Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen datakeskus tarvitsee paljon sähköä – Fortum haluaa vetää suurjännitekaapelin Masalan kautta

Kirkkonummelle suunniteltu iso datakeskus vaatii erittäin paljon sähköä, ja siksi se on kytkettävä maanlaajuiseen kantaverkkoon. Lähin tarpeeksi suuri sähköasema on Espoossa.

Fortum on kaavaillut maan alle kaivettavaa liittymiskaapelia Espoon muuntoasemalta, joka sijaitsee lähellä Mankkia ja lähes Kirkkonummen rajalla. Kaapelille tulisi pituutta noin kahdeksan kilometriä.

Eri linjausvaihtoehtoja on tutkittu. Esitetyssä suunnitelmassa kaapelilinja kulkisi Kirkkonummen puolella Luomassa Mankintien vierusta pitkin ja Masalan ohi radan vieressä kohti suunniteltua datakeskusta Sundsbergin eteläpuolella Kolabackenissa.

Masalassa on Carunalla sähköasema, mutta sen kapasiteetti ei riitä Fortumin mukaan varmistamaan sähkönsyöttöä datakeskukseen.

Tulevaisuutta silmällä pitäen sähkön syöttö täytyisi hoitaa suoraan valtakunnallisesta Finngridin kantaverkosta 400 kv:n jännitetasolla.

Suunnitelmissa on päädytty maahan kaivettavaan kaapeliyhteyteen, vaikka se on huomattavasti kalliimpi ilmajohtoyhteyteen verrattuna. Ilmajohdossa tulevat vastaan myös maisemalliset tekijät.

Maakaapeli tarvitsee 8–10 metrin levyisen maa-alueen ja työaikana 10–25 metriä. Kaapelilinjan päälle ei jatkossa voi rakentaa mitään.

Fortum on saanut tutkimusluvan kaapelilinjaa varten, minkä jälkeen suunnittelu etenee maastotutkimuksiin, joista tiedotetaan maanomistajia kirjeitse ja kuulutuksilla.

Maanomistajien kanssa pyritään vapaaehtoisiin kauppoihin, mutta myös lunastuslupaa aiotaan anoa siltä varalta, ettei vapaaehtoisia maakauppoja synny.

Fortumin tavoitteena on päästä rakentamaan kaapelilinjaa ensi tai sitä seuraavana vuonna.

Fortum suunnittelee Eke-yhtiöiden kanssa Kirkkonummen Kolabackeniin isoa datakeskusta, jonka hukkalämpö johdettaisiin kaukolämpöverkkoon. Alueen kaavoitus on parhaillaan menossa.

Fortumilla on vastaava datakeskushanke myös Espoon Hepokorvessa Kehä III:n ja Oittaan tuntumassa.