Espoon perusturvajohtaja: Suunta on hyvä, mutta koronataudin voi edelleen saada helposti – toivoo rokotusten painottamista pahimmille tautialueille

Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn on sitä mieltä, että rokotuksia pitäisi painottaa sinne missä tautitilanne on pahin, eli esimerkiksi pääkaupunkiseudulle. Mari Kosonen
Johanna Halava

Johanna Halava

Espoossa todettiin tiistaina, keskiviikkona ja torstaina 31 uutta koronavirustartuntaa kunakin päivänä. Ilmaantuvuusluku oli torstaina 197, eli hieman alhaisempi kuin alkuviikosta. Maanantaina ilmaantuvuusluku, eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohti kahden viikon tarkastelujaksolla, oli 206.

– Toivotaan, että hyvä suunta jatkuu. Tartuntoja on toki vielä paljon ja edelleen taudin voi saada helposti. Ohjeita täytyy edelleen jaksaa noudattaa, muistuttaa Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn.

Kaikkiaan Espoossa oli torstaiaamupäivään mennessä todettu 8 168 laboratoriovarmistettua koronatapausta. Määrässä ovat mukana myös taudista jo parantuneet.

Svahnin mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttörajoitukset hankaloittavat rokotustilannetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, ettei Astra Zenecan rokotetta anneta 65-vuotiaille ja sitä nuoremmille. Taustalla on erittäin harvinainen veren hyytymishäiriö, jolla katsotaan olevan yhteys rokotteeseen.

THL:n mukaan niille alle 65-vuotiaille, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen Astra Zenecan koronarokotetta, voidaan antaa toisena annoksena jotain muuta rokotetta.

Espooseen on tullut tähän mennessä kahta eri koronavirusrokotetta: Astra Zenecan ja Pfizer-Biontechin. Astra Zenecan rokotetta annetaan 65–69-vuotiaille ja Pfizer-Biontechin rokoteta muille rokotusvuorossa oleville.

Tähän mennessä 60–69-vuotiasta espoolaisista 42 prosenttia on rokotettu. Yli 70-vuotiaista rokotteen on saanut 90 prosenttia.

Hallitus linjaa lähiaikoina jotakin rokotteiden alueellisesta kohdentamisesta. Svahn on edelleen sitä mieltä, että rokotuksia pitäisi painottaa sinne missä tautitapauksia on eniten, eli esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.

– Se on parasta ennaltaehkäisyä, mitä on tarjolla.

Jos alueellisia painotuksia tulee, Espoossa pystytään Svahnin mukaan reagoimaan nopeasti.

– Meillä on valmius rokottaa kaikki se määrä mitä saadaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut