Alakoululaiset: Kuukausien tauon jälkeen koululaisten uimaopetus jatkuu Espoossa ensi viikolla. Monet jääneet kokonaan ilman opetusta tänä lukuvuonna.
Alakoululaisten ja eskarien uimaopetus koulu- tai eskaripäivän aikana on ollut keskeytyksessä Espoossa joulukuun alusta lähtien. Siihen saakka uimaopetusta annettiin viime syksy normaaliin tapaan.
Lisäksi viime keväänä uimaopetus loppui maaliskuun puolivälissä eikä alkanut uudestaan loppukevään aikana.
– Uimaopetuksen jatkamista käsiteltiin tiistaina yhteistyössä tartuntatautiyksikön kanssa. Päädyimme siihen, että perusopetuksen alakoulujen uimaopetus voidaan avata tiettyjä turvatoimia noudattaen, selvittää perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen suomenkielisen opetuksen tulosyksiköstä.
Ennen kuin opetus voi jatkua, täytyy laatia vuorolistat ja tilata oppilaiden kuljetukset uimahalleihin.
Itse uimaopetuksen kaupunki ostaa kilpailutuksen voittaneelta FitPit Oy:ltä.
– Me pystymme aloittamaan uimaopetuksen parin päivän varoajalla, lupaa koululaisuinnin vastaava Aleksi Hirvonen FitPit Oy:stä.
Espoon liikuntapalvelujen liikuntapäällikkö Virpi Mikama arvioi, että uimaopetus saadaan pyörimään Espoonlahdessa vapun jälkeen ja muualla jo ensi viikolla.
Mikama tietää, että pitkän tauon vuoksi monet koululaiset ovat tänä lukuvuonna jääneet kokonaan ilman uimaopetusta.
Esimerkiksi Jousenkaaren koulun oppilaat eivät ole tänä lukuvuonna päässeet kertaakaan uimaopetukseen.
– Ensimmäiset kolme kertaa piti olla viime joulukuussa, mutta hallit menivät kiinni. Joulukuussa toivoimme, että uimaopetusta olisi saatu tammikuussa, mutta sekään ei toteutunut, rehtori Päivi Harjula kertaa.
Edellisen lukuvuoden aikana koulun opetuskerrat olivat jo syksyllä. Viime kevään koronasulku ei sen vuoksi vaikuttanut Jousenkaaren koulun oppilaiden uimaopetukseen.
– Silloin meillä oli hyvä tuuri, rehtori sanoo.
Liikuntapalvelujen Mikama kertoo, että esikoululaisille annetaan uimaopetusta kaksi kertaa lukuvuoden aikana. Alakoululaisista ensimmäisestä luokasta neljänteen saakka jokainen luokka-aste saa oppia neljä kertaa lukuvuoden aikana.
– Jos ei ole saavuttanut uimataitoa tuohon mennessä, saavat viides ja kuudesluokkalaiset tekniikkaopetusta neljä kertaa lukuvuoden aikana. Uimataidoksi katsotaan 100 metrin uiminen, josta 25 voi olla selkää, Mikama selvittää.
Kun tämän uimataidon hallitsee, ei tekniikkaopetusta en ole tarjolla.
– Lisäksi viides- ja kuudesluokkalaiset voivat mennä liikuntatunneilla uimaan uimahalliin opettajansa valvonnassa.
Kun uimaopetuksen voi taas käynnistää, on loppukevään uimaopetukset vuorot jaettava uudestaan. Mikama sanoo, että tavoitteena on saada uimaopetusta niille, jotka ovat jääneet kokonaan sitä ilman tänä lukuvuonna.
Reilussa kuukaudessa ei kuitenkaan voida kiriä kiinni niitä opetuskertoja, jotka jäivät antamatta yli neljän kuukauden aikana.
– Espoossa annetaan päiväsaikaan niin paljon uimaopetusta kuin hallit antavat myöden. Meillä rajoitteena on vesipinta-alan niukkuus.
Helsingissä eskarien ja koululaisten uimaopetuksesta vastaava Maria Nyström kertoo, että he saivat luvan aloittaa koululaisuinnit maaliskuun alusta lähtien.
– Uimaan tulee yksi luokka-aste kerrallaan ja opettamassa on kolme uimaopettajaa, jotta saadaan turvavälit pidettyä ja ryhmäkoko on pieni.
Vantaalla koululaisten ja eskarien uimaopetuksesta vastaava Ville Vahtola toteaa, että heillä opetusta on jatkettu helmikuun alusta lähtien.
– Meillekin tulee yksi ryhmä kerrallaan. Isompien koululaisten kanssa vältämme altaasta käsin tehtävää opetusta.
Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Tero Savolainen kertoo, että perusopetuslaissa uimataito on liikunnanopetuksen alla. Se on liikuntalajeista ainoa laji, joka on mainittu.