HSY antoi opiskelijoille ilmaisia biojätepusseja – Kierrättäminen nousi niin paljon, että nyt harkitaan jakelun laajentamista

HSY suosittelee käyttämään biojätteille paperista pussia. Kuvituskuva. Pirjo Kamppila

Minna Harmaala

Jos biojätepusseja toimitettaisiin ilmaiseksi kotiin, mitä tapahtuisi kierrätysinnolle? Tätä kokeili Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY opiskelija-asunnoissa – ja biojätteen kierrätys lisääntyi opiskelijakodeissa 15 prosenttia.

– Pilotissamme saavutettiin erinomaiset tulokset, arvioi HSY:n projektipäällikkö Leena Tuominen tiedotteessa.

HSY haluaa lisätä biojätteen kierrätystä 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Tällä hetkellä tavoite on vielä kaukana, sillä biojätteestä sille varattuun astiaan päätyy alle 35 prosenttia. Yli 65 prosenttia biojätteestä päätyy yhä sekajätteeseen ja jätevoimalaan poltettavaksi. Kaikkiaan yhdyskuntajätteen kierrätysaste oli vuonna 2019 noin 52 prosenttia.

Pilottikokeilussa HSY jakoi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin asukkaille kaikkiaan 160 000 paperista biojätepussia suoraan asuinkiinteistön tiloihin.

Asukaskyselyyn vastanneista Hoasin asukkaista noin viidennes ei ollut kierrättänyt biojätteitä ennen kokeilua. Heistä 71 prosenttia aloitti lajittelun saatavilla olleiden pussien vuoksi.

– Kuten tämä pilottikin osoittaa, nuoret ymmärtävät kierrättämisen hyödyt ja lajittelevat jätteitä ahkerasti, kun puitteet ja ohjeistukset ovat kunnossa, toteaa Hoasin kiinteistöpalvelupäällikkö Satu Kivipuro tiedotteessa.

Pilotissamme saavutettiin erinomaiset tulokset.

Projektipäällikkö Leena Tuominen, HSY

Asukaskyselyn mukaan opiskelijat toivoivat, että pusseja jaettaisiin kiinteistölle jatkossakin. HSY selvittääkin seuraavaksi, miten pusseja voitaisiin jaella ja paljonko se maksaisi. Selvityksen perusteella pohditaan, laajennetaanko pussijakelua myös muihin kotitalouksiin pääkaupunkiseudulla.

HSY suosittelee käyttämään paperista pussia biojätteen pakkaamiseen pääkaupunkiseudulla. Tavallista muovipussia ei voi käyttää, koska se ei maadu.

Kokeilu

Mukana 2 000 asuntoa

HSY:n pilottikokeilussa oli mukana 17 Hoas-taloa ja noin 2 000 asuntoa. Pilotti alkoi lokakuussa 2020.

Jokaiselle kotitaloudelle varattiin 80 biojätepussia, mikä riittää noin puoleksi vuodeksi. Jakelupisteinä toimivat kiinteistöjen pesutuvat.

HSY:n asukaskyselyyn vastasi 738 Hoasin asukasta maaliskuussa 2021.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut