Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppakamarit: Jo liikkumisrajoitusten valmistelu haittasi monen yrityksen toimintaa – "Hallituksen puheet otettiin vakavasti"

Hallituksen suunnittelemat liikkumisrajoitukset maaliskuussa haittasivat monen yrityksen liiketoimintaa, ilmenee tuoreesta kyselystä.

Pieni osa yrityksistä ehti käynnistää lomautuksetkin tai yhteistoimintaneuvottelut.

Kauppakamarien jäsenyrityksistä yli puolet eli 55,5 prosenttia vastasi, että hallituksen suunnitelmat liikkumisrajoituksista ja niihin liittyvä poukkoileva viestintä aiheuttivat maaliskuussa huolta ja epävarmuutta ja heikensivät liiketoimintaa.

Yrityksistä 17 prosenttia kertoi myynnin vähentyneen pelkästään julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella. 5,5 prosenttia ennätti käynnistää lomautukset tai yt-neuvottelut.

Liikkumisrajoituksia ei lopulta pantu toimeen.

Kyselyyn vastasi noin 2 400 kauppakamarien jäsenyritystä useilta eri toimialoilta ympäri maata. Vastanneista reilu kuusi prosenttia oli yksinyrittäjiä, loput olivat työnantajayrityksiä.

Avoimista vastauksista ilmeni, että yritykset pitivät hallituksen viestintää jopa uhkailevana ja yritysvastaisena sekä kokivat kärsineensä ilmassa olleista spekulaatioista.

– Hallituksen liikkumisrajoituspuheet otettiin yrityksissä vakavasti, koska niillä olisi ollut merkittävää vaikutusta yritysten liiketoiminnalle. Yritykset ennättivät tehdä jo toimenpiteitä sen perusteella, mitä hallitus viesti, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tiedotteessa.

Romakkaniemen mukaan poukkoileva viestintä ja päätöksenteko ovat haitallisia, ja niillä on erittäin vahingollisia seurauksia yrityksille ja sitä myötä Suomen taloudelle ja työpaikoille.

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksistä 570 vastasi kyselyyn. Myös pääkaupunkiseudulla loppukevään koronarajoitustoimet ja epäselvä sääntely toivat monen yrityksen arkeen ongelmia.

Kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan laajojen liikkumisrajoitusten suunnittelu lisäsi yrityksissä ylimääräistä suunnittelutyötä ja aiheutti lomautusten tai yt-neuvottelujen käynnistämisen.

– Lyhytnäköisillä ja harkitsemattomilla päätöksillä on valtava vaikutus moneen yritykseen. Jo pelkkä laajojen liikkumisrajoitusten väläyttely julkisuudessa teki loven monen yrityksen myynteihin. Kaavailluista rajoitustoimista syntyi pulmia myös yritysten toimitusketjuihin. Päätösten ja linjausten valmistelussa tulisi jatkossa ottaa paremmin huomioon vaikutukset yrityksiin ja työpaikkoihin, Lahtinen painottaa.

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyritykset arvioivat, että korona on vaikuttanut yritysten liikevaihtoon negatiivisesti. Jopa yli 70 prosenttia yrityksistä katsoo, että pandemia on syönyt niiden liikevaihtoa.

Valtaosa yrityksistä uskoo pysyvän etätyön lisääntyvän ja digitalisaation vauhdittuvan pandemian seurauksena.