Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummella sijaitsevalta puutarhalta löytyy yli 200 lajikkeen pelargonitaivas – puutarhurin suosikkeja ovat luonnonlajit

Piha: Saarelman puutarhalla on yli 200 pelargonilajiketta.

Punaisia pelargoneja ikkunalaudalla, voiko suomalaisempaa näkyä olla? Jos kuitenkin tänä kesänä laittaisi kukkalaatikkoon hieman erikoisempaa, mutta pysyisi rakkaissa pelargoneissa. Nyt tarvitaan neuvoja, ja niitä löytyy Saarelman puutarhasta Nummella.

Kun astuu sisään puutarhan kasvihuoneeseen, on tullut pelargonitaivaasen. Huone on täynnä erivärisiä ja -näköisiä pelargoneja.

– Täällä on yli 200 lajiketta meidän omia emolajeja. Keräilen ja harrastan pelargoneja. Myös puolisoni harrastaa pelargoneja, ja kun yhdistimme kokoelmamme, siitä tuli aika kattava, nauraa puutarhuri Tommi Långström.

Saarelman puutarha on tunnettu upeista pelargoneistaan, ja puutarhan kukat on usein palkittu valtakunnallisesti.

– Meillä on aina ollut pelargoneja. Kun veimme tuon meidän ison Antseppän pelargoninäyttelyyn, ja siellä kun näki muita harrastajia, aloin kerätä luonnonlajeja itse. Ne kiinnostavat, Långström kertoo.

Antseppä voitti Suomen kaunein pelargoni -tittelin vuosina 2016 ja 2017.

Luonnonlajeissa on paljon tuoksuja.

Tommi Långström

– Antseppä on täältä kylältä kotoisin. Tämä toinen, Tuulensuu, on ala-asteen opettajani kotipaikalta, missä nykyään asun. Nyt se on päässyt kotiin takaisin. Se on 2019 valittu Suomen kauneimmaksi.

Pöydillä on Viipurin evakkoa, Nummen Pirkkoa, Pohjoismäen Elsaa, Kammin sairaalaa, Fallin pelakuuta sekä erilaisia ulkomaisia lajikkeita kuten Honeywind Suzanne, Pelargonium australe, Grandeur deco choco pink.

– Varsinkin nämä vanhat suomalaiset pelargonit ovat saaneet nimensä paikasta josta ovat lähtöisin, tai ihmiseltä. Jalostetuille lajikkeille on annettu nimi jalostajan mukaan.

Långström kertoo pitävänsä eniten luonnonlajeista.

– Ne ovat vähän erilaisia, ja niitä on ollut meillä kauan. Miniatyyrit, kääpiöpelargonit ovat myös kivoja, ne eivät vie kovasti tilaa.

Jokainen perinteistä pelargoniaa ikkunalaudallaan pitävä tietää, miltä kasvi tuoksuu. Onkin yllättävää huomata, että eri lajit tuoksuvat niin erilaisilta.

– Luonnonlajeissa on paljon tuoksuja. Tämä, jossa on samettiset lehdet, tuoksuu voimakkaasti piparmintulta. Sitten on tämä Australian villipelargoni, jossa on makea tuoksu. Näitä on käytetty lääkekasveina, ja tätä aitoa tuoksupelargonia on käytetty esimerkiksi parfymeissa.

– Fredrika Runeberg on tuoksupelargoni, se on hyvä esimerkiksi olohuoneen raikastajana. Kun sitä koskee, tulee tuoksu koko huoneeseen.

Pelargonien suosio on jatkunut vuodesta toiseen vahvana.

– Kyllä pelargoneja paljon ostetaan. Ja keräilijöitä on paljon, kaiken ikäisiä, miehiä ja naisia, lapsia. Pelargoneja on niin paljon erilaisia, että jokaiselle on tarjolla jotakin. Lajeja on tuhansia, on riippupelargoniaa, suomalaisia, luonnonlajeja. Voi välillä aina vaihdella mitä keräilee.