Noin 1,5 miljoonaa kärsii allergisista oireista, mutta siedätyshoidossa on alle 10 000 potilasta – "Määrä on edelleen liian pieni, sanoo erikoislääkäri

Allergiat: Helpotusta allergioihin saa, mutta harva lääkäri tarjoaa apua.

Noin 1,5 miljoonaa suomalaista kärsii ainakin osan aikaa vuodesta allergisista oireista.

Huomattavaa lievennystä kiusalliseen yliherkkyyteen olisi helposti saatavissa, mutta silti vain pieni murto-osa on siedätyshoitojen piirissä.

– Arvion mukaan hieman alle 10 000 allergista saa tällä hetkellä siedätyshoitoa. Määrä on jonkin verran noussut, mutta se on edelleen liian pieni, laskee Terveystalon lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Péter Csonka.

– Syy hoitojen vähäiseen määrään ei ole siinä, etteikö lääkäreillä olisi tietoa hoidoista, mutta he eivät vain huomaa kertoa hoitomuodoista vastaanotolle tuleville, Csonka arvioi.

Hänen mukaansa asiasta kertominen veisi vastaanotolla kuitenkin vain minuutin verran.

– Jos esimerkiksi yleislääkäri ei itse ehdi perehtyä siedätyshoitoon, hän voisi varsin hyvin kertoa potilaalle missä on lähin asiantuntijalääkäri.

Uutena apuna siedätyshoitoihin on muutama vuosi sitten markkinoille injektioiden rinnalle tullut tablettimuotoinen hoito.

– Se on lyönyt itsensä läpi varsin ripeästi. Arvioisin, että siedätyshoitoa saavista jo 70 prosenttia hoidetaan tablettien avulla, kertoo allergia- ja astmaneuvoja Sari Kälkäjä Helsingin allergia- ja astmayhdistyksestä.

Kyseessä on päivittäin otettava tabletti, joka sulaa kielen alla noin minuutissa.

– Se hoitomuoto sopii monille, koska silloin ei tarvitse tulla erikseen saamaan injektiota, vaan hoito tapahtuu kokonaan kotioloissa. Vain ensimmäinen tabletti otetaan vastaanotolla, Kälkäjä sanoo.

Pistossiedätyshoito vastaan voidaan aloittaa jo viisivuotiaille lapsille, samoin tablettisiedätyshoito timoteiallergiaa vastaan.

Tablettimuotoinen koivuallergiahoito on mahdollista vasta 18 vuotta täyttäneille.

– Monilla on se käsitys, että allergiaoireiden pitäisi olla hyvin vakavia ennen kuin siedätyshoidot voidaan aloittaa, arvioi allergia- ja astmahoitaja Minna Keski-Pukkila Pihlajalinna Dextran Munkkivuoren toimipisteestä.

– Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan siedätyshoidoista hyötyvät myös vähäisemmistä oireista kärsivät.

Kun allergikko sitten pääsee siedätyshoidon piiriin, siitä saadut hyödyt ovat kiistattomat.

– Vähintään 80 prosenttia hoitoa saavista saa lopulta helpotusta allergiaoireisiin, ja ensimmäisenä hoitovuonna moni siedätettävä kokee pahimpien allergiaoireiden helpottavan, Keski-Pukkila kertoo.

– Allergia on yleensä elinikäinen kumppani, mutta elämä sen kanssa on paljon helpompaa siedätyksen jälkeen, Kälkäjä toteaa.

Kansainvälinen allergiatutkimus tuottaa jatkuvasti uutta tietoa, jota hyödynnetään Suomessakin allergiahoitojen kehittämistyössä.

Jo nyt siedätyshoitoa annetaan injektiomuodossa esimerkiksi pistiäisten, kissojen ja koirien aiheuttamia allergiaoireita vastaan,

Injektio- vai tablettihoito?

Näin allergiaa vastaan siedätetään

Siedätyshoidossa elimistöön annostellaan ainetta, jolle hoidettava on allerginen.

Aine valmistetaan esimerkiksi heinän tai koivun siitepölystä.

Kun immuunijärjestelmä altistetaan allergeenille, elimistö tottuu vähitellen ja sietokyky kasvaa. Oireet vähenevät ja allergialääkkeiden tarve vähenee.

Vaikutus alkaa yleensä jo muutamassa kuukaudessa, mutta hoitoa jatketaan 3 vuoden ajan.

Tablettihoito tehoaa koivu- ja heinäallergiaa vastaan. Tämä hoitomuoto aloitetaan yleensä syksyllä ja talvella.

Injektiohoito aloitetaan lääkärin vastaanotolla. Pistos annetaan 6–8 viikon välein.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut