Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen keskusta kasvaa pohjoiseen: luonnonhelmaan Meikon lähelle myös pientaloja

Kirkkonummen keskustasta pohjoiseen Meikoon ja Humaljärveen ulottava alue voisi ehdotuksen mukaan olla merkittävä kunnan kasvusuunta.

Kymmenisen vuotta sitten aloitetussa yleiskaavoitustyössä on saavutettu yksi merkkipaalu. Kunnanhallitus on hyväksynyt osayleiskaavan nähtäville ja kommentoitavaksi.

Kuntakeskuksen toisen vaiheen osayleiskaava-alue on laaja, 1 044 hehtaaria. Tällä hetkellä alue on suhteellisen harvaanasuttua lukuun ottamatta kuntakeskuksen laita-aluetta. Kaava-alueella on nyt noin 1 300 asukasta.

Jo lähes 10 vuotta sitten aloitetussa kaavoitustyössä on selvitetty rakentamismahdollisuuksia ja keskusta-alueen kasvusuuntaa.

Teoreettisesti osayleiskaava mahdollistaisi alueelle 3 750–4 000 uutta asukasta. Pientalovaltaista asemakaava-aluetta olisi silloin koko kaava-alueesta noin kolmasosa.

Kaava-alueen maat ovat lähes kokonaan yksityisessä omistuksessa. Kunta omistaa maata lähinnä vain Myllykylässä, jonne kaava mahdollistaisi rakentaa 750 neliön luontokeskuksen Meikon retkeilyaluetta varten.

Alueella toimivien maatilojen toimintaedellytykset pysyvät pääosin ennallaan. Peltoalueista on osa osoitettu osayleiskaavassa kokonaan tai reunoiltaan asuinrakentamiseen.

Osayleiskaavassa mahdollistetaan Humaljärven ranta-alueen loma-asuntoalueen muuttaminen ympärivuotiseen asumiseen. Ranta-alueella on rakentamattomia laskennallisia rakennuspaikkoja 12.

Liikenneyhteydet pysyvät lähes ennallaan, ja tiet uusille asuinalueille on suunniteltu nykyisiltä teiltä.

Volsintie ja Myllykyläntie säilyvät ensisijaisina yhteyksinä kuntakeskukseen.

Myllykylän tieltä on kaavailtu lisäksi uutta yhteyttä Lindalin suuntaan.

Kunnanhallitus edellytti kokouksessaan 26. huhtikuuta, että, että virkistysreitti kuntakeskuksen ja Meikon ulkoilualueiden välillä merkitään jatkovalmistelussa kaavaan.

Kaavatyön aikaisemmassa vaiheessa oli luonnoksissa myös uusi kehämäinen tieyhteys Volsintieltä ja Ingelsintieltä Gesterbyhyn, mutta siitä on luovuttu.

Osayleiskaava tähtää pitkälle tulevaisuuteen eli vuoteen 2050, joten kaava ei tuo ainakaan äkkimuutosta alueen rakentamiseen. Se mahdollistaa kuitenkin uusien asemakaavasuunnitelmien aloittamisen maaomistajien kanssa.

Muokattu otsikkoa 4.5. klo 9.27. Kyse ei yksittäisestä alueesta, vaan Kirkkonummen keskusta kasvaa pohjoiseen.