Espoon rokotusajat täyttyneet, vaikka Astra Zenecan rokote epäilyttää osaa

Astra Zenecan rokotetta annetaan tällä hetkellä 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu. Timo Mustalampi
Johanna Halava

Johanna Halava

Ainakin Helsingissä koronarokotuspisteillä on ollut sanaharkkaa ja yhdelle rokotuspisteelle jouduttiin viime viikolla kutsumaan poliisikin, kun rokotettavan omainen oli käyttäytynyt uhkaavasti. Omainen oli ollut sitä mieltä, että Astra Zenecan rokotus ei käy rokotettavalle.

Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahnin mukaan Espoossa ei ole koettu uhkaavia tilanteita rokotuspisteissä. Mutta hän uskoo, että moni on pohtinut Astra Zenecan rokotteen ottamista. Rokotteen epäillään aiheuttaneen hieman tavallista enemmän veren hyytymishäiriöitä. Kyse on erittäin harvinaisista tapauksista.

– On ollut tilanteita, joissa Astra Zenecan rokotteeseen oikeutettu on mennyt rokotuspisteeseen, jossa annetaan vain Pfizerin rokotetta. Noin puolet on sitten päätynyt ottamaan Astra Zenecan rokotteen ja puolet jäänyt vielä odottamaan, Svahn kertoo.

Siitä huolimatta kaikki tarjolle tulleet rokotusajat ovat täyttyneet.

Espoossa oli maanantaiaamupäivään mennessä annettu kaikkiaan noin 54 880 koronarokotetta, joista noin 48 440 oli ensimmäisiä annoksia. Molemmat Espoossa käytössä olevat rokotteet vaativat kaksi rokoteannosta.

Tälle viikolle Espooseen on luvattu 5 700 Pfizerin rokotetta ja ensi viikoksi 8 000.

– Viime viikolla tuli 6 000 Astra Zenecan rokotetta, joita annamme tällä viikolla.

Viranomaiset pohtivat Astra Zenecan rokotteen käyttöä Suomessa taas tällä viikolla. Toistaiseksi sen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä sen ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu.

Astra Zenecan koronarokotteeseen liittyy hyvin pieni vakavan hyytymishäiriötaudin riski. Rokotteeseen yhdistetty veritulppa ei ole tavanomainen keuhko- tai syvien laskimoiden veritulppa, vaan erittäin harvinainen aivolaskimotukos, johon liittyy verihiutaleiden vähyys.

Euroopan lääkeviraston mukaan Astra Zenecan koronarokotteen hyödyt ovat sen haittoja suuremmat.

Tällä hetkellä rokotettava ei voi itse valita mitä rokotetta hän saa.

Espoossa todettiin perjantaina 44, lauantaina 38 ja sunnuntaina 25 laboratoriovarmistettua koronatautitapausta. Kaikkiaan tautiin on sairastunut 8 073 espoolaista. Määrässä ovat mukana myös taudista jo parantuneet.

Ilmaantuvuusluku, eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohti kahden viikon tarkastelujaksolla, on nyt Espoossa 206. Suuntaus on laskeva, sillä viime viikon torstaina ilmaantuvuusluku oli 248. Pahimmillaan se oli noin 350.

– Suunta on nyt hyvä, siitä kiitos kaikille. Vaikuttaa, että kohtaamisia on maltettu välttää, toteaa Svahn.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 62 espoolaista kaupungin omien ja ostopalvelujen piirissä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut