Tietokirjailija perää ilmastoviisautta ja rakkautta kotikokkaukseen

Länsiväylän varrella ja ympäristössä on lukuisia lähiruokatoimijoita, Sanna Mansikkamäki kehuskelee.

Sanna Mansikkamäki on tunnettu tv-kasvo ja on myös kirjoittanut useita ruokakirjoja. Arkisto/Sakari Nupponen

Heli Koivuniemi

Espoolaiset ruokakaupat ja Espoon aktiiviset Reko-ruokapiirit saavat ruuan parissa työskentelevältä Sanna Mansikkamäeltä ylistäviä kehuja.

– Riista ja luonnonlaidunliha ovat ekologisimpia vaihtoehtoja ja esimerkiksi Viltgårdenin riistalihaa saa osasta kaupoista jopa tilaamatta.

Hiilijalanjälki pysyy Mansikkamäen mukaan kohtuullisena, kun lihan voi tilata kauppaan ja noutaa sen suoraan sieltä.

Lihan? Ei siis pelkkien kasvisten?

– Lihasta ei tarvitse täysin luopua. Ei myöskään kalasta. Kun syöt vähemmän, mutta parempilaatuisia raaka-aineita, saat tilalle enemmän.

Tässä on Mansikkamäen mielestä ruokaan liittyvän ilmastoviisauden ydin.

Lihasta ei tarvitse täysin luopua.

Punaisena lankana hävikin vähentämisessä on myös se, että kun näkee enemmän vaivaa ruuan hankkimiseen, sitä ei tule heittäneeksi turhan päiten roskiin.

– Jos kaupasta kahmitaan sitä, tätä ja tota, kotona huomataan, että kolme pussia leipää, nuhjaantuneita vihanneksia lojuu käyttämättömänä keittiössä.

Mansikkamäki toivoisi, että ihmiset tekisivät ruokaa rakkaudella. Ruuanlaittoa ei hänen mielestään pitäisi nähdä negatiivisena, vaan positiivisena asiana. Jos suomalaiset keskimäärin ostavat 3–4 kertaa viikossa 400 grammaa jauhelihaa, siitä kertyy vuodessa lähes tuhat euroa. Tuon summan voisi käyttää paremmin.

– Tehotuotetun lihan käyttöä vähentämällä, voi ostaa kalaa, villikalaa, riistaa ja kasviksia. Kala- ja kasvispainotteisella ruokavaliolla jopa säästää, Mansikkamäki uskoo.

Hän hämmästelee, että perheissä käytetään 15 minuuttia ruuanvalmistamiseen aikaa, mutta auton pesuun tai kodin siivoukseen voidaan kuluttaa kaksi tuntia aikaa – tai urheilukentän laidalla seisomiseen.

Arjen asioiden arvottaminen olisi Mansikkamäestä paikallaan.

– Lasten harrastusten tukeminen on tärkeää, mutta ruuanlaittoon voisi moni rakastua uudelleen.

Hänen missionsa on, että perheet tekisivät yhdessä ruokaa ja istuisivat saman pöydän ääreen.

–Tehkää ruuanlaitosta yhteinen harrastus. Älkää jättäkö äitiä yksin keittiöön.

Kuka?

Sanna Mansikkamäki

toimittaja ja keittokirjailija

Asuu Länsiväylän varrella Katajaharjussa

Rakastaa rantaraitteja ja merta.

Suomitacot ylikypsästä peurasta

Ekologisinta on käyttää eläimestä kaikki ruhonosat. Pitkään kypsennettävät ruhonosat, kuten lapa, niska, posket tai osso buco sopivat tacojen täytteeksi hyvin.

6 annosta, valmistusaika 5-6 tuntia

2 kiloa luullista patalihaa esimerkiksi peuran lapaa

3 tl suolaa

0,33 l pullo lagerolutta

2 rkl valmista tai itse

tehtyä tacomausteseosta

Lisäksi

10 pientä perunarieskaa

tai muita pieniä rieskoja

Tacomausteseos

2 tl kanelia

2 tl juustokuminan siemeniä

2 tl sipulijauhetta

1 tl chilijauhetta

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl tulista savupaprikajauhetta

Vinkki: Tarvitset kypsennykseen paistopussin tai kannellisen valurautapadan, ettei liha kuivu paiston aikana liikaa.

Porkkanaraastesalaatti

4 porkkanaa

200 g puolukoita

1 tl punaviinietikkaa

1 tl sokeria

1 tl suolaa

Tattimajoneesi

2 dl majoneesia

2 rkl tattijauhetta

1 tl suolaa

Hiero lihan pintaan suolaa. Tee mausteseos murskaamalla kaikki mausteet huhmareessa. Hiero liha kauttaaltaan mausteseoksella. Laita liha paistopussiin ja kaada pussiin pullo olutta.

Sulje pussi huolellisesti. Voit nostaa lihan myös pataan, jos sinulla on tarpeeksi iso pata. Nosta pata tai pussi uuniin, paista ensin tunti keskitasolla 200 asteessa, laske lämpö noin 110 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 4 tuntia. Voit tehdä tämän myös illalla ja jättää padan yöksi uuniin. Laske lämpö noin 90–100 asteeseen, jos paistoaika pitenee.

Nosta liha liemestä, anna lihan vähän jäähtyä, siivilöi neste talteen ja revi liha säikeiksi käsin tai haarukan avulla. Tarjoa liha tacojen kanssa kylmänä tai lämpimänä. Etukäteen kypsennetyn lihan voi myös paistaa pannulla kuumaksi juuri ennen syömistä. Raasta porkkanat ja sekoita niiden joukkoon puolukat ja mausteet.

Murskaa puolukoita vähän lusikalla sekoituskulhon reunoja vasten. Anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen syömistä. Hienonna kuivat tatit huhmareessa tai tehosekoittimessa jauheeksi.

Sekoita jauhe majoneesin joukkoon. Mausta suolalla. Ota perunarieskoihin väriä parilalla tai pannulla, nosta päälle lihaa, porkkanaraastesalaattia ja majoneesia.

Resepti: Kiitos! Helppoja arkiruokia ja ilmastotekoja: Sanna Mansikkamäki, Otava 2021

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut