Hjallis Harkimon mielestä Espoon pitäisi olla omavaraisempi ja kaavoittaa enemmän tontteja yrityksille: "Espoo on liian riippuvainen Helsingistä"

Espoon haasteena on kaupungin omavaraisuus, Helsingistä ja Sipoosta Espoota tarkkaileva Liike Nyt -puolueen kansanedustaja Hjallis Harkimo arvioi.

– Espoo on riippuvainen Helsingistä. Metro rakennettiin ja sen ympärille asuntoja. Nyt pitäisi kaavoittaa yrityksille tontteja. Tukea yrittäjyyttä ja saada sitä kautta paikallinen työllisyys kasvuun.

Erityisen haasteen Espoolle asettaa sote-uudistus. Harkimo on huolissaan kaupungin kasvun tyrehtymisestä ja investointimahdollisuuksista, jos raha valuu valtion tasausjärjestelmän puitteissa pois Espoosta.

Rakennushankkeiden budjettien ylityksiin ei varsinkaan ole varaa enää.

– En minä olisi pystynyt rakentamaan Hartwall Arenaa aikoinaan, ellei aikataulu ja budjetti olisivat pitäneet. Kunnissa ja kaupungeissa suunnittelu on tehotonta. Siihen on kiinnitettävä nyt erityistä huomiota.

Uudistuminen vaatii Harkimon mukaan johtajuutta. Ihmisillä on hänen kokemuksensa mukaan halu uudistua. Moderniin johtamiseen ei Harkimon mielestä kuulu ideologiaan pohjautuva päätöksenteko tai keskinäisen riidan kylväminen - ja toisaalta aikaansaamattomuus.

– Yhteen hiileen on puhallettava. Ajateltava esimerkiksi Espoon etua ja tehtävä sen eteen töitä, ei pelkästään puolueelle tai kapealle aatteelle. Ääniä saa ehkä karismalla, mutta tulokset ratkaisevat.

Tässä Espoo kaupunginjohtajineen on hänen mielestään onnistunut.

Harkimo ei suhtaudu lainkaan mairittelevasti kahteen aiheeseen: työehtojen keskitettyyn sopimiseen ja pormestarimalliin. Ne eivät välttämättä osu Espoon agendalle, mutta niistä voi ottaa opiksi.

– Yrityksissä on sisäisesti voitava neuvotella palkoista ja työajoista. Sosialidemokratia perustettiin patruunoiden aikana. Ei työelämä enää edusta sitä aikaa. Sellainen ajattelu on eittämättä vanhanaikaista. Kun on joustavuutta puolin ja toisin, yritykset pystyvät palkkaamaan enemmän työntekijöitä.

Pormestarinmallia hän arvioi modernin johtamisen näkökulmasta:

– Riittääkö suurimman puolueen johtajalla kokemusta ja ammattitaitoa, hän kyseenalaistaa.

Helsingissä onnistumisia ei ole ollut.

– Se on muuttotappiokaupunki nyt.

Sen sijaan Tampereen tulevaisuus näyttää paremmalta, ja päätökset ovat vieneet kehitystä oikeaan suuntaan.

– Hallihankkeet ja muut sitä tukevat päätökset ovat edistyneet ja vahvistaneet kaupungin imagoa ja vetovoimaa.

Harkimoa kismittää pari lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa ongelmaa, jotka koskettavat erityisesti pääkaupunkiseutua. Huonokuntoiset koulut ovat yksi murheenkryyni.

– Sama ongelma on Helsingillä ja Espoolla. Homekouluista aiheutuvat ongelmat maksavat enemmän yhteiskunnalle kuin koulujen korjaaminen, hän sanoo ja toteaa, että hänen suvussaan on kokemusta homeeseen sairastumisesta.

Tärkeimmäksi asiaksi Harkimo nostaa kuitenkin koulukiusaamisen ja sen määrätietoisen kitkemisen. Ei riitä, että aiheen ottaa sloganikseen.

– Ongelmaan on puututtava konkreettisesti. Nyt pallotellaan rehtorin, koulupsykologien välillä, eikä mennä suoraan sinne, missä tapahtuu.

Länsiväylä haastattelee vaalien alla eri puolueiden edustajia, joilla on terveisiä espoolaisille.

Lue myös:

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä jätti Espoon vuosia sitten, mutta seuraa yhä kehitystä – "Pk-seudulla tehdään nopeata rahaa hyvän kaupunkiympäristön kustannuksella"

Jyrki Kasvi on seurannut politiikkaa vuodesta 1997 ja hänen mielestään Espoossa on kaksi pääpuoluetta: autot ja pyörät

Elina Lepomäki: ”Sote on epäedullinen Espoolle”

Tyyli

"Sanon mitä ajattelen"

Harkimo on tutkinut politiikkaa ja retoriikkaa ja lukenut muun muassa Donald Trumpia käsitteleviä kirjoja. Tapa, jolla Trump esittää asiat, kiinnostaa Harkimoa. Poliittisen retoriikan ongelmana Harkimon mukaan on, että asioista puhutaan monimutkaisesti ja pitkään.

– Kuvitellaan, että kaikki seuraavat ja ymmärtää politiikkaa. Pitäisi puhua normaalilla kielellä.

Harkimo on ottanut ohjenuorakseen muun muassa sen, että kukaan ei muista lukuja. Asiat pitää sanoa lyhyesti ja mielellään kolme kertaa.

Tämä tyyli on luontaista Harkimolle. Paitsi yksinkertaistaa, olla myös rehellinen ja puhua täydestä sydämestään.

– Sanon, mitä ajattelen. En pysty teeskentelemään. Ellei se kelpaa, en ole oikea tyyppi oikealla paikalla.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut