Kovaa vauhtia ajavat pyöräilijät ja kävelijät ovat yhä enemmän törmäyskurssilla Rantaraitilla, kaupunki kaipaa pelisääntöjä – "Pyöräilijöiden olisi nyt hyvä toimia esimerkillisesti, ettei kieltoihin jouduta menemään"

Päivittäin Rantaraitin maisemissa ulkoileva Tomppa Granlund sanoo pienen koiransa olevan Rantaraitilla hengenvaarassa pyöräilijöiden vuoksi. – Puolestani Rantaraitilla pyöräilyn voisi kieltää. Heli Koivumäki
Katja Riihola

Katja Riihola

Rantaraitilla tulee yhä enemmän ristiriitatilanteita polkupyöräilijöiden, koiranulkoiluttajien ja lasten kanssa liikkuvien kesken, kertoo Rantaraitin kehittämisestä vastaava Lennart Pettersson Visit Espoosta.

Nimimerkki Ärsyyntynyt koiranomistaja vaati Länsiväylän mielipideosastolla Rantaraitin pyöräilijöille nopeusrajoitusta.

Kirjoittajan mukaan osa pyöräilijöistä aiheuttaa kovalla vauhdillaan vaarallisia tilanteita kapealla raitilla. Joku kirjoitusta kommentoineista ehdotti ratkaisuksi jopa pyöräilyn kieltämistä Rantaraitilla muilta kuin lapsilta.

Rantaraitin pelisäännöistä tarvitaan Petterssoninkin mielestä keskustelua. Pyöräilykiellolle hän ei kuitenkaan lämpene.

– Olen miettinyt, pystyisikö poliisi valvomaan (Rantaraitin) nopeuksia. Millä tavalla he näkevät asian? Pettersson pohtii.

– Kaupungilla on aika vähän keinoja puuttua. Totta kai voimme ohjeistaa.

Ikäihmiset eivät uskalla mennä ulkoilemaan, kun pyörillä suhahdetaan liian kovaa ohi.

Petterssonin mukaan Rantaraitilla tarvitaan nyt huomaavaista asennetta ja vauhdin sopeuttamista tilanteeseen sopivaksi.

– Pyöräilijöiden olisi nyt hyvä toimia esimerkillisesti, ettei kieltoihin jouduta menemään, Pettersson sanoo.

Vain pienessä osassa Rantaraittia on nopeusrajoituksia. Haukilahdessa Mellstenin uimarannalta Toppelundin suuntaan löytyy liikennemerkki, jossa nopeus on rajoitettu enintään 10 kilometriin tunnissa. Pettersson ei tiedä liikennemerkin taustaa eikä sitä kuka sen asentanut.

Koronakevät on lisännyt pyöräilijöiden ja muulla tavalla liikkuvien määrää niin rannassa kuin muuallakin.

Rantaraitilla risteilee monenlaista porukkaa. Pettersson muistuttaa, että Rantaraitilla pyöräilee myös lapsia, jotka saattavat yhtäkkiä pysähtyä katsomaan vaikkapa käpyä. Jotkut puolestaan ovat lenkillä koiran kanssa, jota mielenkiintoiset hajut vievät toiselle puolelle raittia.

– Lähivirkistäytyminen on suosittua. Lisäksi tuntuma on se, että pyöräily on lisääntynyt. Se osaltaan näkyy.

– Ei ole kivaa, etteivät ikäihmiset uskalla mennä ulkoilemaan, kun pyörillä suhahdetaan liian kovaa ohi.

Ideaalitilanteessa kävelijöille ja pyöräilijöille olisi rajattu omat alueensa, Pettersson sanoo. Rantaraitin kapeuden vuoksi näin ei voida tehdä. Pettersson ei pidä ajatusta Rantaraitin leventämisestä kuitenkaan hyvänä ideana.

Hänen mukaansa keskustelua kevyenliikenteen pelisäännöistä tulisi käydä laajemminkin.

– Yksi alueen asukas ehdotti, että kulkua mietittäisiin nopeuksien mukaan. Olisi väyliä, joissa maksiminopeus olisi 10 kilometriä tunnissa, jolloin vaaratilanteita ei tulisi. Sitten olisi väyliä, joilla saisi mennä 20 kilometrin tuntivauhtia. 30 kilometrin rajoitus olisi pihakatutyyppisillä teillä.

Pettersson iloitsee pyöräilyn lisääntyneestä suosiosta.

Nykypyörät asettavat kuitenkin uudenlaisia haasteita vilkkaiden kävelyreittien turvallisuudelle.

– Pyöräilykulttuurimme on muuttunut viime vuosina. Sähköpyörien lisääntyminen mahdollistaa nopeuden pitämisen korkeana ja sähköavusteisten fatbikejen massat ovat niin isoja etteivät ne jää paljoa mopojen painosta, Pettersson perustelee.

– Tässä vaaditaan kaikilta toisten huomioimista.

Rantaraitti

Mielipidekirjoitus herätti keskustelun polkupyöräilijöistä

Nimimerkki Ärsyyntyneen koiranomistajan mielipidekirjoitus ”Rantaraitin pyöräilijöille pitäisi saada nopeusrajoitus – osa pitää väylää kilparatana” on herättänyt vilkkaan keskustelun Länsiväylän Facebook-sivuilla.

Kirjoitus on kirvoittanut 120 kommenttia.

Jotkut kannattavat kirjoittajan ehdottamaa nopeusrajoitusta, osa vaatii ”kilpapyöräilijöitä” ulos Rantaraitilta ja jonkun mielestä ainakin sähköllä pyöräilevät voisivat käyttää muita reittejä.

Osa puolestaan ihmettelee, miksi Rantaraitilla pidetään isoja kokouksia koko väylä tukkien.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut