Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rantaraitin villiksi äitynyt liikenne on poliisin tiedossa – "Meno on holtitonta ja vaaratilanteita on päivittäin"

– Pidän jopa hieman yllättävänä, ettei Rantaraitilla ole sattunut mitään vakavampaa onnettomuutta, sanoo komisario Hannu Kontola Länsi-Uudenmaan poliisista.

Rantaraitin villiksi äitynyt liikenne on poliisin tiedossa.

Rantaraitti on Kontolalle tuttu myös siviilistä, sillä hän kertoo pyöräilevänsä ja juoksevansa raitilla usein.

– Meno on holtitonta. Vaaratilanteita on päivittäin, hän kuvailee.

– Pahoin pelkään ettei ole kuin ajan kysymys, milloin jotain vakavaa sattuu.

Poliisit jalkautuvat silloin tällöin polkupyöräpartioin Rantaraitin menoa hillitsemään. Järeitä keinoja puuttua tilanteeseen ei kuitenkaan ole, koska suurimpaan osaan raittia ei voida soveltaa tieliikennelakia, Kontola kertoo.

– Harvoin puutumme käytökseen. Sakkoa emme voi antaa.

– Esimerkiksi liikenteen vaarantamiset eivät tule sovellettaviksi.

Kontola kertoo, että tieliikennelain velvoitteet ovat voimassa vain Rantaraitin niillä osuuksilla, jotka kulkevan tien vieressä. Näillä osuuksilla nopeusrajoitus on sama kuin vieressä kulkevalla autotiellä.

Sen sijaan rannassa ja muualla kaukana tiestä kulkevilla osuuksilla tieliikennelakiin ei voida nojautua.

– Tämä tekee valvonnasta hyvin haastavaa.

Kontola sanoo Rantaraitin liikenteen olevan vilkkaimmillaan Haukilahdessa. Haukilahdessa sijaitsee myös Rantaraitin ainoa ilmeisesti pyöräilijöille osoitettu liikennemerkki, joka kertoo maksiminopeudeksi kymmenen kilometrin tuntivauhdin.

– En tiedä, kuka merkin on laittanut ja onko se juridisesti oikein laitettu.

Kontolan mukaan Rantaraitilla on sallittua huristaa sähköavusteisilla pyörillä, jotka kulkevat normaalisti vaikkapa noin 25 kilometrin tuntivauhtia.

– Mutta jos sähköajoneuvoja on viritetty niin, että ne menevät kuuttakymppiä, ei niillä ole mitään asiaa Rantaraitille, hän jatkaa.

Kontolan mukaan pyöräilijöiden olisikin aina sovitettava nopeutensa tilanteeseen sopivaksi. Tärkeää olisi myös tarkistaa soittokellon toimivuus ja käyttää sitä.

Myös kävelijät, koiranulkoiluttajat ja pienten lasten kanssa liikkuvat voivat tehdä paljon turvallisuuden parantamiseksi.

– Ei ole kokonaan pyöräilijöiden syytä, että vaaratilanteita tapahtuu. Monet koiranulkoiluttajat pitävät hihnaa pitkänä. Jotkut kävelevät isoissa porukoissa, jolloin kapea väylä menee tukkoon. Pitäisi tajuta käyttää vain toista laitaa. Kaikilla olisi huomioon otettavia asioita, Kontola muistuttaa.

Vakavan onnettomuuden sattuessa apuun tulisi rikoslaki ja asiaa voitaisiin alkaa tutkia esimerkiksi vammantuottamisena.