Pfizeriä pistetään Espoossa lähiviikkoina yli 10 000 annoksen viikkovauhtia – Metro Areenalla rokotetaan keskiviikkoisin ja torstaisin myös iltaisin, lauantaiset rokotukset suunnitteilla

Koronarokotuksen Metro Areenan rokotuspisteellä saaneita pyydetään jäämään 15 minuutiksi aulaan istumaan. Arkisto / Anneli Tuominen-Halomo
Katja Riihola

Katja Riihola

Espoo on saamassa ensi viikoksi yli 10 000 annosta Pfizer–Biontechin rokotetta. Myös sitä seuraavalle viikolle odotetaan saman suuruista lähetystä, kertoo Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn.

Määrä kasvaa, sillä tähän saakka kyseistä rokotetta on tullut Espooseen 7–8 000 annosta viikossa.

Ensi viikolla rokotusvuoroon pääsevät tänä vuonna 55 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat espoolaiset sekä henkilöt, jotka kuuluvat THL:n määrittämään riskiryhmään 1 tai 2.

– Siinä rinnalla annetaan tehosterokotuksia, Svahn kertoo.

Ajanvaraus 55 vuotta täyttäneille avautui alkuviikosta. Keskiviikkona Espoon kaupungin sivuilla kerrottiin, että koronarokotusten ajanvarauspuhelimessa on ruuhkaa. Takaisinsoittoa luvattiin viimeistään seuraavalle päivälle.

Rokotetahti Pfizer–Biontechin rokotteella on kiihtymässä, Astra Zenecalla puolestaan hidastumassa.

Tämä johtuu siitä, että Astra Zenecalla rokotetaan vain 65–69 -vuotiaita.

– Yli 70-vuotiaista yli 90 prosenttia on rokotettu, 60–69 -vuotiaistakin jo yli puolet eli kovin paljon Astra Zenecaa ei enää voida rokottaa, Svahn kertoo.

Espoossa on annettu kaikkiaan noin 62 000 koronarokotetta.

Metro Areenalla rokotuksen voi saada nyt myös keskiviikkoisin ja torstaisin ilta-aikaan. Svahn kertoo, että Metro Areenan avaamista myös lauantairokotuksille suunnitellaan.

THL linjasi tiedotteessa keskiviikkona, että jatkossa 65–69 -vuotiaille voitaisiin antaa mahdollisuus valita mRNA-rokote Astra Zenecan sijaan. Useimmissa kunnissa heille on ollut tähän asti tarjolla vain Astra Zenecaa. Näin myös Espoossa.

– Selvittelemme, mitä tämä tarkoittaisi meille, Svahn sanoo.

Astra Zenecan rokotteen saaneilla on havaittu Suomessa ja muualla Euroopassa harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden yleisyyttä eri ikäryhmissä ei tarkkaan tiedetä. Valtaosa näistä häiriöistä on havaittu alle 60-vuotiailla.

Kaupunki lupaa nettisivuillaan tiedottaa myöhemmin, miten alle 65-vuotiaiden ensimmäisen annoksen Astra Zenecan rokotteen saaneiden kohdalla toimitaan.

Espoossa todettujen koronatartuntojen määrät ovat olleet laskusuunnassa reilun kuukauden ajan.

Viimeisen kolmen vuorokauden aikana on todettu 24, 22 ja 23 uutta tartuntaa, Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn kertoi torstaina.

Viikon aikana uusia tartuntoja on kirjattu 177.

Espoossa on nyt todettu kaikkiaan 8 345 koronavirustartuntaa. Luvussa ovat mukana taudista jo sairastuneet.

– Näyttää hyvältä, että tapausmäärät ovat laskeneet näin pitkään. Rajoituksia täytyy purkaa varovasti. Monia alkaa jo väsyttää sinnitellä ja seurata tämän päivän ohjeita. Tässä on se vaara, että riskit unohdetaan, Svahn sanoo.

Pääkaupunkiseudun yläkoulujen ja toisen asteen oppilaiden on määrä siirtyä kokonaan lähiopetukseen 3. toukokuuta. Tällä hetkellä osa oppilaista on etäopetuksessa, jotta kouluissa olisi väljempää.

Lisäksi nuorten harrastuksia ollaan avaamassa.

– Ajatuksena on, että nuoret ensin. Toki olemme miettineet myös ikäihmisten liikkumispalveluita, sitä, mitä heille voitaisiin tarjota, Svahn sanoo.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku eli ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana on Espoossa nyt 145.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut