Nuuksioon suunnitellaan vapaa-ajan keskusta Vierumäen malliin – "Tämä on sitä suomalaista alppimaisemaa"

Luontomatkailu: Juha Björnmanilla ja Tuija Kyrölällä on kova draivi. Hotelli Nuuksion alueesta suunnitellaan Vierumäen kaltaista keskusta.

Juha Björnman ja Tuija Kyrölä haluavat kehittää Siikajärvellä sijaitsevasta Hotelli Nuuksion alueesta Vierumäen tapaista lomakylää. Katja Riihola
Katja Riihola

Katja Riihola

Kauniaislainen Juha Björnman päästi sisäisen rohkelikkonsa irti hotellikaupoilla vuonna 2015. Hän muutti entisen Hotelli Siikarannan Hotelli Nuuksioksi ja alkoi suunnitella alueelle loma-asuntoja isolla pensselillä.

Nyt Björnman viittilöi hotellin siivestä parkkipaikan suuntaan. Ikkunoista aukeavaan järvimaisemaan on suunnitteilla viisi alppimajatyyppistä chaletia ja ylös rinteeseen 20–30 huvilaa.

– Kehitetty ja kylämäisempi versio Vierumäestä, luonnehtii Hotelli Nuuksion toimitusjohtaja Tuija Kyrölä suunnitelmia.

Björnman kertoo saaneensa inspiraatiota alueen kehittämiselle Yhdysvalloista asti.

– Täällä on 65 huonetta. Oli alusta lähtien selvää, että sitä kapasiteettia pitää lisätä.

Björnmanin tavoitteena on 30 000 kerrosneliön verran rakennusoikeutta. Investoinnin suuruusluokaksi hän laskee 80–100 miljoonaa euroa.

Sitten alue alkaisi kiinnostaa myös isoja matkanjärjestäjiä.

– Olen nähnyt hyviä palvelukonsepteja esimerkiksi Mammoth Lakesista ja Lake Tahoesta ja peilannut, mitä se voisi tarkoittaa meidän puitteissa, hän sanoo.

Neuvottelut Kirkkonummen kanssa ovat vieneet vuosia, mutta nyt kunnan kanssa on sovittu kaavoituksen käynnistämisestä.

– Isot kuviot vievät aikaa. Nyt teemme muun muassa luontoarviointia ja suunnitelmia teiden muuttamisesta kaduiksi, Björnman kertoo.

– Tavoite on, että kaavoitus saadaan päätökseen vuoden loppuun mennessä. Sitten alamme miettiä kenen kanssa teemme ja millä pääomilla.

Björnmanin mukaan chaleteista ja huviloista tullaan todennäköisesti myymään osakkeita.

Jos pariskunnan suunnitelmat alueen kehittämiseksi toteutuvat, Hotelli Nuuksio tulee jatkossa tutuksi yhä useammalle luonto- ja vapaa-ajan matkailijalle.

– Vapaa-ajan keskus, jossa on palvelut, aktiviteetteja, hiljaisuutta ja luonto, Björnman summaa suunnitelmia.

Yksi lisäaktiviteetti voisi olla esimerkiksi padel, kenttä on mietinnässä.

Uudet majoitusrakennukset toisivat mukanaan mahdollisuuden kehittää aluetta laajemmin, kun sitä pystyttäisiin markkinoimaan myös isoille ulkomaisille matkanjärjestäjille, he kertovat.

Tavoitteena on saada esimerkiksi eurooppalaiset matkanjärjestäjät innostumaan kansallispuiston maisemista niin, että myös heidän ryhmänsä löytäisivät Nuuksion järviylängön lumon.

– Nyt olemme vielä melko pieni toimija. Sitten alue alkaisi kiinnostaa myös isoja matkanjärjestäjiä, Kyrölä uskoo.

Ja kun alueella riittäisi lomailijoita, tarjoaisi se mahdollisuuden kehittää ravintolatarjontaakin nykyistä monipuolisempaan suuntaan.

– Yhdestä paikasta voisi saada pihviä, yhdestä pitsaa ja yhdestä rapuja, Björnman miettii.

Tällä hetkellä Hotelli Nuuksiossa on noin 7 000 kerrosneliötä. Sen noin viisitoista kokoustilaa ovat tuoneet alueelle pääasiassa yritysasiakkaita, mutta myös puolueiden, liittojen, järjestöjen ja urheiluseurojen väkeä.

Pihapiirissä sijaitsevassa Sinisessä talossa on järjestetty muun muassa seurakuntien leirejä ja paikkaa ovat hyödyntäneet myös esimerkiksi parisuhdeleirien ja joogakurssien pitäjät.

Björnmanin uskoa hankkeeseen vahvistaa Siikajärven sijainti reilun puolen tunnin päässä lentokentästä ja samalla Nuuksion kansallispuiston rauhallisessa lounaiskolkassa.

– Tämä on sitä suomalaista alppimaisemaa, Nuuksion järviylänköä, Salpausselän harjannetta. Lisäksi tämä on tuntia lähempänä lentokenttää, kuin Vierumäki, hän hehkuttaa.

Matkailu

Botswanan sijaan Nuuksioon

Ennen koronaa Hotelli Nuuksiossa tehtiin kovasti töitä aasialaisten matkailijoiden saamiseksi Siikajärven maisemiin. Pandemian pysäyttäessä lentoliikenteen, täytyi kohderyhmää muuttaa.

Yhteydenotot pohjoismaisiin matkanjärjestäjiin toivat viime kesäksi paikalle norjalaisia ja tanskalaisia matkailijoita, jotka olisivat ilman koronaa matkustaneet esimerkiksi Botswanaan tai inkojen aarteiden perään, kertoo myyntipäällikkö Katariina Almakari.

– Meillä oli matkailijoita, jotka ihmettelivät, etteivät päässeetkään Etelä-Afrikkaan, mutta tulivatkin Nuuksioon.

Tulevana kesänä perheiden toivotaan löytävän paikan.

– Muut voisivat lomailla, vaikka joku perheenjäsen tekisi vielä etäduunia täältä käsin. Täällä on väljää. Lähellä on kansallispuiston reitit, järvi ja veneitä, joita lainata, frisbeegolfrata ja tulipaikat, Kyrölä sanoo.

– Ja 15 kilometrin säteellä kuusi golfkenttää, Björnman jatkaa.

Hotelli Nuuksion tilauskirjojen perusteella uuteen normaaliin siirrytään elokuun puolivälissä. Paikan puhelimet ovat pirisseet kiihtyvään tahtiin viime viikkojen aikana, kun erityisesti yritysasiakkaat ovat varanneet elo-syyskuulle kokouksia ja muita kokoontumisia, kertoo Almakari.

Korona söi Hotelli Nuuksion viime vuoden liikevaihdosta 61 prosenttia, Björnman kertoo.

– Monelle on kuitenkin jäänyt pelkoja. Joudumme käsittelemään tätä (turvallisuuteen liittyviä seikkoja) vielä pitkään, sanoo Kyrölä.

Koronan uskotaan kuitenkin lopulta kääntyvän väljän paikan eduksi.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut