Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus: Verottajan on kerrottava medialle, ketkä ovat pyytäneet tietojensa poistamista suurituloisimpien listalta

Tiedotusvälineillä on mahdollisuus tilata Verohallinnolta etukäteen henkilöiden julkisia tuloverotustietoja journalistisen käyttöön sähköisessä muodossa. Viime vuosina Verohallinto on kuitenkin poistanut listauksesta henkilöitä, jotka ovat pyytäneet tulotietojensa julkaisun kieltämistä.

Suurituloisten lista ei ole vuosina 2018 ja 2019 ollut aiempien vuosien tapaan kattava, sillä useat ovat vaatineet verottajalta tietojensa pimittämistä.

Helsingin hallinto-oikeus on nyt antanut ratkaisunsa asiaan liittyen. Hallinto-oikeuden mukaan verottajan olisi pitänyt toimittaa verotietojen piilottamista pyytäneiden nimet medialle.

Verohallinto on tulkinnut, että tietojen luovutusta vastustaneiden henkilöiden nimet ovat lain mukaan salassa pidettävää tietoa eikä ole luovuttanut näitä nimiä tiedotusvälineille pyynnöistä huolimatta. Hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan tämä tulkinta on virheellinen. Verohallinnon tulisi siis luovuttaa medialle vastustamisoikeutta käyttäneiden asiakkaiden nimet pyynnöstä, koska nimitiedot eivät ole salassa pidettäviä.

Hallinto-oikeuden mukaan henkilöllä on kuitenkin oikeus vastustaa tuloverotustietojensa sähköistä luovutusta medialle. Kaikkien tiedot ovat kuitenkin julkisia ja saatavissa verotoimistosta.

Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisut eivät ole vielä lainvoimaisia ja niihin voi hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Verohallinto ei ole tiedotteen mukaan vielä päättänyt, valittaako se päätöksestä.

Koska nimitietojen julkisuutta koskevat päätökset eivät vielä ole lainvoimaisia, Verohallinto ei luovuta kahden viimeisimmän verovuoden osalta niiden nimiä, jotka ovat käyttäneet vastustamisoikeutta.