Golf vetää nyt Espoossa ja lähiseudulla – "Hieno fiilis, kun kentällä on nuoria"

Harrastus: Golfkentillä ehdittiin talvella tuskin levähtää, kun kevät käynnistyi vilkkaana.

Golffareita on Suomessa nyt ennätysmäärä. Etenkin nuorten, alle 30-vuotiaiden määrä kasvaa.

Innokkaimmat golffarit puttailivat Tapiola Golfissa vielä syyspimeydessä ja valaisivat harjoittelualueen viheriötä jopa autonsa valoilla.

– Täytyy varmaan hankkia sinnekin valaisimia. Range on jo valaistu, toimitusjohtaja Jari Hakkarainen pohdiskelee.

Kaikkiaan 50 000–60 000 palloa kerättiin umpihangesta talven jäljiltä harjoittelualueelta. Osa heilutteli mailaa rangella talvipakkasilla ja harjasi lyöntialueen puhtaaksi lumesta.

Kenttä avattiin jo pitkäperjantaina, kaksi viikkoa etuajassa. Viheriöt ovat Hakkaraisen mukaan ajankohta huomioiden pelikunnossa.

– Vähäluminen kenttä, yöpakkaset ja aamuaurinko ovat huono yhdistelmä. Lopulta ainoastaan yksi viheriö vaipui lepotilaan.

Pelioikeudet myytiin loppuun jo tammikuussa.

Lyöntiharjoittelualueilla on ajoittain jopa jonoa. Nuorten esiinmarssi näkyy Tapiolassa.

– Hieno fiilis, kun kentällä on nuoria.

– Espoo Golfissa ei ole nähty tällaista aloitusta, iloitsee toimitusjohtaja Markku Ignatius.

Perinteikäs seura oli jo senioripainotteinen. Nyt seurassa on yli 550 alle 30-vuotiasta nuorisopelioikeudella pelaavaa harrastajaa.

– Nuorten erityishinnoittelu on selvästi purrut.

Jäsenmaksu on porrastettu ikävuosittain. Alle 16-vuotiaat voivat pelata perheen kanssa ja alle 12-vuotiaat täysin ilmaiseksi.

Uskollisille talkootyöntekijöille avataan kenttä viikonloppuna.

– Pääsääntöisesti kenttä on talvehtinut hyvin. Lumihomevaurioilta ei ole vältytty.

Suur-Helsingin Golfin toimitusjohtaja Jarkko Raski kertoo, että marraskuussa järjestetty osake- ja pelioikeuskampanja yllätti suosiollaan.

– Pelioikeudet myytiin käytännössä loppuun jo tammikuussa. Keräsimme jonoa, eivätkä kaikki halukkaat valitettavasti saaneet pelioikeutta tulevalle kaudelle.

Tämä on ensimmäinen kerta seuran ja yhtiön historiassa, ja se on vaikuttanut golf-osakekauppaan, joka käy nyt vilkkaana.

– Osake on käytännössä ainoa tapa saada pelioikeus tälle kesälle, Raski toteaa.

Kentät ovat vielä kevätkunnossa. Varauskalenterissa täyttyi jokainen peliaika ensimmäisen tunnin aikana, kun kausi käynnistyi viikko sitten.

– Päivittäin Luukin ja Lakiston kenttiä on nyt kiertänyt 400–450 pelaajaa. Kauden edetessä peliaikoja löytyy myös vieraspelaajille, Raski uskoo.

Pelioikeuksien kokonaismäärä on Suur-Helsingin Golfissa suhteellisen pieni, vaikka kenttä on 36-reikäinen.

Talvi suosi Master Golfia, ja kentät ja oheisalueet ovat talvehtineet palvelupäällikkö Mirja Hellströmin mukaan erittäin hyvin. Siihen ovat osaltaan vaikuttaneet viime syksyllä tehdyt hoitotoimenpiteet ja kentälle suotuisa talvi. Syksyllä tehtiin hoitotoimenpiteitä ja kentälle talvi oli suotuisa. Hellström kertoo, että golfkauden odotettu SM-lyöntipelikilpailu pelataan tänä vuonna 14.–17. heinäkuuta Master-kentällä.

Suomen Golfliitto valitsi siuntiolaisen Pickala Golfin vuoden Golfseuraksi 2020 pitkäjänteisen kehittämistyön ja yhteisöllisyyden ansiosta. Pickala nousi finalistiksi myös Urheilugaalassa. Toimitusjohtaja Janne Pelkonen sanoo, että trendi on ollut nouseva jo neljä vuotta.

– Kausi lähti hyvin liikkeelle. Korona-aikana pelaajat oppivat nauttimaan pelaamisesta ja toistensa seurasta. Ei ole väliä, saako parin vai birdien.

Tärkeintä on, että golfkokemus on rento, energisoiva ja hauska.

Vihti Golfissa kausi alkoi ensimmäisenä kenttänä Suomessa. Nyt kentällä pelataan jo kesägriineillä, ja pelioikeuksia on vielä jäljellä. Toiminnanjohtaja Sami Varelius toteaa, että golfia voi harrastaa kolmessa sukupolvessa ja lajin pariin odotetaan uusia pelaajia. Alkeiskurssin käyville tarjotaan houkuttimena koko kauden pelioikeutta. Toukokuussa käynnistetään kurssi lapsille.

Golf-buumi näkyy myös Lohjalla.

– Huhtikuusta lähtien yhtiön kautta myytäville pelioikeuksille on myyty ei-oota, St. Lawrence Golfin toimitusjohtaja Mecki Kåhre sanoo.

Nuorille suunnattuja leirejä ei ehditty markkinoida, kun paikat täyttyivät.

– Saamme päivittäin kyselyitä juniori- ja nuorisoleireistä tai pelioikeuksista. Niitä on nuorille tarjolla rajallinen määrä. Kaikkia ei ole myyty.

Par 3 -harjoittelukenttä ja range avattiin maaliskuussa. 9-reikäinen Pyhä Lauri on auki kesägriineillä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut