HSY kannustaa muovin lajitteluun, vaikka vain osa muovijätteestä päätyy uusiokäyttöön – "Tilanne ei ole pysyvä"

Vain noin kolmannes Suomessa kerätystä muovijätteestä päätyy uusiokäyttöön. Loput poltetaan sekajätteen tavoin. Näin kertoi Ylen MOT-ohjelma.

HSY tehostaa kotitalousjätteiden lajittelua ja keräystä mittavasti kuluvan kevään aikana. Taloyhtiöiden roskakatoksiin on viedään noin 10 000 uutta jäteastiaa. Muovipakkausjätettä kerätään erillisiin astioihin kaikissa yli viiden asunnon kiinteistöissä.

Mikä järki on lisätä muovinkeräystä, jos siitä valtaosa päätyy poltettavaksi sekajätteen tavoin?

– Kannustamme edelleen lajittelemaan myös muovipakkaukset, vaikka tilanne tällä hetkellä lopullisen kierrätysasteen osalta ei ole järin hyvä, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Hänestä on harmillista, että tieto muovijätteen alhaisesta uusiokäytöstä levisi juuri samaan aikaan HSY:n keltaisten muovinkeräysastioiden kanssa.

– Tämä saattaa vaikuttaa sellaisten ihmisten toimintaan, jotka eivät muutenkaan ole aktiivisia kierrättäjiä, Partti harmittelee.

Hän kuitenkin kannustaa muovijätteen kierrätykseen tilanteesta huolimatta ja tekee niin myös itse.

– Tilanne ei kuitenkaan ole pysyvä. Opittua hyvää lajittelutapaa ei kannata ajaa alas.

Lajiteltu muovipakkausjäte on kiinteistölle myös edullisempaa kuin sekajäte.

Esimerkiksi helsinkiläisen 60 asunnon taloyhtiön jätelasku pieneni vuodessa Partin mukaan noin 2 000 eurolla, kun neljä sekajäteastiaa korvattiin kahdella muovinkeräysastialla. Muovinkeräysastioille riitti kerran viikossa tyhjennys, kun sekajäteastiat tyhjennettiin kahdesti viikossa.

Muovin keräämisessä HSY on välikäsi. Muovipakkausten keräys- ja kierrätysvastuu on valmistajilla ja maahantuojilla, jotka pakkaavat tuotteitaan muoviin.

Suomessa näitä yrityksiä edustaa tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy. SUM on sopinut muovipakkausten käsittelystä muun muassa Fortumin kanssa.

Fortumin Riihimäen laitos on MOT-ohjelman mukaan käsitellyt pääosan suomalaiskotien erikseen kerätystä muovijätteestä. Osan muovijätteistä Suomen Uusiomuovi vie Saksaan, koska kotimaasta ei löydy riittävästi käsittelykapasitettia.

– HSY kerää asuinkiinteistöiltä muovipakkaukset ja toimittaa ne tuottajayhteisö osoittamaan vastaanottoterminaaliin, jossa SUM ottaa kerätyt muovipakkaukset vastaan.

– HSY ei siis vie muoveja suoraan Fortumille, eikä osta muovien kierrätyspalvelua sieltä, Partti sanoo.

HSY kuljetti asiakaskiinteistöiltään viime vuonna yli 6 000 tonnia muovipakkausjätettä. Edellisenä vuonna määrä oli noin 4 200 tonnia. Keräysmäärän arvioidaan kasvavan kuluvan vuoden aikana noin 200 tonnia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut