Nuuksiossa voi yhä useammin törmätä reppuselkäiseen poliisiin, taustalla ovat retkeilybuumin aiheuttamat häiriöt – "Pollarin näkyminen tuo rauhoittavaa vaikutusta"

Luonto: Länsi-Uudenmaan poliisi aikoo jatkaa erävalvontaansa luonnossa.

Poliisi käynnisti vuosi sitten Metsähallituksen kanssa retkiratsia-toiminnan.

Käytännössä se tarkoittaa, että poliisi jalkautuu virkavaatteisiin pukeutuneena ja reput selässä Nuuksion metsään. Toisinaan paikalle saattaa hurauttaa moottoripyöräpoliisi ja jopa koirapoliisi, joka käy rauhoittamassa liiaksi yltynyttä juhlintaa tai sammuttelemassa laittomasti sytytettyjä nuotioita. Retkiratsioissa on ollut mukana Metsähallituksen erävalvoja.

– Poliisi vierailee luontokohteissa säännöllisesti, hälytys- ja valvontatoimintaa johtava ylikomisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo.

Erävalvonta ei ole Päivänsalon mukaan pääpainopiste, mutta tärkeä osa-alue poliisin toiminnassa. Hän korostaa, että toiminta-alue ulottuu luonnonsuojelualuetta ympäröiville teille.

– Huoli tuli esille Metsähallitukselta, koska väkimäärät ovat kasvaneet korona-aikana luontokohteissa, kuten Nuuksiossa. Myös kansalaisilta saimme viestiä.

Väkimäärän kasvu aiheutti luontokohteissa pysäköintiongelmia ja häiriökäyttäytymistä.

Pollarin näkyminen rauhoittaa.

Päivänsalo sanoo, että perinteisten retkeilijöiden ohella varsinkin kokemattomamman väen määrä ja liikkuminen luonnossa lisääntyi, mikä lisäsi levottomuutta.

– Autoja jätettiin sinne ja tänne, mikä estää pelastusajoneuvojen kulun. Se ei sinänsä ole uutta, mutta määrät olivat suuria.

Metsistä tuli hänen mukaansa osalle jopa bilepaikkoja.

Retkiratsiasta saadut kokemukset toimivat kipinänä poliisin jatkosuunnitelmille.

Uudenlainen toiminta yllätti paitsi retkeilijät myös poliisin positiivisesti.

– Pollarin näkyminen tuo rauhoittavaa vaikutusta. En ole kuullut minkäänlaista negatiivista palautetta.

Toiminta painottui Päivänsalon mukaan valvontaan ja neuvontaan. Kokemattomuutta esiintyi esimerkiksi nuotion sytyttämisessä.

Päivänsalo näkee tärkeänä, että poliisi seuraa ympäristön ja maailman muutoksia ja reagoi muutokseen omassa toiminnassaan.

– Poliisi pidetään luontevana valvontakumppanina, ja mielellään olemme turvaamassa kansalaisia heidän vapaa-aikanaan.

Toimintaa ei olla mietitty hänen mukaansa poliisin imagon kohottamisena.

– Tyhjissä metsissä ei ole mieltä samota. Kun virkavaltaa tarvitaan, sen on hyvä näyttäytyä. Jos pollarin imago paranee samalla, se ei meitä haittaa.

Nuuksio on iso alue, ja sen turvaaminen koettu paikallisesti tärkeäksi toiminnaksi. Länsi-Uudenmaan poliisi valvoo vesillä vesiliikennettä ja kalastusta yhdessä rajavalvonnan kanssa ja metsässä retkeilyä ja metsästystä. Tämäntyyppinen toiminta lisääntyy Päivänsalon mukaan jatkossa.

Helsingin poliisilaitoksella ei ole havaittu samanlaista ilmiötä, että tehtävät luontokohteissa olisivat lisääntyneet koronavuonna.

– Kyse on ihan yksittäisistä tapauksista, esimerkiksi laturaivosta, mutta niitä on ollut ennenkin silloin tällöin. Keskuspuistossa ja esimerkiksi rannoilla on osattu olla ihan rauhassa, kertoo hälytysvalvontakeskuksen johtaja, ylikomisario Seppo Kujala.

Lue myös:

Nuuksion luvattomista nuotiopaikoista lähes 250 ilmoitusta – "Poliisin tiedossa on myös laitonta puiden kaatamista"

Länsi-Uudenmaan poliisi alkaa valvoa Nuuksiota tehostetusti – erityisesti yksi paikka ollut öisten juhlijoiden suosiossa

Länsi-Uudenmaan poliisi jalkautui heti valvomaan Nuuksioon – kehotus siirtyä ei mennyt juhlivalle seurueelle kerralla perille

Luontotrendi koettelee Nuuksiota – tihutyöt ja roskaaminen lisääntyneet

Poliisi

Luonnossa hulinointi kasvaa

Koronapandemia lisäsi Metsähallituksen mukaan luontokohteiden kävijöitä. Esimerkiksi ensikertalaisten retkeilijöiden ja luonnosta eri tavoin nauttivien ryhmien, kuten maastopyöräilijöiden ja nuorten, määrät ovat kasvaneet.

Lasten kanssa retkeilevien määrä on kasvanut, ja luonnossa yövytään yhä useammin. Nuuksiossa kävi vuonna 2020 Metsähallituksen mukaan 367 500 retkeilijää.

Kaikkiaan Metsähallituksen hoitamille valtion suojelualueille tehtiin vuonna 2020 yli 8,2 miljoonaa käyntiä.

Syyskuun 2020 loppuun mennessä Länsi-Uudenmaan poliisilla oli Nuuksion alueelle 250 tehtävää.

Tehtävien määrä nousi 70:llä edelliseen vuoteen verrattuna.

Suurin osa liittyi liikenteeseen. Ilkivalta- ja häiriökäyttäytymisilmoituksia tuli 20.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut