Litiumioniakkupalon sammuttaminen on hyvin vaikeaa ja riskialtista, paljastui tuoreessa testissä. Mikään testeissä ollut käsisammutin tai vesiruiskusammutus ei pystynyt sammuttamaan akkupaloa välittömästi.
Esimerkiksi akkuporakoneissa ja matkapuhelimissa käytettyjen litiumioniakkujen parhaaksi sammutuskeinoksi osoittautui veteen upottaminen.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Pelastusopisto testasivat erilaisia sammutusmenetelmiä litiumioniakkupalon sammuttamiseen.
Sammutusmenetelminä käytettiin kolmea erimerkkistä akkupaloon markkinoitavaa käsisammutinta sekä vaahtosammutinta, vesiruiskua ja vesiupotusta.
Tukesin mukaan mikään testissä ollut sammutin tai vesiruiskusammutus ei pystynyt sammuttamaan akkupaloa välittömästi. Sammutusteholtaan parhaimmaksi osoittautui upotusmenetelmä. Myös päästöt olivat pienimmät upotusmenetelmää käytettäessä.
Mitä nopeammin upotus tehtiin kennojen syttymisen jälkeen, sitä vähemmän päästöjä syntyi.
Upotusveden analyysit osoittivat, että kennoista liukenee veteen fluoria, metalleja ja perfluorattuja alkyyliyhdisteitä, minkä vuoksi upotusvesi on käsiteltävä poikkeavana jätevetenä.
– Tarkkoja sammutustehovaatimuksia akkupaloon ei sammuttimille ole. Siksi sammuttimien markkinoinnissa sekä sammuttimien käyttöohjeissa ja merkinnöissä pitää olla totuudenmukaiset tiedot sammutustehosta, sanoo Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman tiedotteessa.
Meurman lisää, että akkupaloon tarkoitetun sammuttimen mukana on tärkeää olla tiedot myös palon erityspiirteistä ja sammuttajalle aiheutuvista riskeistä.
Jos akkupalo syttyy, palon vakavuus riippuu akun koosta. Akkupalossa tapahtuva reaktio katkaistaan jäähdyttämällä. Jäähdytysvaikutus tulee saada kennojen väliin.
Pienimpien akkujen, kuten matkapuhelinten akkujen, palotapahtuma on lyhyt. Tällöin sammutinta tarvitaan akun sytyttämien muiden materiaalien sammuttamiseen, johon yleensä riittää normaali vaahtosammutin.
Tilan tuulettaminen palamisessa syntyneistä ärsyttävistä kemikaaleista on tärkeää.
Jos palon aiheuttaa esimerkiksi akkuporakoneen akku tai sitä suurempi akku, on palotapahtuma pidempi ja yleensä aggressiivisempi. Palo tuottaa huonetilaan selvästi enemmän myrkyllisiä kaasuja, kuumia heitteitä ja palavien kaasujen leiskahduksia kuin esimerkiksi pienemmät puhelimen akut.
Isompien akkujen sammuttaminen on erittäin vaikeaa hyvän suojakuoren vuoksi, Tukes toteaa. Jotta jäähdyttävä vaikutus saataisiin kennojen väliin, sammute tulee suihkuttaa hyvin läheltä kohteeseen.
Akkujen lataamista tilassa, jossa on syttyviä materiaaleja lähellä tulee välttää, neuvoo Tukes.
Akkuja ei saa jättää lataukseen ilman valvontaa, ellei niitä voida ladata paloturvallisessa tilassa. Jos akut ovat saaneet ulkoisia kolhuja tai alkaneet jo turvota, on ne syytä uusia.
Vioittuneet akut sijoitetaan paikkaan, jossa ne eivät aiheuta syttyessään tulipaloa. Jos akut kuumentuvat voimakkaasti ladattaessa ne kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin uusiin.
Tukesin videoon litiumioniakkupalon sammuttamisesta pääsee tästä.
Korjattu klo 14.17: Täsmennetty otsikkoon, että Tukesin testissä mikään käsisammutin ei heti siihen pystynyt