Kurtturuusun hävittäminen on hikinen urakka, sillä maahan ei saisi jäädä pientäkään juurenpalaa – Espoossa haitallista vieraslajia löytyy etenkin meren rannoilta ja vanhoista kaupunginosista

Tienpientareilta, puistoista ja kotipihoista tuttu kurtturuusu (Rosa rugosa) on vieraslajien pahis, josta pääkaupunkiseudulla pyritään nyt eroon.

Kiire tulee, sillä kesäkuuhun 2022 mennessä lajin tulisi olla hävitetty niin taloyhtiön tonteilta kuin kaupungin mailta.

Espoossa urakka aloitettiin viime kesänä, mutta tekemistä riittää vielä, sillä kurtturuusua kasvaa laajalti sekä istutettuna että villiintyneenä etenkin merenrannoilla. Lisäksi ruusua kasvaa istutettuna muun muassa 70–80-luvun kaupunginosissa.

– Metron ja muiden suurten investointihankkeiden myötä näiden alueiden infra uudistuu ja samalla vanhat kurtturuusuistutukset katoavat, vieraslajikoordinaattori Minna Oja Espon kaupungilta kertoo.

Oja sanoo, että Espoon kaupunki poistaa kurtturuusua rakentamisen ja perusparannusten yhteydessä sekä normaalien kunnossapitotöiden ohessa. Jonkin verran torjuntaa tilataan myös ostopalveluna.

Espoossa ja myös Helsingissä villiityneen ruusun poistotyöt kohdennetaan ennen kaikkea rantalueille, luonnonsuojelualueille ja arvokkaisiin luontokohteisiin. Helsinki aloittaa tänä vuonna myös kolmivuotisen hankkeen, jossa kurtturuusua torjutaan merenrannoilla ja saaristoissa.

Pienintäkään juurenpätkää ei saisi jäädä maahan.

Nopeasti ja laajalle leviävä kurtturuusu kasvaa lähes joka paikassa ja valtaa alaa muulta kasvillisuudelta.

Sitkeää kasvia voi olla haastavaa poistaa kotikonstein. Tämä tietää töitä yrityksille, jotka taitavat ruusun tuhoamisen.

Seppo Sonnisen yrityksen kalenteri on yhtä ruusunpoistoa pitkälle kevääseen. Kuljetuspalvelut Team Sonninen kiertää eri puolilla Uuttamaata tuhoamassa kurtturuusua.

Usein urakan tilaa taloyhtiö, joka haluaa kurtturuususta eroon. Keväällä töitä tehdään muun muassa Mankkaalla, Vuosaaressa, Herttoniemessä, Hakunilassa, Tikkurilassa ja Ilolassa.

Viime vuonna noin 20 prosenttia asiakkaista oli omakotiasukkaita. Tyypillisesti asukas on yrittänyt ensin itse tuhota kurtturuusua, mutta hävinnyt väsytystaistelun.

Yritys on kehittänyt kurtturuusun poistamiseksi tehokkaan menetelmän. Ensin pensas kaivetaan maasta juuriaan myöten pienellä kaivurilla. Tämän jälkeen päälle asetetaan juuren kasvua estävä matto ja lopuksi laitetaan multaa päälle. Tärkeää on, että juurten kasvu näivetetään.

– Kurtturuusu on tosi nopeakasvuinen, pienintäkään juurenpätkää ei saisi jäädä maahan. Muuten lähtee kuin Anneli Kesärannasta, Team Sonnisen Pekka Noso sanailee.

Team Sonnisen mukaan kurtturuusun hävittämisessä onkin oltava tarkkana. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ottaa vastaan kurtturuusua sisältävää maa-ainesta ainoastaan Ämmässuolla. Siellä vieraslajin lopullisesta tuhoamisesta huolehditaan oikeaoppisesti.

Sitkeä ja nopeakasvuinen

Kurtturuusu

Kurtturuusun (Rosa rugosa) kasvattaminen on kiellettyä. Maanomistajien pitää hankkiutua lajista eroon. Takaraja on 1.6. 2022.

Määräys ei koske muita Rugosa-ryhmän tarhakurtturuusulajikkeita.

Ruusua kasvaa monin paikoin sekä viljeltynä että villiintyneenä.

Laji leviää nopeasti ja sen hävittämisessä tulee olla tarkkana. Kurtturuusua ei saa kipata kompostiin tai joutomaille, sillä siellä kasvi lähtee uudelleen kasvamaan.

Kurtturuusujen tilalle istutetaan pääasiassa leikattavaa nurmikkoa. Nurmikon leikkaus näännyttää kasvualustaan jääneistä juurenpaloista kasvavat ruusun versot noin viidessä vuodessa.

Mainos: HotLips

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut