Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Vain harva aikoo matkustaa kesällä ulkomaille – Suomikaan ei nyt houkuttele Euroopasta tulevia

Koronavirusepidemia vaikuttaa yhä voimakkaasti suomalaisten suunnitelmiin matkustaa ulkomaille.

Valtaosa suomalaisista aikoo pysytellä kotimaassa tulevana kesänä, ilmenee Uutissuomalaisen USU-gallupista. Vastaajista vain kolme prosenttia on varannut ulkomaanmatkan kesäksi ja kuusi prosenttia suunnittelee matkaa.

Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fräntti kertoo Uutissuomalaiselle, että normaalioloissa matkan varanneiden tai sitä suunnittelevien osuus olisi tähän aikaan vuodesta noin 30-40 prosenttia.

43 prosenttia kertoo USU-gallupissa jättäneensä kesän ulkomaanmatkasuunnitelmat tekemättä koronapandemian vuoksi. Ensi syksylle ja talvelle on kuitenkin jo varattu runsaasti matkoja.

Itä-Suomen yliopiston digitaalisen matkailuliiketoiminnan tutkimuspäällikkö Juho Pesonen huomioi, että korona on vaikuttanut voimakkaimmin suurituloisten ja pääkaupunkiseudulla asuvien ihmisten ulkomaanmatkasuunnitelmiin.

Pesonen uskoo, että kotimaanmatkailuun investoidaan ja luontomatkailukohteissa rikotaan ennätyksiä tulevanakin kesänä, jos säät suosivat.

Suomeen saapuvien ulkomaalaisten matkailijoiden määrään korona vaikuttaa vielä jonkin aikaa.

– Tuoreen Euroopan-laajuisen kuluttajakyselyn mukaan Suomi kuuluu tällä hetkellä Euroopan vähiten kiinnostaviin matkakohteisiin. Tiukka linja matkustuksen suhteen tunnetaan, eikä se houkuttele matkailijoita, Mäki-Fränti arvioi Uutissuomalaiselle.

Matkailualalla ollaan tyytymättömiä hallituksen niin sanottuun exit-strategiaan, jossa linjataan yhteiskunnan avaamista koronaepidemian jälkeen.

– Meille on ollut suuri pettymys, että vapaa-ajan matkustamisen avaamiseen ei ole otettu kantaa. On puhuttu vain työmatkustamisen avaamisesta, harmittelee SMAL:n Mäki-Fränti.

Suomessa on pitkään ollut voimassa yleinen kehotus välttää tarpeetonta ulkomaanmatkailua. SMAL toivoo, että kehotus purettaisiin ja koronatilanne huomioitaisiin jatkossa ulkoministeriön maakohtaisissa matkustustiedotteissa.

USU-gallupiin vastasi tuhat suomalaista 19.-25. huhtikuuta. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.