Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo ei lähde vielä lunastamaan datakeskuksen maa-aluetta Oittaan kupeessa – neuvotteluja jatketaan edelleen

Espoon kaupunki ei lähde vielä järeisiin toimiin hankkiakseen vajaat 15 hehtaarin maa-alueen Kehä III:n läheltä Hepokorvesta, jonne kaupunki ja Fortum suunnittelevat suurta datakeskusta.

Espoo on käynyt neuvotteluja maa-alueesta yli 10 vuoden ajan. Viimeisin tarjous maanomistajalle on tehty viime vuoden lopulla, ja se on edelleen voimassa.

Kauppoja ei ole syntynyt ja Espoo on luonut painetta valmistelemalla maa-alueen lunastusta tai kuten kansan kielellä puhutaan pakkolunastusta. Siihen pitää hakea lupa ympäristöministeriöltä.

Asia oli jo maanantai-iltana Espoon kaupunginvaltuustossa, mutta se jätettiin keskusteluitta ja yksimielisesti pöydälle. Lunastus on aina kunnalle kiusallinen, ja se herättää päättäjissä ristiriitaisia tunteita.

Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo kertoo, että neuvotteluja jatketaan edelleen, eikä lunastusmenettelyllä haluta nyt vaikeuttaa vapaaehtoisen maakaupan syntyä.

Yksityisessä omistuksessa oleva maa-alue on peltoa ja metsää. Tilalla on yksi pieni asuinrakennus. Yleiskaavassa määräala on merkitty pääasiallisesti teollisuuden ja varastoinnin alueeksi.

Espoo ja Fortum sopivat runsaat kolme vuotta sitten datakeskushankkeesta. Silloin kaupunki lupasi aloittaa Hepokorvessa kaavoituksen, joka mahdollistaa keskuksen.

Suurin osa valmisteilla olevasta kaava-alueesta on jo kaupungin omistuksessa, mutta ei alue, jolle osa datakeskusta sijoittuisi.

Fortumin kaavailuissa on rakentaa teollisuushallimainen datakeskus, josta tietokoneiden hukkalämpö johdetaan Fortumin kaukolämpöverkkoon.

Hepokorven sijaintia hankkeelle pidetään teknisesti mainiona.

Kaukolämpöverkko on lähellä ja kaava-alueen poikki johtaa suurjännitesähkölinja. Datakeskus tarvitsee erittäin paljon sähköä.

Hanke on herättänyt myös runsaasti vastusta sijaintinsa takia.

Datakeskus tulisi lähelle Oittaan ulkoilualuetta.

Hanke on osa Espoon ilmastotavoitteita. Fortumilla on samanlainen datakeskussuunnitelma myös Kirkkonummen kunnan ja EKE-yhtymän kanssa lähellä Sundsbergiä Kehä III:n ja Länsiväylän kulmauksessa.

Muokattu 18.5.2021 klo 12.40: Lisätty otsikkoon Oittaan jälkeen sana kupeessa.