Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon liikuntapalveluissa ihmetellään, miksi nuoret pääsevät ulos harrastamaan, mutta iäkkäät eivät – "Koronavuosi on seniorien koko elämänlaadun kannalta pitkä aika"

Liikunta: Moni seniori on noudattanut koronarajoituksia tunnollisesti, sanoo Espoon liikuntapalvelujen Esa Yletyinen. Seniorien ohjattu liikunta alkaa ulkona heti kun rajoitukset sallivat.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta vapautuu ulkona ensi viikon alusta.

Espoon liikuntapalvelupäällikkö Markku Sistonen ihmettelee suuresti, miksi seniorien liikuntaryhmien toimintaa ei voitaisi aloittaa samaan aikaan.

Hän muistuttaa, että iäkkäämmille espoolaisille liikunta on vähintään yhtä tärkeää kuin lapsille ja nuorille. Silti asia on ollut julkisuudessa aivan liian vähän.

– Seniorit osaavat pitää turvavälit. Heidän ohjattujen liikuntaryhmien toiminnan käynnistämisen pitäisi olla listan kärkipäässä, Sistonen sanoo.

Senioriliikuntaa Espoon liikuntapalveluissa suunnitteleva Esa Yletyinen tietää, että seniorit ovat tunnollisesti noudattaneet ohjeita ja määräyksiä. Moni on ottanut rajoitukset jopa turhankin tarkasti ja pysynyt sisällä.

Tämä on tullut esiin, kun liikuntapalvelun työntekijöitä on ollut rokotuspisteillä juttelemassa, jakamassa kotijumppaohjeita ja innostamassa senioreita ulkoilemaan.

– Rokotuspaikoilla monet ovat todenneet, etteivät ole käyneet missään eli on jääty sisälle, Yletyinen kertoo.

Hän muistuttaa liikkumisen merkityksen korostumisesta iän myötä. Jos ei liiku, toimintakyky heikkenee ja koko terveys saattaa romahtaa.

Erilaisilla liikuntaryhmillä ja esimerkiksi kuntosalien vapaavuoroilla on lisäksi iso merkitys sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen. Yletyinen nimittää sitä yhteisölliseksi pöhinäksi. Kyse ei ole vain fyysisestä kunnosta vaan henkisestäkin jaksamisesta.

– Koronavuosi on seniorien koko elämänlaadun kannalta pitkä aika.

Lähes 20 000 espoolaisella on +68-sporttiranneke. Sillä pääsee esimerkiksi maksutta uimahalliin.

Nyt hallit ovat olleet taas kiinni joulukuun alusta lähtien.

Kun koronarajoitukset antavat mahdollisuudet järjestää senioreille ohjattua liikuntaa, se alkaa ulkona.

– Toimintaa tullaan järjestämään jalkapallokentillä, uimarannoilla ja puistoissa. Niissä on tilaa pitää etäisyyksiä.

Yletyinen tietää, että seniorit ovat löytäneet hyvin sisäkuntosalit. Hän toivoo, että he hyödyntäisivät ulkokuntosaleja nykyistä enemmän.

– Ulkokuntosali on monelle vielä outo paikka. Ne palvelisivat nykyistä paremmin senioreitakin, kun niihin saataisiin enemmän liikevaihtoehtoja ja kevyempääkin tekemistä, Yletyinen uskoo.