Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Akava haluaa kriminalisoida maalittamisen – "Voi vaikuttaa tutkimusaiheiden valintaan"

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava haluaa kriminalisoida maalittamisen. Järjestön liitoissa tehdyn kyselyn mukaan yli 70 prosenttia jäsenistä kannattaa maalittamiseen puuttumista rikoslain avulla.

Kyselyn mukaan yleisin maalittamisen muoto oli vastaajaa koskevan väärän tiedon levittäminen. Maalittamisen kohteeksi joutuneista 62 prosenttia vastasi, että heistä on levitetty virheellistä tietoa.

Epäasiallista työyhteisön ulkopuolelta tullutta vaikuttamista omaan työhön on puolestaan kokenut 41 prosenttia. Runsas kolmannes oli myös joutunut työyhteisön ulkopuolelta tulleen painostuksen kohteeksi ja neljännestä oli uhkailtu. Epäsuoraa maalittamista on kokenut 12 prosenttia.

Sisäministeriön määritelmän mukaan maalittaminen on ilmiö, jossa yksi tai useampi toimija kehottaa ja yllyttää suurta joukkoa hyökkäämään yhden ihmisen kimppuun eri tavoin, esimerkiksi lähettämällä vihaviestejä sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa.Maalittaminen voi ilmetä esimerkiksi suorana tai epäsuorana uhkailuna, tai yksityiselämän tietojen esiin kaivamisena ja niiden vääristelemisenä. Vaikka maalittaminen kohdistuukin usein yksittäiseen ihmiseen, pyritään sillä vaikuttamaan koko organisaation toimintaan tai päätöksentekoon.

Maalittamisen kriminalisointia koskeva lakimuutos on laitettava vireille pian, vaatii Akava.

– Olemme jo usean vuoden ajan nähneet, että maalittaminen on työelämässä yhä yleisempää ja se kuormittaa huolestuttavasti jäseniämme. Erityisen vakavana ongelmana pidämme viranomaisen toiminnan estämistä, sanoo Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne Akavan tiedotteessa.

Tieteentekijöiden toiminnanjohtaja Johanna Moisio katsoo, että maalittamisen uhka saattaa vaikuttaa tieteentekemiseen.

– Se voi pahimmillaan vaikuttaa tutkimusaiheiden valintaan ja estää tutkimuksen tekemistä. Tämä ilmiö on saatava hallintaan kriminalisoinnin avulla, Moisio toteaa.

Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mukaan työhön liittyvä häirintä ja maalittaminen ovat uhka oikeusvaltiolle.

– Niiden yleistymiseen on puututtava nyt rikoslain avulla. Maalittamisen kieltävällä kriminalisoinnilla pyritään suojelemaan oikeusvaltioperiaatteen kannalta erityisen tärkeitä arvoja, Fjäder sanoo.

Kyselyn aineisto kerättiin maaliskuussa ja siihen vastasi yhteensä 7 333 akavalaista 14 liitosta.

Juttua muokattu kello 10.52: Lisätty sisäministeriön määritelmä maalittamisesta.