Etäkokouksilla kiinnostava vaikutus espoolaisvaltuutettujen poissaoloihin – "Ensimmäistä kertaa uralla kokouksia, joissa kaikki läsnä"

Espoon kaupunginvaltuusto siirtyi koronapandemian vuoksi etäkokouksiin viime vuoden maaliskuussa. Muutoksella on ollut kiinnostava vaikutus, sillä poissaolot kokouksista ovat vähentyneet radikaalisti.

Vuodesta 2009 lähtien kaupunginvaltuuston sihteerinä toiminut kaupunginsihteeri Jouni Majuri kertoo, että ensimmäistä kertaa hänen urallaan on ollut kokouksia, joissa kaikki kaupunginvaltuutetut ovat olleet läsnä.

Espoo tilastoi valtuutettujen poissaoloja kahdella tavalla. Valtuutettu on voinut olla estynyt osallistumasta kokoukseen tai sitten hän on ollut läsnä osan kokouksesta. ”Osittain poissa” merkintä tulee, kun valtuutettu on esimerkiksi myöhästynyt yli puoli tuntia kokouksen alusta.

Kuluneella valtuustokaudella eniten poissaoloja on Riikka Pakarisella (kesk). Hän on ollut poissa 24 kokouksesta.

– Esteet ovat olleet työhön liittyviä. Olen ollut valtuustokaudella pääministerin ja valtiovarainministerin EU-asioiden neuvonantaja. Esimerkiksi EU:n valtiovarainministerien neuvoston kokoukset ovat aina maanantai-iltaisin, jolloin olen joutunut priorisoimaan ne, Pakarinen perustelee.

Hän kokee kuitenkin vaikuttaneensa paljonkin kaupungin asioihin, koska valtuustotyötä tehdään paljon myös kokousten välillä. Keskustan varapuheenjohtajana hänellä on myös suora yhteys maan hallitukseen.

Valtuustotyötä tehdään paljon myös kokousten välillä.

– Valtuuston kokoukset ovat oleellinen ja avoin osa päätöksentekodemokratiaa. Työpäällekkäisyyksien vuoksi on tärkeää, että työskentely varsinaisten kaupunginvaltuutettujen ja varavaltuutettujen välillä on tiivistä.

Paljon poissaoloja on osalla niistä kaupunginvaltuutetuista, jotka ovat tai ovat olleet myös kansanedustajia. Tähän ryhmään kuuluvat valtuuston nykyinen puheenjohtaja Kai Mykkänen, jolla on 13 poissaoloa. Myös Kari Tolvanen (kok.) on ollut poissa 13 kertaa ja Timo Soini (sin.) 16 kertaa.

Valtuutettu Veera Ruoholla (kok.) on 16 poissaolokertaa.

– Enin osa poissaoloista johtuu siitä, että olen ollut hoitamassa syöpäsairasta äitiäni. Nyt kun kokouksiin on voinut osallistua etänä Teamsissa, olen pystynyt aina osallistumaan, Ruoho kertoo.

11 poissaoloa on Tiina Pursulalla (vihr.), 10 poissaolokertaa on Mika Heleniuksella (kok.), Jussi Holmalla (kesk.), Laura Kiijärvellä (kok.) ja Rauli Virtasella (sit.). 9 kertaa ovat olleet poissa Habiba Ali (sd.), Juhani Kähärä (lib.), Bo Lönnqvist (r.) ja Pinja Nieminen (vihr.).

– Osallistumisen esteenä ovat olleet työtehtävät ulkomailla. Jatkossa niitä on kasaantumassa niin paljon, että niiden ja valtuustotyön yhteensovittaminen olisi hankalaa, sitoutumattomana vihreiden listalta valittu ja kuntapolitiikan nyt jättävä Virtanen kertoo.

Myös Bo Lönnqvist kertoo poissaolojen syynä olleet ulkomaille suuntautuneet työmatkat tai ilta-aikaan pidetyt, työhön liittyvät kokoukset.

Niitäkin kaupunginvaltuutettuja, jotka ovat pystyneet osallistumaan kaikkiin kokouksiin, on useita.

Paikalla ovat aina olleet Mikko Laakso (kok.), Teemu Lahtinen (ps.), Mia Laiho (kok.), Ulla Palomäki (kok.), Anna Rukko (kok.), Paula Viljakainen (kok.) ja Henrik Vuornos (kok.).

– Valtuuston kokoukset on päätetty vuodeksi eteenpäin. On helppo järjestää menonsa niin, ettei tule estettä. Pidän tärkeänä, että hoidan hyvin luottamustoimeani ja olen sitoutunut siihen. Minusta se on valitsijoiden kunnioittamista, Lahtinen sanoo.

Valtuusto

Kokoomus on selkeästi suurin

Espoon kaupunginvaltuustossa on 75 jäsentä. Kaupunginvaltuusto valitaan kuntavaaleilla joka neljäs vuosi.

Suurin valtuustoryhmä on Kansallinen Kokoomus 28 jäsenellään. Kokoomus sai neljä vuotta sitten 42 293 ääntä.

Vihreä liitto on 17 valtuustopaikallaan toiseksi suurin ryhmä.

SDP:lla on 10 paikkaa, RKP:lla 6, Perussuomalaisilla 3, Suomen Keskustalla 3, Vasemmistoliitolla 3, Sinisellä valtuustoryhmällä 2, Suomen Kristillisdemokraateilla 2 ja Liberaaleilla 1 paikka.

Kaupunginvaltuuston kokouksia voi seurata netin kautta suorana lähetyksenä tai jälkeen päin tallenteena.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut