Niukka enemmistö espoolaisehdokkaista korottaisi veroja – "Tällä hetkellä hyvin varaa"

Vaalit: Länsiväylän vaalikoneeseen vastanneista kokoomuksen ehdokkaista ylivoimainen enemmistö vastustaa veronkorotuksia. Demareilla ja vihreillä luvut kääntyvät toisin päin.

Länsiväylän vaalikoneen ensimmäinen väittämä on: "Veronkorotus on parempi vaihtoehto kuin palvelujen karsiminen."

Vastaajista 44,70 prosenttia on eri mieltä ja 47,35 prosenttia samaa mieltä.

Vielä tarkemmin analysoituna täysin eri mieltä oli 54 vastaajaa ja eri mieltä 81 vastaajaa. Samaa mieltä oli 108 ja täysin samaa mieltä 35 vastaajaa. 24 ei osannut sanoa kantaansa.

Kokoomuslaiset vastustavat veronkorotusta jyrkästi. Puolueen ehdokkaista yli 91 prosenttia on väittämästä eri mieltä. 6,76 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. Sosiaalidemokraateilla luvut keikahtivat aika lailla toisin päin. 88,89 prosenttia on sitä mieltä, että veronkorotus on palvelujen karsintaa parempi vaihtoehto.

Myös vihreistä vastaajista 85,51 prosenttia pitää veronkorotuksia parempana vaihtoehtona kuin palvelujen karsintaa.

Perussuomalaisten näkemyksessä hajonta on suurempaa: 76,67 prosenttia on eri mieltä väittämästä ja 16,67 prosenttia samaa mieltä.

Julkinen talous vaatii laajemman uudistamisen.

Kristillisdemokraateista hieman yli puolet, 55,56 prosenttia katsoo, että veronkorotus on parempi vaihtoehto kuin palvelujen karsiminen.

Keskustan vastaajista puolet, eli tasan 50 prosenttia on samaa mieltä siitä, että veronkorotus on parempi vaihtoehto kuin palvelujen karsiminen. Jopa 10,71 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

RKP:n vastaajilla kannat menevät aika tasan: 50 prosenttia ei asettunut veronkorotuksen kannalle, 45,45 prosenttia puolestaan ei lähtisi karsimaan palveluita. 4,55 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Vasemmistoliiton vastaajista kaikki kantansa ilmaisseista on sitä mieltä, että veronkorotus on parempi vaihtoehto kuin palvelujen karsiminen. Tälle kannalle asettuu 88,89 prosenttia vastaajista, kun 11,11 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

SKP:n vastaajilla mielipiteet menevät 50/50. Tosin vastaajiakin oli vain kaksi.

Verotus saa ehdokkailta kipakoita kommentteja. Osa esimerkiksi katsoo, että verotusta ei pidä kiristää, koska se vähentäisi Espoon houkuttelevuutta.

– Tärkeiden palveluiden (terveys, koulutus, työvoimapalvelut) karsiminen ei ole vaihtoehto, mutta julkinen talous vaatii laajemman uudistamisen, jotta saadaan julkiset varat ohjattua tärkeisiin palveluihin, samalla kun karsitaan ns. "turhista" kuluista, Tom Norrgrann (kok) kirjoittaa vaalikoneessa.

– Veronkorotuksilla on toki rajansa, mutta tällä hetkellä Espoossa olisi hyvin varaa korottaa veroja, että edes lakisääteiset palvelut saataisiin järjestettyä kunnialla, toteaa puolestaan Mikko Parviainen (vas).

– Veronkorotukset ovat parempi vaihtoehto kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja koulutuksen leikkaaminen (...) Lapsilta, nuorilta ja kouluilta leikkaaminen puolestaan on tulevaisuudesta leikkaamista, Toni Tuomanen (vihr) toteaa.

– Veroaste on jo korkea. Palveluverkostoa tulisi kartoittaa ja katsoa, mistä kustannuksia voisi saada alaspäin, on Ninni Ylikallion (kd) näkemys.

– Ennen veronkorotuksia pitää käydä läpi, voidaanko jostain leikata, Mervi Syväranta (ps) toteaa.

– Veronkorotus ei ole vaihtoehto. Sen sijaan rahan käytön valvonta ja tehostaminen on ratkaisevaa, Päivi Käri-Zein (kok) perustelee näkemystään.

– Pidän tärkeänä, että kaupungin talouden tasapainottamisessa ja ihmisten palveluiden turvaamisessa pitää pitää kaikki erilaiset vaihtoehdot pöydällä. Lähtökohtana pitää kuitenkin olla hyvinvointiyhteiskunnan toimivuus, Maria Guzenina (sd) muotoilee.

Näkemykset puolueen sisällä voivat mennä aivan ristiin.

– Veronkorotus ei ole mikään vaihtoehto niin pitkään kuin kasvava määrä "palveluista" on pelkkää turhaa hömppää, hillotolppia ja fiilistelyä, Jiri Keronen (ps) huomauttaa.

– Palveluita ei voida enää karsia. Maltillinen veronkorotus on parempi vaihtoehto, Kirsi Koivunen (ps) näkee.

– Kaikki palvelut, kulut ja investoinnit tulee läpikäydä ennen mahdollista veronkorotusta, Nina Siivola (rkp) kirjoittaa.

Mikki Nieminen (Nyt) toteaa asettuvansa rakenteellisten uudistusten kannalla, jolloin kunta esimerkiksi luopuu tarpeettomista kiinteistöistä.

Länsiväylän vaalikoneeseen pääset täältä.

Etsi ehdokas

Vaalikone täydentyy

Jutun kirjoittamisen hetkellä Länsiväylän vaalikoneeseen oli vastannut 302 espoolaista ehdokasta. Esimerkiksi yksi nykyisistä valtuutetuista kertoi lykänneensä vastaamista vaalien siirtymisen vuoksi.

Lisää ehdokkaiden vastauksia on siis vielä tulossa, ja sen vuoksi omaa ehdokastaan pohtivan äänestäjän kannattaa käydä vaalikoneessa useamman kerran.

Varsinkin nuoret ovat epävarmoja äänestäjiä ja etsivät itselleen sopivaa ehdokasta vaalikoneen avulla.

Länsiväylä järjestää kolme vaalipaneelia touko-kesäkuussa. Päivät, teemat ja paikat vahvistetaan pian.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut