Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömyyskassat maksoivat koronavuonna liki kolme miljardia euroa ansiopäivärahaa – hakemustulva paisui ensi kertaa lomautetuista ja irtisanotuista

Koronaepidemia alkoi näkyä työttömyyskassoissa lisääntyneinä hakemusmäärinä viime vuoden huhtikuussa.

Maaliskuun lopussa tuli täyteen vuosi poikkeusoloissa. Vuoteen mahtuu runsaasti lomautuksia. Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön mukaan työttömyyskassat ovat maksaneet koronalomautusten alettua 2,9 miljardia euroa ansiopäivärahoina.

Ansiopäivärahaa on maksettu keskimäärin 180 000 henkilölle kuukaudessa.

Päivärahan saajien ja ansiopäivärahakulujen määrä oli korkeimmillaan viime kesänä, mutta taso on pysynyt korkeana koko vuoden.

Maaliskuussa ansiopäivärahakulut nousivat korkeimmalle tasolleen heinäkuun jälkeen. Ansiopäivärahaa maksettiin viime kuussa 261 miljoonaa euroa. Summa on 55 prosenttia suurempi, kuin viime vuoden maaliskuussa.

Maksettujen etuuksien määrä on korkeimmasta päästä jopa korona-aikana.

– Toivomme, että vähentyneet tartuntamäärät ja rajoitusten asteittainen purku alkavat näkyä työttömyyskassoissa viimeistään loppukevään ja kesän aikana, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman sanoo tiedotteessa.

Korona-aikana työttömyyskassoihin on saapunut 2,8 miljoonaa ansiopäivärahahakemusta.

Hakemustulva oli suurin viime kevään ja kesän aikana, jolloin työttömyyskassoja työllistivät erityisesti ensimmäistä kertaa lomautetut ja irtisanotut. Kuukaudessa saapuneiden uusien hakemusten määrä kasvoikin korkeimmillaan lähes kahdeksankertaiseksi edellisvuoteen nähden.

Tällä haavaa uusien hakemusten määrä on tasaantunut. Kaikkiaan hakemuksia saapuu kuitenkin edelleen poikkeuksellisen paljon.

Keskimääräinen käsittelyaika on vaihdellut vuoden aikana 11 ja 18 päivän välillä, mikä tarkoittaa noin 1,5-2,5 viikkoa.

Pisimmillään käsittelyaika oli kesällä ja alkusyksystä, mutta loppuvuoteen mennessä käsittelyaika palautui alle kahteen viikkoon.

– Työttömyyskassat ovat onnistuneet koronavuoden hakemustulvan käsittelyssä erinomaisesti. Keskimääräinen käsittelyaika onnistuttiin pitämään lähellä kahta viikkoa vuoden kaikilla tarkastelujaksoilla. Näin poikkeuksellisena vuonna tämä on merkittävä saavutus, Villman toteaa.