Apurahoilla liki 3 000 hakijaa – tukea riittää 190:lle Uudenmaan rahastosta

Uudenmaan Kulttuurirahasto on jakanut runsaat 2,5 miljoonaa euroa apurahoja Uudenmaan taiteelle ja paikalliskulttuurille.

Uudenmaan rahastolta apurahaa haki Suomen Kulttuurirahaston tammikuun haussa 2 836 henkilöä, yhteisöä tai työryhmää.

Apurahansaajia oli 190 eli vajaa 7 prosenttia hakijoista. Apurahoista 121 myönnettiin yksityishenkilöille vähintään puolivuotisina työskentelyapurahoina.

Hakijamäärä kasvoi 30 prosentilla viime vuodesta. Koronapandemian aiheuttamaa taidekentän ahdinkoa kuvastaa se, että hakusumma oli yli 51 miljoonaa euroa. Suomen Kulttuurirahasto reagoi nopeasti kasvaneeseen hakijamäärään ja kaksinkertaisti Uudenmaan rahaston jaettavissa olevan rahamäärän.

Apurahan saajien joukossa on paljon espoolaisia taiteilijoita.

Tietokirjailija Markus Hotakainen sai puolivuotisen työskentelyapurahan Tähtitieteen naiset -tietokirjan kirjoittamiseen. Kirja tuo suuren yleisön tietoisuuteen maailmankaikkeutta koskevien käsitystemme kannalta tärkeitä tutkijoita, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota. Kirja on myös kannustin nuorille, jotka pohtivat erilaisia opiskelu- ja uravaihtoehtoja.

Pianisti Tiina Karakorpi sai apurahan Nurmijärven Nummenpään kylän kulttuuritoiminnan elävöittämiseen. Apurahan avulla Nummenpään 150-vuotiaalla kyläkoululla järjestetään heinä-marraskuussa klassisen musiikin konserttisarja.

Tutkija Joanna Maltzeff sai apurahan lehtikuvaaja Hannu Lindroosin kuvien tutkimukseen ja julkaisemiseen Finna-palvelussa. Palkittu valokuvaaja Hannu Lindroos on reportaasi- ja urheilukuvien lisäksi systemaattisesti dokumentoinut pääkaupunkiseudun muutosta sekä ihmisten elämää pääkaupunkiseudulla. Kuvat julkaistaan Journalistisen kuva-arkiston JOKA/Museoviraston Finna-palvelussa.

Toimittaja Marjukka Kulmanen sai puolestaan apurahan luontokuvaaja Teuvo Suomisen työtä esittelevän näyttelyn järjestämiseen. Teuvo Suominen on tehnyt elämäntyönsä luonnonsuojelun parissa valokuvaajana, elokuvaajana, toimittajana ja tietokirjailijana. Yksi hänen tavoitteistaan on ollut luonnonsuojelun popularisointi. Näyttely alkaa kiertää muun muassa luonto- ja kulttuurikeskuksissa.

Kuvataiteisiin myönnettiin espoolaisille kuvataiteilijoille neljä apurahaa: Johanna Aalto sai kokovuotisen, Lasse Juuti ja Annaliisa Krage puolivuotisen työskentelyapurahan taiteelliseen työskentelyynsä sekä Sofia Wilman uusien kotisivujen tekemiseen.

Sirkustaiteilija Rauli Dahlberg sai puolivuotisen työskentelyapurahan vuonna 2022 ensi-iltaan tulevaan teokseen parissa. Esitys risteyttää stand-up-, internetmeemi- ja sketsiviihdeaineistoa sirkukseen. Dahlberg on sirkusyhdistys Race Horse Companyn perustajajäsen ja taiteellinen johtaja yhdessä Kalle Lehdon kanssa.

Keraamikko Leena Keränen valmistaa apurahan avulla keraamisen reliefin Terra, joka koostuu sadoista pienistä erikokoisista, eri lämpötiloissa poltetuista ja osittain lasitteilla lasitetuista punasavipaloista. Reliefi tulee esille Solid Ground – Kantava maa -keramiikkanäyttelyyn lokakuussa. Näyttely on International Academy of Ceramics:n Rovaniemellä järjestettävän kansainvälisen keramiikkakonferenssin satelliittinäyttely Otaniemessä Espoossa.

Säveltaiteissa puolivuotisen työskentelyapurahan saivat huilisti Hanna Haapamäki ja oopperalaulaja Sampo Haapaniemi. Säveltäjä Sebastian Teir sai apurahan Kebun uuden albumin viimeistelyyn ja musiikkivideoiden tekemiseen ja mus. kand. Sanni Virta kesäkonsertteja Musiikkitalossa -konserttisarjan järjestämiseen.

Koreografi Karoliina Loimaala ja työryhmä sai apurahan Oilscapes-teoksen toteuttamiseen. Teos toimii utooppisena ja dystooppisena maisemana sillä ajatuksella leikittelyyn, millainen on öljyyn kirjaimellisesti hautautunut maailma. Öljyä käytetään hyvin monessa arkisessa asiassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut