Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotimaisen ginin maku ja tuoksu inspiroivat espoolaista suklaamestaria –  kansainvälinen tuomaristo ihastui käsin tehtyihin praliineihin ja palkitsi ne suklaan MM-kisoissa

Arctic Blue Gin -praliini ylsi suklaan MM-kisoissa pronssille.

Kun Juha Rissanen reilu kaksi vuotta sitten näki kotimaisen Arctic Blue Gin -pullon, kuuli sen tarinan ja maistoi giniä, hänelle kirkastui heti, mitä siitä syntyisi.

– Kun haistoin giniä, tiesin heti, millaisen praliinin teen. Arctic Blue Ginissä on mieletön, moninainen tuoksu: metsää, kuusenkerkkää, mustikkaa, Juha Rissanen kertoo tiedotteessa.

Kansainvälisessä International Chocolate Awards -kilpailussa vastikään pronssilla palkittu Arctic Blue Gin -praliini edustaa käsityötä alusta loppuun asti. Praliinissa on kiinnitetty huomiota paitsi makuun, sen sinivalkoiseen ulkonäköön. Kuvion Rissanen maalaa käsin. Kuviointi on kiiltävän valkosuklaan päällä, ja sisälle tulee valkosuklaaseen ja giniin pohjautuva täyte.

– Alun perin haettiin puhdasta valkoista Suomea, lunta ja ginin sinistä. Suomalainen luonto on aina mukana työssäni, Rissanen kuvailee.

Praliini valittiin vuoden 2019 Jäätelö- ja suklaafestivaaleilla parhaaksi täytesuklaaksi. Tietä tuoreimpaan pronssimitaliin ja International Chocolate Awardsiin siivitti pronssi Oslon Scandinavian Chocolate Awardsissa marraskuussa 2020.

Rissanen lähetti tuotteitaan ensimmäistä kertaa kilpailuun. Chocolate Awards Finalissa oli tuomareita ympäri maailmaa, ja erityisen monta Aasian maista, missä suklaata ja giniä arvostetaan. Rissanen uskoo sen auttaneen Arctic Blue Gin -praliinia menestymään.

Suklaa on vaativa raaka-aine.

Juha Rissanen on espoolainen pitkän linjan tuotekehittäjä ja keittiömestari, jolla on taustaa niin laivojen konseptisuunnittelussa kuin kokkimaajoukkueessakin. Hänet houkutteli jälkiruokien ja suklaan maailmaan sattumalta ruotsalaisen Edsbacka Krogissa toteutunut harjoittelu. Rissanen tutustui samoihin aikoihin Jan Hedhiin ja pääsi Valrhonan suojelukseen.

Rissanen perusti pienen suklaatehtaan Helsingin Vallilaan vuonna 2005. Hän työskenteli pitkään yksin. Nykyään suklaamestarilla on apulainen sekä keittiössä että markkinoinnissa.

Rissasen maailmassa on pari hyvää asiaa, jotka alkavat V:llä. Vallilasta on tullut rakas, sillä kaupunginosaan kiteytyy paljon suomalaista teollisuushistoriaa. Ilman Valrhonaa Rissanen tuskin olisi tässä.

– Olen tehnyt pitkään yhteistyötä Valrhonan kanssa. Valrhona huomioi kaakaopapujen kasvatuksen ja käsittelyn samalla tavalla kuin viininviljelijät pitävät huolta viiniköynnöksistään. On tärkeää, missä kaakaopuu kasvaa, millainen maaperä on ja millainen maku kaakaopavusta saadaan paahtamalla esiin, Rissanen luettelee.

Hän kertoo olevansa osa Cercle V:tä, sisäpiiriä, jossa suklaataiturit vaihtavat tietoa maailmanlaajuisesti.

– Suklaa on vaativa raaka-aine, ja Valrhona tuntee sen läpikotaisin. Valrhonan täsmällisen reseptiikan avulla voin luoda vaikkapa leivoksia ilman liivatetta. Niksi perustuu kaakaovoipitoisuuteen, Rissanen paljastaa.

Rissanen toteaa nähneensä ison suklaan kehityskaaren 15 vuodessa. Kun hänen yrityksensä Suklaa Täplä aloitti, käsityöläiset tekivät lähinnä suklaaganachea. Nyt täytteitä on muitakin kuin tryffelimassa. Täytteissä käytetään vaahtokarkkia, marmeladia tai useampaa täytettä kerroksittain. Trendit vaihtuvat nopeasti.

Rissasen tuotteet on suunnattu lähinnä yritysmyyntiin. Hän kertoo hallitsevansa siihen tarvittavan kokonaisuuden. Toiveiden mukaan räätälöity praliini on pakattu puiseen rasiaan, jonka koristelu kruunaa hänen mukaansa juhlakattauksen.