Ympäristö: Koivumankkaan jätevedenpumppaamolta päätynyt jätevettä mereen kahdesti tänä vuonna. Asukas ihmettelee, miksi vesiä ohjataan virkistysalueelle.
Haukilahdessa asuva ja talviuintia harrastava Nina Rudanko ihmettelee, miksi jätevesiä ohjataan Espoossa asutuksen ja virkistysalueen keskelle.
– Se on vastuutonta. Eihän niin voi toimia.
Länsiväylä kertoi toissa viikolla, että talviuintipaikka Haukilahden rannassa jouduttiin sulkemaan huonon vedenlaadun vuoksi. Syynä oli Koivumankkaan jätevedenpumppaamolla tapahtunut ylivuoto, jonka seurauksena jätevettä päätyi Gräsanojaan, josta se levisi mereen.
– Ylivuotoja on tapahtunut aiemminkin. Jos kaupunki ei reagoi näihin ajoissa, niin ranta-alue menee huonoon suuntaan.
Rudanko huomauttaa, että kyse on isommasta asiasta kuin vain talviuimareille aiheutuvasta haitasta.
– Kyse on virkistysalueen veden kunnosta. Haukilahden uimaranta ja venesatama-alue saastuu ja rehevöityy kokonaisuudessaan, jos asialle ei tehdä mitään.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on tiedottanut maaliskuussa kahdesta ylivuodosta Koivumankkaan jätevedenpumppaamolla. Jätevettä valui Gräsanojaan noin 300 kuutiometriä 29.–30. maaliskuuta. Toisella kerralla 30.–31. maaliskuuta pumppaamolta pääsi noin 2 500 kuutiometriä jätevettä Gräsanojaan, josta se levisi meriveteen. Gräsanoja laskee mereen Haukilahden sataman pohjukassa.
Kummankin ylivuodon syynä oli HSY:n mukaan jätevesiverkoston kapasiteetin ylittyminen kevättulvien vuoksi.
Ylivuotoja on tapahtunut Koivumankkaan pumppaamolla myös aiempina vuosina. Syksystä 2016 lähtien runsaiden sateiden aiheuttamia ylivuotoja on Koivumankkaan pumppaamolla tapahtunut HSY:n mukaan kahdeksan kertaa. Eniten jätevettä, noin 9 900 kuutiometriä, päätyi luontoon syksyllä 2017.
HSY:n mukaan ylivuotovesiä ohjataan tarkoituksella Gräsanojaan, jotta jätevesi ei ajaudu kiinteistöille.
– Olemme joutuneet tekemään paljon järjestelyitä, jotta vaikutukset olisivat pienimmät mahdolliset. Vaakakupin päässä ovat tietyt Isoistentien varrella olevat kiinteistöt, joiden osalta on valitettavasti tapahtunut tulvavahinkoja. Riski kiinteistötulville on haluttu pitää matalana, toteaa vesihuollon toimialajohtaja Tommi Fred HSY:stä sähköpostilla.
Hänen mukaansa tilanne ei johdu Koivumankkaan pumppaamon kapasiteetin riittämättömyydestä, vaan siinä yhdistyy alueen tulvaherkkyys ja jätevesiverkoston osien kapasiteetin riittämättömyys suhteessa kasvaneisiin tulvavesimääriin. Tiivistynyt kaupunkirakenne on lisännyt hulevesien määrää ja siten pahentanut alueen tulvatilannetta.
Tulvaherkkyyttä pyritään parantamaan Espoon kaupungin hankkeessa, jossa Gräsanojan uoman vetokykyä parannetaan ruoppaamalla. Näin pintavedet pääsevät tulva-aikana valumaan alueelta nykyistä paremmin pois eikä pääsy hulevesiverkostoon ole yhtä todennäköistä. Gräsanojan kunnostuksen rakennussuunnitelma valmistuu vuoden loppuun mennessä.
HSY on tehnyt kartoituksia Koivumankkaan ja Kokinkylän viemäriverkoston osien kapasiteetista ja kunnosta. Espoon itäisen valuma-alueen investointikokonaisuuden hankesuunnitelma on etenemässä HSY:n hallituksen käsittelyyn 23. huhtikuuta. Jos suunnitelman hyväksymisessä ja toteutuksessa ei tule viivästyksiä, urakka valmistuu ensi vuoden aikana.
Nina Rudanko toivoo myös, että ylivuodoista tiedotettaisiin nopeammin. Viimeisimmän ylivuodon jälkeen tieto tavoitti uimarit viikon viiveellä.
– Ylivuodon jälkeen kestää jonkin aikaa, että vesi testataan ja testitulos valmistuu. Uimarit saavat tiedon vasta sen jälkeen. Sillä aikaa ihmiset ovat ehtineet uida saastuneessa vedessä, Rudanko toteaa.
– Tieto ylivuodosta pitäisi saada heti uimapaikalle. Lisäksi siitä voisi tiedottaa esimerkiksi Haukilahti-Westend-alueen Facebook-ryhmässä, hän lisää.