Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa sijaitsevan kallion uumenissa rakennetaan valtavaa puhdistamoa, jonka pitäisi riittää sadaksi vuodeksi –  tunnelit kuljettavat puhdistetun veden merelle 7,5 kilometrin päähän rannasta

Jätevesi: Puhdistamohanke elää omaa elämäänsä kvartaalitalouden rinnalla.

Blominmäen jätevesipuhdistamon kautta kulkee tulevaisuudessa lähes puolen miljoonan asukkaan jätevedet. Hanketta on seurattava sadan vuoden perspektiivissä, mikäli haluaa ymmärtää, minkä kokoluokan hankkeesta on kyse.

Ajatus uuden puhdistamon rakentamisesta Espooseen syntyi jo vuonna 2005. Kaavan käsittely ja päätös vievät oman aikansa. Lupa tuli HSY:n mukaan kohtuullisen nopeasti. Vihdoin lokakuussa 2009 saatiin varmistus hankkeen käynnistämisestä ja louhimaan päästiin vuonna 2014.

– Taisi siinä mennä paritkin vaalit välissä, HSY:n toimialajohtaja Tommi Fred sanoo.

Viime aikoina huoli Itämeren puhtaudesta on kasvanut. Rankkasateiden ja lumien sulamisen aikana Koivumankkaan jätevedenpumppaamolta on valunut Gräsanojaan ja edelleen mereen puhdistamatonta vettä ja ulosteperäisten bakteerien arvot ovat ylittyneet. Vesi on ollut hetken ajan uimakelvotonta.

Fred huomauttaa, että kansainvälisessä vertailussa Suomi on mallioppilas, jos jäteveden puhtautta verrataan EU:n direktiivitasoon. Silti parannettavaa aina on. Fredin mukaan Blominmäen valmistuessa vesistöjen kuormitukset putoavat merkittävästi. Typen ja fosforin suodatusta on tehostettu ja puhdistuksen viimeistelee desinfiointi ultraviolettisäteellä.

– Jos vettä käytetään uudelleen juomavetenä, ollaan eri segmentillä. Nyt puhutaan puhdistetusta vedestä, joka johdetaan takaisin esimerkiksi mereen.

Painetta hintojen nostoon on investointien takia.

Typpi- ja fosforipitoisuudet ovat jätevesissä nousseet viime vuosina. Siihen voi jokainen vaikuttaa ruokavaliollaan eli syömällä vähemmän proteiinipitoista ruokaa.

Mitä tämä lysti sitten tavalliselle kaupunkilaiselle maksaa? Espoolaiset, pääkaupunkiseutu mukaan lukien, käyttävät vuorokaudessa 137 litraa vettä. He maksavat jäte- ja talousvedestään 3,32 euroa kuutioilta. Henkilöä kohden se tarkoittaa 50 senttiä päivässä.

– Verrattain edullista, jos ottaa verrokiksi Saksan, Tanskan ja Hollannin. Tukholman kanssa olemme samoissa luvuissa.

Varsinaiset toimintakulut ovat Fredin mukaan pienemmät kuin investoinnit. Hinta kattaa investoinnit, kuten esimerkiksi vesihuollon rakentamisen uusille asuinalueille, vanhojen alueiden putkistojen uusimisen ja esimerkiksi Blominmäen jätevesilaitoksen kaltaiset hankkeet.

– Painetta hintojen nostoon on investointien takia. Hinnan korotukset tehdään pitkäjänteisesti, ja ne ovat poliittisia päätöksiä, sanoo HSY:n hankejohtaja Jukka Yli-Kuivila.

Maan alle rakennettavassa jätevedenpuhdistamossa on etunsa. Se on ympäristöystävällisempi kuin avopuhdistamo, ja sillä minimoidaan ympäristön haju- ja meluhaitat. Lokkejakaan laitos ei kerää ympärilleen. Tosin Suomenojalla laitoksen viereen tehtiin ympäristöluvan mukaiset tasausaltaat, jotka toimivat lintualtaina. Altaaseen ohjataan osa jätevedestä, kun kuormitus on suurimmillaan.

Jätevedenpuhdistamoa voisi kritisoida sähkönkulutuksesta, mutta se myös tuottaa sähköä.

– Se on totta. Olemme sekä sähkönkuluttaja että tuottaja, Fred huomauttaa.

Jäteveden puhdistuksessa erotettu liete mädätetään ja siitä tuotetaan metaania, sähköä ja lämpöä. Finnoossa esimerkiksi jalostetaan myös biokaasua maakaasuverkkoon.

Tämän jälkeen liete kuljetetaan puhdistamolta Sipooseen, jossa siitä tehdään kompostikentällä maanparannuskompostina käytettävää multaa.

Blominmäen puhdistamon on tarkoitus valmistua kesällä 2022. Siellä puhdistetaan Espoon, Kirkkonummen, Kauniaisten, Siuntion ja Länsi-Vantaan asukkaiden vedet, mikä tarkoittaa kaikkiaan 400 000 asukkaan jätevesiä. Muiden mahdollisten kuntien mukaantulosta ei ole tehty päätöksiä.

Väestönkasvuun on varauduttu ja vuoteen 2030 mennessä asukkaiden määrän arvioidaan olevan 550 000. Senkin jälkeen on vielä kasvunvaraa, sillä Blominmäen kapasiteetti yltää miljoonan asukkaan veden puhdistamiseen, minkä on arvioitu riittävän sadaksi vuodeksi.

Muokattu 20.5.2021 klo 13.22. Poistettu maininta siitä, että Blominmäessä puhdistettaisiin Sipoon, Järvenpään ja Tuusulan jätevedet. Näiden kuntien jätevedet menevät jatkossakin Viikinmäkeen.