Taksiliitto on tyytyväinen lakimuutoksiin: "Jokaisesta matkasta jää nyt verottajalle tiedot kuljettajasta, yrittäjästä ja matkan hinnasta"

Maise Vuorio käyttää taksia lentokentälle mennessään tai iltaisin kylästä palatessaan. – Kuljettajien kielitaidossa on välillä toivomisen varaa, mutta tosi ystävällisiä he ovat. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Kuluttajien on jatkossa entistä helpompi tunnistaa lailliset taksit. Askel kohti parempaa taksikulttuuria otettiin vappuna, kun taksivalo tuli taas pakolliseksi.

Poikkeuksena ovat yritys- ja edustusajot, joista autossa on oltava mukana etukäteen asiakkaan kanssa tehty sopimus, ettei taksivaloa käytetä.

Eduskunta hyväksyi taksilain muutokset huhtikuun alussa. Muutoksella korjattiin turvallisuuteen, harmaan talouden torjuntaan, hinnoittelun läpinäkyvyyteen ja taksien saatavuuteen liittyviä epäkohtia.

Lakiin lisättiin myös sääntelyä taksinkuljettajan kokeesta ja vapaaehtoisesta kouluttautumisesta erityisryhmien palveluun.

Syksyllä hinnoittelua vielä selkeytetään, jolloin mahdollisuudet arvioida taksimatkan hintaa helpottuvat.

Taksiliitto on tyytyväinen lakimuutoksiin.

– Ilman muuta. Muutokset ovat myönteisiä, vaikka ei maailma näilläkään vielä valmiiksi tule, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen luonnehtii.

– Tärkeintä on, että jokaisesta matkasta jää nyt verottajaa varten talteen tiedot kuljettajasta, yrittäjästä ja matkan hinnasta.

Taksissa pitää myös olla taksamittari, jota on käytettävä aina, kun hinnoittelu perustuu aikaan ja matkaan.

– Tällä saamme ruutupaperit ja helmitaulut pois hinnoittelusta. Kilpailutilanteen kannalta on oleellista, että kaikki yrittäjät maksavat verot.

Toinen sallittu vaihtoehto on matkan kiinteä hinta.

Lainsäädännön lisäksi alan valvonta pitäisi Koskisen mukaan saada kuntoon. Sillä korjattaisiin esimerkiksi Helsingin Rautatieaseman taksitolpan ongelmat. Paikan päältä on uutisoitu taksinkuljettajien käsirysyistä, ja Koskinen sanoo, että niitä on ollut edelleen.

– Suuri osa on ymmärtänyt, ettei taksia kannata ottaa Rautatieasemalta. Taksin voi tilata ennakkoon tai ottaa muualta, niin välttyy mahdolliselta kinastelulta.

Koskinen on turhautunut siihen, ettei poliisikaan puutu tilanteeseen. Hänen mukaansa taksien kenttävalvonta kuuluu poliisille.

Poliisin mukaan tilanne Rautatieaseman taksitolpalla on ollut jo pitkään rauhallinen.

– Poliisille ei ole tullut ilmoituksia ongelmista. Kävelen itsekin usein illalla aseman kautta, ja tolpalla on ollut rauhallista, komisario Pasi Tuominen kertoo.

Fakta

Huomioi asiakkaana ainakin nämä

Taksivalo on jatkossa pakollinen.

Taksimatkat voi hinnoitella 1.9.2021 alkaen joko ajan ja matkan mukaan taksamittarilla tai ennalta sovitulla kiinteällä hinnalla.

Taksamittaria käytettäessä siihen voidaan kirjata myös lähtömaksu tai muita ennalta ilmoitettuja lisämaksuja.

Ennen matkaa kuluttajalle on 1.9.2021 alkaen kerrottava matkan hinta tai hinnan määräytymisen perusteet.

Taksimatkan saa aina maksaa käteisellä ja yleisimmillä maksu- ja luottokorteilla, ellei etukäteen ole muuta ilmoitettu.

Taksimatkasta tulee aina antaa kuitti.

Lähde: Taksiliitto

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut