Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon Oittaalla sivakoi vielä kymmeniä himohiihtäjiä, Esko, 66, aikoo hiihtää vappunakin: "Kun Petri kumppaneineen tekee latua, pakkohan minun on"

Espoossa on voitu tänä vuonna hiihtää Oittaalla todella pitkään. Tykkilumilatu huolletaan viimeisen kerran huhtikuun viimeisenä päivänä perjantai-iltana. Viimeisen kerran tällä kaudella Oittaalle pääsee siten huolletulle ladulle vappuna.

Ulkoilupäällikkö eli latumestari Petri Forsman sanoo, että sen jälkeen koneet laitetaan talliin.

– Niissä paikoissa, joissa on vielä voitu hiihtää, lopetetaan ladun hoito vappuun, Forsman tietää.

Vappuna ladulle suuntaa ainakin Esko Vähäsöyrinki.

– Pitääköhän teekkarin laittaa tupsulakki päähän, Vähäsöyrinki naureskelee.

Hänen piti lopettaa tämän kauden hiihtokilometrien kerääminen jo aikoja sitten. Vähäsöyrinki puolustelee jatkamistaan sillä, että Espoossa on Suomen parhaiten hoidetut ladut.

Espoossa on Suomen parhaiten hoidetut ladut."

Esko Vähäsöyrinki

– Kun Petri kumppaneineen tekee latua, pakkohan minun on hiihtää.

Vähäsöyrinki ei ole mikä tahansa hiihtelijä. Hänen ennätyksensä on ollut 5 600 kilometriä hiihtoa kaudessa. Nyt se menee rikki.

Kun mies vappuna hiihtää vielä muutaman tunnin ajan 700 metrin tykkilumilatua, tulee täyteen 6 000 kilometriä. Siitä noin kolmasosan hän on sivakoinut Oittaalla.

– En muista, että olisin koskaan aikaisemmin hiihtänyt vappuna. Se on tämän kauden viimeinen hiihto. Sanoin vaimolle, että hän voi viedä sitten sukset piiloon, yleensä 30 kilometriä päivässä hiihtänyt mies hymähtelee.

Hän sanoo, että naapurit varmaan ajattelevat, että hän on hullu, kun laittaa sukset autoon tähän aikaan vuodesta.

66-vuotias Vähäsöyrinki ei ole läheskään ainoa Oittaalla tällä viikolla hiihtänyt. Heitä on vähintään kymmenittäin.

Latupohja on yhä niin leveä, että siinä mahtuu hyvin vetämään rinnakkain, toiset pertsaa ja toiset vapaata.

Viileän yön jälkeen latupohja on aamulla paremmassa kunnossa kuin myöhemmin päivällä. Luisto ei kuitenkaan ole parhaasta päästä. Latu on vetinen.

– Lumi alkaa olla aika likaista. Luisto kärsii, tuumii yksi hiihtoniiloista.

Ladulla viihtyy myös 77-vuotias Anja Salakari. Hänkin on pitänyt kirjaa kilometreistään. Niitä on yli 2 600.

– Talvella hiihdin neljä kertaa viikossa 40 kilometriä. Nyt olen käynyt viisi tai kuusi kertaa viikossa ja hiihtänyt lyhyempiä matkoja, Salakari kertoo.

Hän on huolissaan Oittaan alueen säilymisestä hiihtäjille ja muille ulkoilijoille datakeskushankeen vuoksi.

– Alue ja sen luonto pitää säilyttää, hän painottaa.

Hiihtokausi alkoi viime vuoden lopulla myöhemmin kuin edellisvuonna. Forsman harmittelee, että pakkasia tuli vasta joulukuun puolella.

Jos hän saisi päättää, olisi hyvä päästä aloittelemaan tykkilumen tekemistä marraskuun puolivälin jälkeen.

Nyt Forsman perustelee ladun hoidon lopettamista sillä, ettei rullahiihtoradan asvaltti saa vaurioitua. Koneella ei ole enää hyvä siinä touhuta.

– Varmaan tuo tykkiladun alla oleva asvaltti on auttanut siihen, että kausi on jatkunut näin pitkään. Maasta ei ole päässyt kosteus vaikuttamaan.

Vuosien varrella latumestari on tehnyt sen havainnon, että mitä huonompi lumitalvi on, sitä enemmän tykkiladulla on hiihtäjiä. Muualla kun ei pääse hiihtämään.

Tykkiladulla on varikon kohdilla laskuri, joka laskee hiihdetyt kierrokset. Tälle kaudelle niitä on kertynyt noin 400 000.

– Maapallon ympäri on kierretty 14 kertaa, Forsman havainnollistaa.

Hän jatkaa, ettei ole mitään tietoa siitä, kuinka moni on hiihtänyt Oittaalla ja kuinka paljon siitä on kertynyt kilometrejä.

– Koska luonnonladut olivat huikeassa kunnossa, hiihtäjiä oli todella paljon. Kun luonnonlumi tuli, tykkiladulla hiihdettyjen kierrosten määrä tippui yhteen kolmasosaa aiemmasta. Porukka hajosi silloin eri laduille.

Nyt päättyvän hiihtokauden kierrosmääriä ei voi vertaille edellisiin talviin, koska aiemmilta kausilta ei ole vastaavia lukemia.

Tänäkään vuonna tykkilunta ei säilötä kesän yli. Latumestari sanoo, että he saavat tykitettyä lunta niin nopeasti pakkasten tullen, ettei se nopeuttaisi ladun tekoa.

– Näin on, tietää vantaalainen Vähäsöyrinki, joka oli ensimmäisten joukossa, kun marraskuussa 2019 avattiin sen kauden tykkilatu.