70-luvun kerrostaloon Espoossa tuotiin hissikuilu nosturilla – taloyhtiössä päätettiin hankkia hissi vain yhteen portaaseen

Esteettömyys: Liisankujalla hissi tulee vain taloyhtiön yhteen rappuun.

Liisankujan hissikuilu nostettiin paikalleen kokonaisena talon toiselta puolelta. Juho Matilainen/KONE Corporation, Minna Airamaa
Minna Airamaa

Minna Airamaa

Liisankuja 4:n kerrostalossa Matinkylässä ei ensi kesänä tarvitse enää kavuta rappuja. Kolmikerroksisen, vuonna 1978 valmistuneen talon D-portaaseen tehdään parhaillaan jälkiasennuksena hissiä. Näyttävin osuus asennuksesta koettiin maaliskuun lopussa, kun hissikuilu nostettiin paikoilleen kokonaisena talon toiselta puolelta.

Taloyhtiössä asiaa ajanut Hannu Simula on tyytyväinen hankkeen etenemiseen.

– Olemme vaimon kanssa asuneet tässä noin 18 vuotta, ja ajaneet hissihanketta noin viisi vuotta. Tällä hetkellä meillä ei ole hankaluuksia liikkumisessa, mutta haluamme ennakoida mahdollisia tulevia ongelmia. Tarkoitus on asua tässä loppuikämme, Simula selvittää.

Kaikki on valmiina hissikuilun asennusta varten. Minna Airamaa

Liisankujan hanke on poikkeuksellinen siinä, että hissi tulee vain yhteen taloyhtiön rappukäytävään. Taloyhtiössä on kaksi kerrostaloa, joissa molemmissa on kaksi porrasta.

– Alunperin hissiä ajateltiin kaikkiin portaisiin, mutta asia ei edennyt taloyhtiössä. Jos kaksi kolmasosaa portaan osakkaista kannattaa hankintaa, hissi voidaan hankkia, ja näin se sitten tehtiin, Simula kertoo.

Haluamme ennakoida mahdollisia tulevia ongelmia.”

Asukas Hannu Simula

Hankkeen tarkka kustannusarvio ei ole vielä selvillä, mutta Simula arvioi sen olevan noin 330 000 – 350 000 euroa. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran hissiavustus kattaa summasta 45 prosenttia. Loppu jaetaan portaan kuuden asunnon kesken niin, että ylimmän kerroksen osakkaat maksavat enemmän, alimman kerroksen vähemmän. Asuntoa kohden maksettavaksi jää Simulan arvion mukaan noin 25 000 – 40 000 euroa.

Hankkeen suurimmaksi taloudelliseksi takaiskuksi Simula nimeää sen, että Espoon kaupungin aiempina vuosina myöntämä avustus meni sivu suun, sillä 10 prosenttia kuluista kattavaa avustusta ei tänä vuonna enää myönnetä.

– Omalta osaltamme olemme tyytyväisiä siihen, että tähän lähdettiin. Tämä on fiksu ratkaisu, Simula toteaa.

Hissikuilu nostettiin paikalleen nosturilla talon toiselta puolelta. Juho Matilainen/KONE Corporation

Hissien jälkiasennuksia on viime vuosina tehty Espoossa harvakseltaan. Asuntopäällikkö Anne Savolaisen mukaan Espoon kaupungin myöntämää hissien jälkiasennusavustusta on kolmen viimeisen vuoden aikana haettu 1–2 hankkeeseen vuodessa.

Aikaisempina vuosina haku on olut vilkkaampaa. Esimerkiksi vuosina 2014–2016 avustusta myönnettiin 26 hissin rakentamiseen yhteensä yhdeksässä taloyhtiössä.

Tänä vuonna Espoo ei enää myönnä hissiavustuksia.

– Avustus oli kirjattu asunto-ohjelmaan, jossa on nyt meneillään viimeinen vuosi. Ensi vuonna tulee uusi asunto-ohjelma. Nähtäväksi jää, mikä avustusten kohtalo siinä on, Savolainen sanoo.

Hissittömien kerrostalojen määrästä Espoossa ei ole tarkkaa tietoa. Vuonna 2001 tehdyn selvityksen mukaan hissittömiä, vähintään 3-kerroksisia kerrostaloja oli Espoossa noin 900, toteaa Savolainen.

Hissi tulee vain talon toiseen portaaseen. Juho Matilainen/KONE Corporation

Hissiyhtiö Koneen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jussi Haapkylä näkisi jälkiasennuksia tehtävän enemmänkin. Kone toimittaa myös Liisankujan hissin.

Haapkylä arvioi, että koko maassa on noin 35 000 rappukäytävää, josta puuttuu hissi.

– Urakoita voisi olla enemmänkin. Vauhti on nyt noin 100– 200 vuodessa koko maassa ja kaikilla urakoitsijoilla, hän arvioi.

Koneella on teetetty pro gradu -tutkielma hissin vaikutuksesta asunnon arvoon. Haapkylän mukaan hissi nostaa asunnon arvoa noin 2–6 prosenttia kaupungista, kerroksesta ja asuinalueesta riippuen.

– Lisäksi myyntiaika lyhenee, sillä ostajakunta on laajempi. Esimerkiksi lapsiperheet eivät lähde hissittömiin taloihin, hän sanoo.

Haapkylä uskoo, että viiden vuoden sisällä tarve hisseille kasvaa suurten ikäluokkien ikääntyessä.

– He haluavat asua kotonaan ja ovat vielä hyväkuntoisia. Iän myötä esteettömyyden merkitys kuitenkin kasvaa. Kun taloyhtiössä on hissi, ihminen voi asua kodissaan keskimäärin jopa kahdeksan vuotta pidempään, Haapkylä sanoo.

Hissillä on määrä päästä kulkemaan kesällä, kun asennus- ja viimeistelytyöt on saatu valmiiksi. Juho Matilainen/KONE Corporation

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut