Seitsemän vuoden ja kovien kiistojen yleiskaavatyö on loppusuoralla Espoossa – kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä esityksen, jossa riittää kipupisteitä

Kaupunkisuunnittelu: Kovien kiistojen ja seitsemän vuoden yleiskaavatyö on loppusuoralla. Pohjois- ja keskiosien yleiskaava tuo alueelle kymmeniätuhansia uusia asukkaita.

Poke toisi runsaasti uusia asukkaita ja lisärakentamista muun muassa Kalajärvelle. Arkisto/Minna Airamaa

Paavo Rantalainen

Espoon kuntapäättäjät valmistautuvat viimeiseen rutistukseen, jolla on tarkoitus määritellä suuntaviivat kaupungin pohjois- ja keskiosien rakentamiselle tulevina vuosikymmeninä.

Kyse on uudesta yleiskaavasta, jota leikkisästi kutsutaan pokeksi.

Kaavan valmistelu aloitettiin lähes päivälleen seitsemän vuotta sitten.

Kaava on tulossa maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyyn, ja tavoite on, että valtuusto ehtisi päättää siitä vielä kesäkuussa ennen uutta valtuustokautta.

Espoon pohjois- ja keskiosat ovat yhtäältä kaupungin kasvusuunta, mutta toisaalta suuria intohimoja herättävä vehreä ja suhteellisen harvaan asuttu alue Nuuksion kansallispuistoineen. Kansallispuistoon ei kosketa millään tavalla ehdotetussa kaavassa.

Espoossakin on kova kysyntä omakotitalotonteista. Rakentamatonta maata olisi pohjois- ja länsisuunnalla.

Kaavaa on viety läpi kiistoja käyden. Viime viikolla Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta sai oman esityksensä valmiiksi. Päätös syntyi 69 äänestyksen jälkeen.

Äänestyksiä on odotettavissa jatkossakin ja esitys tuskin menee kaikilta osin sellaisenaan päätökseen. Lautakunnassa suurin ryhmä kokoomus hajosi lukuisissa äänestyksissä.

Uutta yleiskaavaa ovat eniten arvostelleet vihreät, jotka pitävät kaavasuunnitelmia kaupunkirakennetta liikaa hajottavana, liikennettä lisäävänä ja hiilineutraalisuustavoitteita vaikeuttavana.

Kipupisteitä kaava-alueella on monia. Valmisteluvaiheessa on suunnitelmista tehty noin 750 muistutusta. Niistä pääosa liittyy rakentamisen määrään ja tiivistämiseen.

Kipupisteitä ovat muun muassa Kalajärvi, Gumböle, Järvenperä, Niipperi ja Perusmäki sekä vielä varsin luonnontilainen Myntinmäki. Uusia keskuksia ovat Myntinmäen lisäksi Viiskorpi ja Hista.

Päätöksenteon yhteydessä on pompoteltu kaavamerkinnöillä, joilla määritellään esimeriksi, voidaanko kerrostaloja rakentaa ja laajennetaanko pientaloalueita.

Poke-alueella asuu nykyisin noin 55 000 espoolaista. Espoon keskus kuuluu myös kaavaan. Tavoite on mahdollistaa 60 000 asukkaan ja 11 000 työpaikan lisäys koko kaava-alueella vuoteen 2050 mennessä.

Pohjois- ja keskiosat Espoota ovat merkittävässä osassa koko kaupungin väestötavoitetta, joka on noin 100 000 asukasta enemmän kuin nykyisin.

Suurin tulevaisuuden liikennehanke, joka halkoo kaava-aluetta, on Espoo-Salo-oikorata ja siihen liittyvä asuinrakentaminen. Mahdollisen uuden radan varrella ovat juna-asemavarauksin Myntinmäen ja Histan uudet asuinalueet.

Lue myös:

Pientaloja, parempaa joukkoliikennettä ja laadukasta vuokratuotantoa – näin kuntapoliitikot pitäisivät espoolaiset Espoossa: "Pohjois-Espoo on kehyskuntia houkuttelevampi"

Voiko yleiskaava johtaa pientalojen pakkopurkamiseen? Professori arvioi Espoon kaavakiistaa: "Retoriikka johtaa harhaan"

Yleiskaavasta poikkeuksellinen riita Espoossa – kuntapoliitikko jakaa asukkaille kirjeitä, joissa pelotellaan talojen purkamisella

Yhä useampi muutti alkuvuonna Espoosta muihin kuntiin – eniten asukkaita on houkutellut Kirkkonummi

Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät

Pohjois- ja keskiosien yleiskaava toisi isoja muutoksia – ensimmäisenä vaikutukset näkyvät Kalajärvellä ja Viiskorvessa

Uusi yleiskaava toisi lisää pientaloasumista Espooseen, vihreät kävelivät ulos neuvotteluista

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut