"Pientalo on osa espoolaisuutta" – valtaosa Länsiväylän vaalikoneeseen vastanneista kannattaa pientalokaavojen lisäämistä

Länsiväylän vaalikoneeseen vastanneiden espoolaisten kuntavaaliehdokkaiden tahtotila on lähestulkoon yksimielinen: liki 80 prosenttia vastaajista kannattaa pientaloasumiseen soveltuvien alueiden kaavoittamista.

Ehdokkaista 16 prosenttia on asiasta eri mieltä. Reilu kuusi prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista ei ota kantaa tähän aihealueeseen.

Osa ehdokkaista vastustaa ja osa kannattaa pientalojen kaavoittamista, mutta molemmat ääripäät – sekä kannattajat että vastustajat – ovat sitä mieltä, että monimuotoisia asumismuotoja ja -mahdollisuuksia on tuettava kaupungissa.

Vaalikoneessa kysyttiin tarkalleen, pitääkö Espoossa kaavoittaa lisää pientaloasumiseen soveltuvia alueita kotimaan muuttotappion hillitsemiseksi ja verokertymän parantamiseksi.

Vastauksissa esiintyy huoli erityisesti maksukykyisten veronmaksajien menettämisestä naapurikuntiin. Myös kohtuuhintaisen pientaloasumisen karkaaminen käsistä mietityttää. Tiiviin asuinrakentamisen kannattajiakin löytyy.

Kriittisimpien mielestä kaupunkilaisia ei pidä lähteä eriarvoistamaan kaavoituspolitiikalla. Lisäkaavoituksella tuetaan joidenkin mielestä Espoon olemuksen ytimenä pidettyjä asioita, kuten turvallisuutta, viihtyisyyttä ja luonnonläheisyyttä.

Omia alueita ei pidä rakentaa rikkaille."

Puoluekanta vaikuttaa selkeästi vastauksiin. Pientalojen kannattajia ovat selkeästi kristilliset. Kokoomuslaisetkin, yhtä ehdokasta lukuun ottamatta, kannattavat pientalojen kaavoittamista. Perussuomalaisten joukosta löytyy kaksi pientalokaavoittamiseen kriittisesti suhtautuvaa.

Vihreiden enemmistö eli noin puolet kannattaa pientalojen kaavoittamista, mutta eri mieltäkin on vajaa 40 prosenttia. Demareissa vajaa 80 prosenttia on samaa mieltä ja noin 10 prosenttia eri mieltä. RKP:ssä 75 prosenttia kannattaa ja 17 prosenttia on eri mieltä.

Espoosta listoille uutena ponnistaneen Ympäristöpuolueen edustajat Birgitta Johansson, Tarja Sallantaus ja Tiltu Antikainen kannattavat pientaloalueita ja rakentamista, jossa huomioidaan luonnonläheisyys ja inhimilliset arvot.

Sara Saramäki (kesk) on huolissaan siitä, että uudehkojen perheasuntojen hinnat ovat karanneet tavallisten palkansaajien ulottumattomiin.

Jukka Kilpi (nyt) kokee, että pientaloalueet ovat osa espoolaisuutta.

Hanna-Liisa Kokkola (kd) kannattaa espoolaisten mahdollisuutta valita asuinmuotonsa ja -paikkansa.

Huolen siitä, että Espoo menettää kaavoituksen takia asukkaita naapurikuntiin ilmaisivat muun muassa Iiris Mikkilä (sd) ja Kimmo Runonen (vihr). Marika Visakova (vihr) kannattaa ajatusta, mutta on sitä mieltä, ettei pientaloalueita pitäisi kaavoittaa mihin vain, koskemattomien metsien keskelle.

Ketkä vastustavat pientaloalueiden kaavoittamista? Ja miksi?

Lähes jokaisesta puolueesta löytyy ehdokkaita, jotka ovat asiasta eri mieltä.

Heli Hirvonen (fem) on sitä mieltä, että Espoossa on jo runsaasti loistavia pientaloalueita. Samaa mieltä on Marja Koskenalho (vas).

Kirsi Koivunen (ps) toteaa, että uudet pientaloalueet sopivat lähikuntiin tai Espoon raja-alueille. Rasmus Tillander (vas) ei kannata omien alueiden rakentamista rikkaille. Se ei edistä hänestä sosiaalista yhtenäisyyttä.

Sven Saxén (kok) tukee kerrostaloasumista. Kim Pihl (ps) ajattelee, että valtion pitää mahdollistaa maakuntien asukkaiden jääminen kotikonnuilleen.

Länsiväylän vaalikone

Etsi itsellesi sopiva ehdokas

Espoolaisilta kuntavaaliehdokkailta kysytään Länsiväylässä talouteen, arkeen, arvoihin ja kuntaan liittyviä kysymyksiä.

Ehdokkaat täydentävät vielä vastauksiaan, joten vaalikoneessa kannattaa vertailla omia tuloksiaan useamman kerran.

Vaalikoneeseen oli vastannut 330 espoolaista ehdokasta, kun juttua kirjoitettiin.

Nuoret ovat tyypillisesti epävarmoja äänestäjiä ja etsivät itselleen sopivaa ehdokasta vaalikoneen avulla.

Länsiväylä järjestää kolme vaalipaneelia touko-kesäkuussa. Teemat ja ajankohta vahvistetaan pian.

Kuntavaalit edustavat lähidemokriaa, ja niissä valitaan ehdokkaat, jotka päättävät jokapäiväiseen arkeen liittyvistä asioista.

Kuntavaalien äänestyspäivä on sunnuntaina 13.6.2021.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut