Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvää äitienpäivää! Tilastot kertovat, että Suomessa on äitejä 1,6 miljoonaa – Ja miten pitkä matka lapsenlapsilla on mummolaan

Tänään sunnuntaina juhlistetaan Suomessa 1,6:ta miljoonaa ihmistä, nimittäin äitejä eli naisia, joilla on joko biologisia tai adoptoituja lapsia. Sen kunniaksi Tilastokeskus on koonnut tietopaketin suomalaisesta äitiydestä.

Tilastot kertovat muun muassa, että 18–85-vuotiaista naisista valtaosalla, 66 prosentilla, on lapsia – 64–85-vuotiaista jo 86 prosentilla.

Tilastojen mukaan keskimääräisellä suomalaisäidillä on kaksi lasta ja lapsensa itse synnyttäneet ovat tulleet äidiksi karvan alta 30-vuotiaana. Vuonna 2020 yhdellä äidillä oli keskimäärin 2,25 lasta ja kahden lapsen äitejä oli kaikista 15–85-vuotiaista äideistä 44 prosenttia.

Lapsen syntyessä 53,9 prosenttia äideistä oli avioliitossa.

Äitien yleisin ammatti on sairaanhoitaja.

Isoäidiksi suomalaiset tulevat keskimäärin kuusikymppisinä: vuonna 2019 äidinäidit olivat isovanhemmaksi tullessaan hieman yli 59-vuotiaita ja isänäidit hieman yli 61-vuotiaita. 58-vuotiaista joka toisella on jo lapsenlapsi.

Äidinäidit asuvat lapsenlapsistaan keskimäärin 79 kilometrin päässä ja isänäidit 77:n.