Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun Eicca Casteleijn, 13, siivoaa roskia Espoon kaduilta, äiti iloitsee, että erityislapsi saa kerrankin ystävällistä huomiota muilta – "Tämä on antanut hänelle paljon ylpeydenaihetta"

Harrastus: Roskapihtien kanssa kävelevä Casteleijn on tuttu näky asuinalueellaan Lippajärvellä ja muuallakin Espoossa ja Kauniaisissa.

– Katso, mitä löytyi, Eicca Casteleijn,13, nostaa roskapihdeillä maasta kamman.

– Eilen löytyi rikkinäiset silmälasit.

Roskapihtien kanssa kävelevä Casteleijn on tuttu näky asuinalueellaan Lippajärvellä ja muuallakin Espoossa ja Kauniaisissa.

Apocalyptican sellistin Eicca Toppisen mukaan nimetty poika on kerännyt tupakantumppeja, maskeja, karkkipapereita ja muuta luontoon kuulumatonta roskaa jo kuukauden päivät.

– Eicca aloitti keräämisen helposti ja luonnollisesti. Olimme hommanneet lapsillemme omat pankkikortit ja kun Eicca oli kaupassa isänsä kanssa hän halusi ostaa omilla rahoillaan roskapihdit, kertoo Eiccan äiti Regina Casteleijn–Osorno.

Eicca lähtee pihteineen liikkeelle vähintään puoleksi tunniksi melkein päivittäin. Huonolla säällä roskatalkoot saattavat jäädä väliin.

Erityislapset eivät yleensä saa hyvää kontaktia ympäristönsä kanssa.

Joskus Eicca saa avukseen sisaruksensa ja joskus koko perheen.

Roskien keräämisen lisäksi Eicca suhtautuu intohimoisesti Brawl Stars- and Angry Birds -pelien pelaamiseen.

– Aiemmin erityispoikaa on ollut vaikea saada inspiroitua liikkumaan. Hän ei ole halunnut vain kävellä. Nyt menemme pitkille lenkeille ja se on kiva.

Pojan asiasta saama myönteinen palaute on ennen kokematonta.

Yleensä kehitysvammainen lapsi saa julkisilla paikoilla liikkuessaan välinpitämätöntä ja jopa tylyä kohtelua, Casteleijn-Osorno kertoo.

– Eicca on ympäriystävällinen ja hänellä on suuri sydän, mutta yleensä Eiccalle ollaan ilkeitä. Jos hän kysyy tuntemattomalta vaikkapa kaupassa, että mitä sä ostit, ei hän saa kysymykseensä mitään reaktiota.

Perheessä iloitaankin siitä, että roskien kerääminen on muuttanut tilannetta. Ihmiset ovat tulleet juttelemaan, kannustamaan ja jopa kiittelemään roskia keräävää poikaa.

– Eicca ei osaa lukea eikä kirjoittaa, mutta tämä on antanut hänelle niin paljon ylpeydenaihetta. Tämä on tärkeä juttu.

– Erityislapset eivät yleensä saa hyvää kontaktia ympäristön kanssa.

Mukavaa on myös se, että pojan esimerkki on innostanut myös muita lähiympäristön siistimiseen.

Roskapihdit aiotaan jatkossa pakata mukaan myös reissuihin, sillä aiemmin matkailuun on tuonut oman haasteensa se, ettei Eicca ole kokenut kävelyä matkoillakaan mielekkääksi.

– Tästä uudesta harrastuksesta voi olla apua myös matkoilla.

Koska Eicca tykkää numeroista, roskienkeruureissun jälkeen katsotaan paljonko askelia ja kilometrejä kertyi.

Eiccan jäljiltä lähiympäristö jää jälleen vähintään yhden muovipussillisen verran puhtaammaksi.