Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajat edelleen ongelmissa sähkönmyyntiyhtiö Fi-Nergyn kanssa – liikoja ennakkomaksuja ei palauteta, yhteydenottoihin ei vastata

Useat kuluttajat ovat edelleen ongelmissa sähkönmyyntiyhtiö Fi-Nergy Voiman kanssa, tiedottaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

Kuluttaja-asiamies on aloittanut sellaisten kuluttajien avustamisen, joille yritys ei ole palauttanut heidän maksamiaan ennakkomaksuja. Yhtiön toimintatavat ovat myös markkinaoikeuden arvioitavana.

Fi-Nergyn toiminta poikkeaa muista sähkönmyyntiyhtiöistä siinä, että se laskuttaa asiakkaitaan ennakkoon. Yhtiö ei ole palauttanut asiakkailleen heidän liikaa maksamiaan ennakkomaksuja, vaikka asiakkuus on päättynyt.

Kuluttaja-asiamies vei vuosi sitten Fi-Nergyn markkinaoikeuteen kuluttajansuojasäännösten rikkomisesta. Markkinaoikeus piti ensimmäisen istunnon asiassa tämän vuoden huhtikuussa.

Kuluttaja-asiamiehelle ja kuluttajaneuvontaan on tullut jo pitkään useita satoja yhteydenottoja Fi-Nergyn toiminnasta. Määrä on täysin poikkeuksellinen muihin sähkömyyntiyrityksiin verrattuna.

Yhtiön asiakkaat ovat kertoneet erityisesti sopimusten ja laskutuksen virheistä. Fi-Nergyn asiakaspalveluun on myös ollut lähes mahdotonta saada yhteyttä.

Markkinaoikeudessa kuluttaja-asiamies vaatii yhtiön menettelylle uhkasakolla tehostettua kieltoa.

Markkinaoikeus ei kuitenkaan käsittele yhtiön ja kuluttajien välisiä yksittäisiä sopimuksia ja siksi kuluttaja-asiamies on aloittanut sellaisten kuluttajien avustamisen, jotka eivät ole saaneet heille kuuluvia rahanpalautuksia.

Kärjessä ovat kuluttajat, joilla on saamatta eniten palautuksia. Osalla heistä on yhtiössä kiinni satoja euroja liikaa maksettuja ennakkomaksuja, vaikka asiakkuus olisi päättynyt aikaa sitten.

Kuluttaja voi itsekin laittaa asiaa koskevan velkomuskanteen vireille käräjäoikeudessa.

Fi-Nergy ei ole vastannut kuluttaja-asiamiehelle eikä muuttanut käytäntöjään.

Yhtiön toiminta poikii edelleen runsaasti yhteydenottoja kuluttajaneuvontaan. Tänä vuonna niitä on tullut jo yli 300 ja viime vuonna runsaat 900.

Kaikki yhteydenotot eivät liity maksunpalautuksiin, vaan kuluttajat ovat kertoneet myös esimerkiksi sopimusten ja asiakaspalvelun ongelmista.

– Yritykseen liittyvien kuluttajayhteydenottojen määrä on täysin poikkeuksellinen muihin sähkönmyyntiyhtiöihin verrattuna. Yhteydenottojen määrä ja se, ettei yhtiö vastaa viranomaiselle kielivät räikeästä kuluttajansuojasäännöksistä piittaamattomuudesta, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen sanoo tiedotteessa.

Fi-Nergyn omistajaa Håkan Gustafssonia on uhattu uhkasakoilla useita kertoja aiemminkin. Hän on ollut omistajana, osakkaana, vastuuhenkilönä tai työntekijänä lukuisissa sähköyhtiöissä.

Lue lisää: Yle: Tämän sähköyhtiön toiminnasta tehty lähes tuhat valitusta – useista uhkasakoista huolimatta yhtiö jatkaa toimintaansa