Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SOK:n kenttäjohtaja rentoutuu suunnistuksen parissa: "Metsä voittaa kuntosalin"

Laji: Suunnistuksessa yhdistyvät kestävyys ja ajatus, sanoo Arttu Laine.

Arttu Laine innostuu, kun puhe siirtyy suunnistukseen. SOK:n kenttäjohtaja kehuu harrastustaan estoitta.

– Suunnistaessa saa liikkua luonnossa. Metsä voittaa kuntosalin. On elettävä juuri siinä hetkessä, jossa on. Jos ei täysin keskity suunnistamiseen, joutuu pian ihmettelemään missä sitä oikein on, Laine tietää omasta kokemuksestaan.

Työasiat on jätettävä pois mielestä kun suunnistaa. Laine kertoo esimerkin. Hän lähti rasteille suoraan töistä ja sinne ajaessaan puhui vielä autossa työasioita.

Kun hän sai kartan käteensä, tuntui ensimmäisen kilometrin ajan, ettei hommasta tule yhtään mitään. Mies eteni, mutta suunnistuksessa tarvittava mieli ei vielä ollut mukana matkassa.

Suunnistuksessa Lainetta kiehtoo se, että siinä täytyy yhdistää kestävyys ja ajatus.

– Kilpailuissa on pystyttävä suunnistamaan kovassa rasituksessa. Kun numerolappu on rinnassa, innostuu välillä liikaa ja tulee turhan paljon yritystä. Jos juoksuvauhti on kovempi kuin osaaminen, tulee virheitä.

Kaikille on hienoin hetki se, kun löytää rastin.

Arttu Laine

Pelkkä juoksukunto ei tässä lajissa riitä, jos haluaa pärjätä kilpailuissa. Kilpailuhenkeä Laineelta löytyy, mutta hän korostaa, ettei kaikkien täydy kilpailla.

– Kaikille on hienoin hetki se, kun löytää rastin.

Laine kertoo aikoinaan aloittaneensa suunnistuksen yläkoulussa. Laji iski kerralla ja heti alkoi treenaus harjoitusohjelman mukaan. Nuorukainen ei lannistunut, vaikka oli toiseksi viimeinen ensimmäisessä kilpailussaan. Sitä ennen hän oli ehtinyt treenata muutaman viikon.

– Kun lähdin opiskelemaan, kilpasuunnistus jäi taustalle. Olisi pitänyt treenata lähes ammattimaisesti ja sitä en tehnyt. Ulkomailla töissä ollessa innostuin uudestaan ja tänne kotimaahan palattua aloin käydä iltarasteilla noin 15 vuotta sitten.

Laine kertoo, että perheen lapsista kaksi on suunnistanut aktiivisesti. Tyttären kanssa hänen tuli takavuosina kierrettyä paljon kisoja. Kun hän kerran kuskasi jälkikasvun suunnistamaan, hän päätti itsekin ottaa osaa kilpailuihin.

Yksi kesäloman kohokohdista, ainakin miehen itsensä mukaan, on ollut rastiviikoille osallistuminen. Siinä on lomailtu perheen kanssa ja suunnistettu.

– Se on sellaista miesten puolileikillistä kisaa kaverien kanssa. Ei liian ryppyotsaista, vakuuttaa mies, joka sanoo olevansa keskitason ikämiesurheilija.

Hän innostaa aivan kaiken kuntoisia tutustumaan suunnistukseen. Sen voi aloittaa rauhallisesti, vaikka kävellen. Silloin löytää rastit varmimmin.

– On täysin tavallista, että alkuun rasteja on vaikea löytää. Se kuuluu lajiin.

Espoon Suunnan jäsen neuvoo, että alkuun pääsee esimerkiksi suunnistusseurojen järjestämillä kursseilla. Nuorimmille hän suosittelee seuran lasten suunnistuskoulua.

– Jos joku tuttava suunnistaa, hänet voi pyytää mukaan ja opastamaan alkuun. Jos haluaa lähteä itsekseen lajin pariin, voi tulostaa Espoon kaupungin sivuilta kiintorastien kartan.

Kiintorasteja on viidessä paikassa. Rasteja on sekä helpoissa että vaativissa maastoissa.

Alkuun pääseminen ei vaadi paljoa rahaa. Kompassin tarvitsee ja päälleen maastossa liikkumiseen sopivat vaatteet. Parhaita lenkkareitaan ei kannata jalkaansa laittaa.