Lapsi saattaa reagoida voimakkaasti traumaattiseen uutiseen – "Ole läsnä, ole lähellä ja ota tarvittaessa syliin", neuvoo Leppävaaran koulujen aluekuraattori

Lähderannantien onnettomuusristeykseen on tuotu kymmeniä kynttilöitä ja kukkakimppuja. Minna Airamaa
Katja Riihola

Katja Riihola

Uutinen lapsen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta saattaa herättää lapsessa turvattomuutta ja heijastua esimerkiksi nukahtamis- tai tunnesäätelyn vaikeuksina, kertoo Leppävaaran alueen aluekuraattori Lotta Siljander.

Kysyimme koululaisten psykososiaalista hyvinvointia työssään edistävältä Siljanderilta neuvoja aiheen käsittelyyn kotona.

Siljanderin mukaan aikuinen voi tukea lasta traumaattisen asian käsittelyssä.

– Se, että aikuinen pystyy itse rauhoittumaan, asettumaan ja ottamaan lapsen tunteet vastaan, antaa lapselle turvallisuutta ja toivoa, Siljander sanoo.

– Ole läsnä, ole lähellä ja ota tarvittaessa syliin.

Kun vanhempi antaa lapselle luvan reagoida ja vastaa pintaan nouseviin kysymyksiin, lapsen turvallisuuden tunne palaa pikku hiljaa, Siljander tietää.

– Vanhemman on hyvä olla hereillä ja valmis vastaamaan, jos kysymyksiä herää.

– Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä konkreettisempaa on ajattelu ja suhtautuminen. Tällöin vastaustenkin pitäisi olla konkreettisia, mutta tietenkin ikätasoisia.

Voimakkaimmat kriisitilanteen laukaisemat oireet alkavat yleensä helpottaa ensimmäisten päivien tai viikkojen jälkeen, Siljander sanoo.

– Jos kyseessä on pieni lapsi, voi olla hyvä sanoittaa lapselle myös hänen tunteitaan ja todeta, että on ok tuntea niin kuin tunnet.

Kaikissa Espoon kouluissa on kriisiryhmät ja suunnitelmat kriisin varalle. Koulussa oppilaille voidaan antaa tarpeen mukaan niin yksilö- kuin ryhmämuotoistakin tukea.

Alakouluikäinen lapsi jäi kuorma-auton alle Lähderannassa perjantaina iltapäivällä. Polkupyörällä liikkunut lapsi oli pyöräillyt suojatielle vihreän valon palaessa. Myös kuorma-autolle oli palanut vihreä valo.

Poliisi tutkii lapsen kuolemaan johtanutta onnettomuutta kuolemantuottamuksena ja liikenneturvallisuuden vaarantamisena, Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessa. Tutkinta jatkuu kuulustelujen ja teknisten tutkimusten osalta, ja rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja komisario Hannu Kontola kertoo tiedotteessa, että tapauksen esitutkinta kestää näillä näkymin muutaman kuukauden.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut