Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona-aika ahdistaa työssään muita ihmisiä kohtaavia työntekijöitä – kaikki eivät pääse terveysriskiä pakoon etätöihin

Julkisilla aloilla ja palvelualalla työskentelevät ahdistuvat koronaviruksen aiheuttaman terveydellisen uhkan vuoksi.

Monilla aloilla työntekijät eivät pääse pakenemaan koronariskiä etätyön suojiin. Lisäksi he ovat työssään suorassa fyysisessä yhteydessä muihin ihmisiin.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan SAK:laisten liittojen jäsenistä melkeinpä kaksi kolmesta eli 63 prosenttia kertoo olleensa ahdistunut koronaviruksen aiheuttaman terveydellisen uhkan vuoksi.

Useimmiten ahdistusta ovat kokeneet julkisella sektorilla sekä palvelualalla työskentelevät SAK:laisten liittojen jäsenet.

Tänään keskiviikkona 28. huhtikuuta on kansainvälinen työturvallisuuspäivä, toteaa SAK:n työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Anne Mironen.

– Halumme nostaa esiin, että koronan myötä sairastumisen uhka ja pelko ovat erityisesti osuneet lähityötä tekeviin ihmisiin. Julkisuuden keskustelu on kuitenkin pyörinyt etätyön ympärillä, Mironen sanoo tiedotteessa.

Valtaosa eli 85 prosenttia SAK:laisista työntekijöistä on ollut työssään suorassa fyysisessä yhteydessä muihin ihmisiin, ilmenee kyselystä.

Eniten lähityötä tehdään naisvaltaisilla aloilla, joissa työ tapahtuu pääsääntöisesti kontaktissa asiakkaisiin ja hoidettaviin. Tämä selittää osaltaan sen, että naisista 38 prosenttia on pelännyt sairastuvansa koronavirukseen työssään, kun taas miehistä vain 23 prosenttia on pelännyt samaa.

Koronavuoden aikana työpaikoilla on jo tiedossa keinot hallita tartuntariskiä. SAK muistuttaa, että monen fyysisen työturvallisuusriskin rinnalla kulkee myös henkisen kuormituksen riski, joka tulee huomioida työpaikan turvallisuustoiminnoissa.

– On tärkeää, että työpaikoilla tunnustetaan henkisen työsuojelun merkitys, ja että siitä uskalletaan puhua. Työkulttuuriin tulee juurruttaa laaja näkemys työsuojelusta, sillä myös mielen terveys on osa työterveyttä, Mironen huomauttaa.

Etulinjassa työskennelleet työntekijät ovat olleet koetuksella koronavuoden aikana ja jaksamisongelmat saattavat tulla viiveellä esiin.

SAK katsoo, että työntekijöiden tukemiseen työyhteisöissä tulee kiinnittää erityistä huomioita nyt, mutta myös pahimman tilanteen mentyä ohitse.

Korona-ajan ahdistusta voidaan lievittää huolehtimalla tartuntariskien vähentämisestä tehokkaasti. Henkistä hyvinvointia parantaa muun muassa esimiehen ja työyhteisön tuki, sekä riittävä työkuormituksesta palautuminen tauoilla ja vapaa-ajalla.

– Mahdollisuutta keskusteluun työpsykologin kanssa oman jaksamisen tueksi kannattaa erityisesti korona-aikana tarjota kaikille sitä toivoville, Mironen muistuttaa.