Mestarien valmentaja Sami Haapanen on oman uransa ojankaivaja – mies on vähiten äkkipikainen naisjoukkueen vaihtoaitiossa

Sami Haapasella alkoi yhdeksäs kausi putkeen espoolaisjoukkueen päävalmentajana. Hän muistuttaa, että joukkueen menestyksen takana on pelaajien monen vuoden työ. Johanna Erjonsalo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Sanooko nimi Sami Haapanen sinulle mitään? Jos antaa vinkin, että hän on pääsarjatasolla pelaavan joukkueen päävalmentaja, auttaako se? Seuraavaksi saat avuksi tiedon, että laji on jääkiekko.

Vielä yksi apu. Mies sai tänä keväänä seitsemännen kerran kaulaansa SM-kultaa.

Haapanen ei ole koskaan valmentanut muuta kuin espoolaista joukkuetta ja aina naisia. Sen vuoksi hän ei pysty vertailemaan, mitä eroja on naisten ja miesten valmentamisessa.

Viimeisin meriitti miehen valmennusuralla on tämän keväinen Kiekko-Espoon mestaruus.

– Olen ollut onnekas. Olen saanut valmentaa todella montaa huippupelaajaa. Ei jääkiekko ole valmentajan show. Minun tehtäväni on auttaa pelaajia kehittymään, Haapanen muistuttaa.

Kiekko-Espoo voitti kauden päätteeksi SM-kultaa. Pasi Mennander/Jääkiekkoliitto

Espoon tytöissä ja naisissa on paljon talenttia.

Sami Haapanen

Valmennusuran alku ei mennyt ihan putkeen. Haapanen oli 21-vuotias ja hänen piti aloittaa KS Nouxsissa apuvalmentajana. Päävalmentajaa ei koskaan ilmestynyt, joten nuori mies aloitti heti päävalmentajana.

– Sillä tiellä olen, 46-vuotias postinjakajana työskentelevä mies hymähtää.

Hän toteaa, että työn pitää olla sellainen, josta pääsee aikaisin pois, jotta ehtii valmentamaan.

Haapanen korostaa vaimon merkitystä. Häntä on kiittäminen. Ei mies muuten voisi valmentaa.

– Rouva pitää huolen lapsista, kun valmennus vie minua halleille ja peleihin. Kun kotona on asiat kunnossa, on mahdollista, että perhe, työ ja valmennus ovat tasapainossa.

Perheeseen kuuluvat 6-vuotias poika ja 8-vuotias tytär.

– Meidän poika on varmasti joukkueen suurin fani.

Työ on Haapaselle vastapainoa valmennukselle, joka on elämäntapa. Se on tavallaan 24/7 hommaa ja perheen aikataulutkin on laadittu sen mukaan.

– Jos valmennuksesta saisi paljon rahaa, en minä töitä tekisi, Haapanen naurahtaa.

Hän sanoo olevansa oman uransa ojankaivaja.

Sami Haapanen sanoo, että kokeneita pelaajia kannattaa kuunnella. Johanna Erjonsalo

– Olen imenyt muilta oppia ja näkemyksiä. En ole suuremmin saanut koulutusta, mutta seuraan lajia tarkkaan. Olen oppinut tekemisen kautta.

Haapasen mukaan hyvä valmentaja ottaa pelaajat ja joukkueen huomioon. Hän vakuuttaa kuuntelevansa pelaajia, mutta tietyissä asioissa päävalmentaja päättää.

– En ole superhyvä toimimaan valmennustiimin jäsenenä. Minulla on vankkoja omia näkemyksiä. Ei valmentajista ole kuitenkaan jäänyt vihamiehiä.

Vähän nallekarhun oloinen päävalmentaja kertoo, että vihaisi valmentajaa, jollainen hän itse oli alkuaikoina. Hän sanoo olleensa aggressiivinen muita toimijoita kohtaan.

Hän tunnustaa edelleenkin olevansa äkkipikainen. Silmän räpäyksessä nollasta sataan.

– Yhä minulle nousee sarvet päähän ja olen valmis niitä kalistelemaan, jos koen meidän kokeneen vääryyttä. Olen kuitenkin rauhoittunut alkuvuosista. Missään muualla en ole niin rauhallinen kuin vaihtoaitiossa.

Sami Haapanen muistuttaa, ettei jääkiekko ole valmentajan show. Johanna Erjonsalo

Ilman tunnetta ei voi valmentaa eikä pelata, mutta niiden ei saa antaa viedä mennessään.

– Jokainen kausi on matka ja aina erilainen. Toukokuusta kevään loppuotteluihin on pitkä matka ja siihen mahtuu kaikki elämän tunnekirjo. Se pistää haastamaan itseään kaudesta toiseen.

Haapanen muistuttaa, että heillä pelaajat eivät ole ammattilaisia. He käyvät joko töissä tai opiskelevat.

– Pelaajat tekevät hirveän duunin. Heidän täytyy aika paljon rakastaa tätä, että jaksavat. Espoon tytöissä ja naisissa on paljon talenttia.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueelle haetaan päävalmentajaa. Onko Haapanen miettinyt, että hakisi paikkaa?

Hän kertoo, ettei ole siitä kiinnostunut. Haapanen haluaa olla mukana arjen valmennuksessa. Siinä on koko ajan aktiivista tekemistä.

– Olen kiitollinen heille, jotka ovat luottaneet minuun ja antaneet minulle mahdollisuuden varsinkin silloin alkuvuosina.

Haapaselle alkoi yhdeksäs kausi putkeen espoolaisjoukkueen päävalmentajana.

– Olen luvannut jatkaa ensi kevääseen. Katsotaan sen jälkeen uudelleen.

Haapanen pelasi aikoinaan jalkapalloa, jääkiekkoa ja koripalloa. Treenaaminen ei häntä kiinnostanut, mutta jääkiekko kiinnosti lajina. Sillä tiellä hän on edelleen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut