 60 metriä pitkä. Uudesta sillasta tulee 230 metrin pituinen. Se lähtee Kirsikan galleriakäytävän luota ja jatkuu pitkälle eteläpuolelle.

Huomattavasti nykyistä pidemmällä sillalla mahdollistetaan Kauppakeskus Kirsikan ja Galleriakäytävän laajentuminen uuden sillan alle. Laajennus suunnitellaan kuitenkin erikseen, eikä se liity siltaurakkaan.

Nykyisen radan eteläpuolella varaudutaan kahteen lisäraiteeseen, jotka voivat toteutua joskus pitkällä tulevaisuudessa. Tulevassa urakassa siirretään Munkinmäentietä etelämmäksi radasta.

Sillan ali johtavat Munkinmäentie ja toisella puolella Asemankulma-katu pidetään auki koko siltaurakan ajan. Samoin Galleriakäytävä kauppakeskukseen ja ajoyhteys Kirsikan katolle.

Uudelle sillalle tulee myös jalankulku- ja pyörätieyhteys niin kuin nytkin. Nykyinen kevyenliikenteen silta on valmistunut vuonna 1990 ja se puretaan.

Uudelta sillalta parannetaan jalankulkijoiden yhteyksiä alas molemmissa päissä Munkinmäentielle ja toisella puolella Asemakeskukseen.

Siltaan rakennetaan kolme porrastornia, joista tulee myös sillan maamerkit ja valaistuksineen näyttävä portti Kirkkonummen keskustaan.

Porrastorneihin rakennetaan myös hissit, joihin mahtuu pyörän kanssa. Porrastorneissa on lasiseinät, joilla pyritään ehkäisemään ilkivaltaa.

Siltaurakka pyritään tekemään nopeassa aikataulussa siten, että valmista olisi runsaan kahden vuoden kuluttua kesällä.

Urakka maksaa noin 11 miljoonaa euroa. Silta on kunnan katualuetta, ja siten kustannuksetkin lankeavat kunnalle.

Kokonaisvastuu urakan toteutuksesta on tarkoitus antaa Väylävirastolle, jolla on paljon kokemusta siltahankkeista.

Kirkkonummentien silta on hyvin vilkasliikenteinen. Vuonna 2014 sillan ylitti noin 16 500 ajoneuvoa vuorokaudessa. Ennusteen mukaan määrä on vuonna 2025 noin 20 000 ajoneuvoa.