Onko lapsesi puhelimessa tällainen sovellus? "Hätkähdyttävää" – tarkista 4 asiaa ennen ostopäätöstä

Yhä suuremmalla osalla 6-vuotiaista on oma älypuhelin. Kuvituskuva. Arkisto/Johanna Erjonsalo
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Helsingin Uutiset

Älypuhelimen hankkiminen lapsille on aikaistunut, ja jo 60 prosentilla 5–6-vuotiaista lapsista on oma älypuhelin, selviää DNA:n koululaistutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan kolme neljästä vanhemmasta uskoo, että älypuhelimen käyttö lisää lasten oppimista.

–  Lisäksi 85 prosenttia vanhemmista on sitä mieltä, että puhelin toimii hyvänä apuvälineenä lapsen ja aikuisen välisen luottamuksen kehittämisessä, DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo tiedotteessa.

Puhelimiin on saatavilla useita erilaisia turvasovelluksia.

–  Lähes kaikki vanhemmat kertovat olevansa tietoisia turvasovelluksista, mutta vain 43 prosenttia vanhemmista on käyttänyt niitä turvatakseen lapsen puhelimen käyttöä. Ero on hätkähdyttävän suuri, etenkin kun tutkimuksen yhteydessä useat vanhemmat ilmaisivat kaipaavansa keinoja puhelimen käytön turvaamiseen ja rajoittamiseen, Aavikko sanoo.

Aavikko suosittelee huomioimaan muun muassa nämä neljä asiaa ennen kuin lapselle ostetaan ensimmäinen älypuhelin:

1. Yhteiset pelisäännöt älypuhelimen käytöstä: Valtaosa vanhemmista sopii yhteiset pelisäännöt, joita lapsen pitää noudattaa. Esimerkiksi, että puhelimeen pitää aina vastata, kun perheenjäsen soittaa ja puhelimesta on pidettävä hyvää huolta. Puhelimen käyttöä kannattaa myös harjoitella yhdessä lapsen kanssa.

2. Ruutuajan huomioiminen: Lapsen kanssa kannattaa sopia pelisääntöjen yhteydessä myös ruutuajan määrästä. Tutkimuksen mukaan yli puolet vanhemmista kokee enintään 2 tuntia päivässä sopivaksi ruutuajaksi ala-asteikäiselle lapselle.

3. Turvallisuus verkossa: Yli 60 prosenttia tutkimukseen vastanneista 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista on huolissaan puhelimen käyttöön liittyvistä riskeistä, kuten siitä, että lapsi ajautuu haitallisille sivustoille tai että lasta huijataan. Lapselle onkin hyvä teroittaa, että mitään omia tietoja ei pidä antaa tuntemattomille. Turvapalvelut ovat hyvä keino estää lapsen pääsy ei-toivotuille nettisivuille ja rajoittaa ruutuaikaa.

4. Ole itse perillä ajankohtaisista asioista: Seuraa asiasta käytävää keskustelua ja juttele myös muiden vanhempien kanssa.

Tämä on suomalaisten yleisin virhe kännykän ostossa – Sami korjaa sitkeän väärinkäsityksen

Suomessa hillotaan vanhoja puhelimia – nurkkiin jää pyörimään lukuisia luureja

5G-verkko leviää pian koko Helsinkiin – Professori: "Ero päivittäisessä käytössä häviävän pieni"

Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista

Näissä tapauksissa tietokoneen voi saada Helsingissä sossusta – "Jos puhelin myönnetään, kyse ei ole älypuhelimesta vaan tavallisesta kännykästä"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut