Emma avautui ja esittelee uusinta keramiikkaa – museo on poikkeuksellisesti avoinna myös maanantaisin

Museo Espoon modernin taiteen museo Emmassa on nyt aivan uutta nähtävää ja klassikkoteoksia.

Working with Soil -ryhmän teos muistuttaa, että keramiikka on sekä vanha, ajankohtainen ja uudistuva ilmaisumuoto. Ari Karttunen

Anneli Tuominen-Halomo

Kuukausien tauon jälkeen avatussa Emmassa on meneillään Särkyvää – Keramiikka uuden äärellä -näyttely, joka esittelee kaksitoista taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa. Taiteilijat valittiin avoimen portfoliohaun pohjalta. Hakemuksia tuli yli sata.

Kaikki näyttelyn taiteilijat ovat erikoistuneet keramiikkaan. Anna Rikkinen Ornamosta muistutti etätiedotustilaisuudessa, että savi on hyvin perinteinen materiaali, jota voi muovata, valaa, dreijata ja polttaa. Käsillä tekemisen taidot ovat edelleen tärkeitä keramiikassa, ja tekniikoiden oppiminen vie vuosia.

Kaikki Särkyvää-näyttelyn teokset ovat uusia. Taiteilijat käyttävät ja yhdistävät erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. He kommentoivat teoksillaan myös ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita, kuten ympäristötuhoa ja lajikatoa sekä konflikteja ja niiden seurauksia.

Yksi näyttelyn taiteilijoista on espoolainen Irma Weckman, joka on työskennellyt saven kanssa vuosikymmeniä. Häneltä on näyttelyssä Kultainen muna -teos sekä uurnista muodostuva Exit-niminen teos.

Working with Soil -ryhmä on tuonut näyttelyyn suurikokoisia ruukkuja, joihin on maalattu hyönteisiä tai kasveja. Ryhmä hyödyntää taiteessaan tiedettä, sillä ryhmä kerää maanäytteitä, analysoi ne saasteiden määrittämiseksi ja käyttää niitä materiaalinaan. Ryhmä aikoo tehdä ruukun myös Espoon maaperästä tekemiensä löytöjen pohjalta.

Särkyvää-näyttelyn lisäksi Emman katseluvarastossa on esillä uudet teemakokonaisuudet Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan tuotannosta. Ne tarkastelevat Brykin ja Wirkkalan suhdetta luontoon, geometriaan ja kansainvälisyyteen. Esillä on sekä klassikoita että harvinaisuuksia, muun muassa uusi kokonaisuus Brykin rakastettuja Perhos-reliefejä ja Wirkkalan Lapin luonnosta inspiraation saaneita Paadarin jää -lasiveistoksia.

Näyttelyyn on saatu myös japanilaisen keräilijän omistama Brykin teos Candy, jota ei ole nähty Suomessa vuosikymmeniin.

Särkyvää – Keramiikka uuden äärellä on esillä 28. elokuuta asti.

Museo on avoinna poikkeuksellisesti joka päivä, myös maanantaisin. Emman näyttelyihin voi tutustua maanantaista perjantaihin kello 12–19 ja viikonloppuisin kello 11–17.

Pääsylippu kannattaa hankkia ennakkoon Emma Shopin verkkokaupasta, josta voi samalla valita saapumisajan. Näyttelyihin voi tutustua koronarajoitusten vuoksi vain rajallinen määrä kävijöitä kerrallaan. Emmaan otetaan sisälle 100 kävijää tunnissa.

Särkyvää-näyttelystä on tehty myös mobiiliopas, joka esittelee taiteilijat ja heidän töitään.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut