Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tylsistyttääkö töissä vai oletko tyytyväinen? Oman työhyvinvointinsa voi testata maksutta verkossa

Työterveyslaitos on julkaissut työhyvinvoinnista testin, jonka voi tehdä maksutta verkossa.

Testin kysymyksillä kartoitetaan esimerkiksi työuupumusta, työssä tylsistymistä ja tyytyväisyyttä työhön.

– Testi antaa työntekijälle tilannekuvan omasta työhyvinvoinnista tässä ja nyt. Testin tehnyt saa lopuksi vinkkejä siihen, miten voi itse toimia tilanteensa parantamiseksi. Käyttäjät ovat kehuneet helppoutta sekä nopeaa palautetta oman hyvinvoinnin eri osa-alueista, kertoo Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö Nina Panganniemi tiedotteessa.

Miten voit? -työhyvinvointitesti on suunniteltu työntekijöiden omaan käyttöön, eivätkä tiedot välity eteenpäin työnantajalle tai työterveyshuoltoon. Testi lisää ymmärrystä esimerkiksi tilanteessa, jossa työntekijästä tuntuu, ettei kaikki ole ihan hyvin.

Panganniemen mukaan aloite työhyvinvoinnin kehittämiseen työyhteisössä voi lähteä myös työntekijän suunnasta.

– Testi auttaa työntekijää ymmärtämään omaa tilannettaan ja tarjoaa keinoja vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.

Työhyvinvointitesti koostuu noin 20 kysymyksestä, ja sen tekemiseen menee noin viisi minuuttia.

Testissä tarkastellaan hyvinvointia kuudesta näkökulmasta, joita ovat työuupumus, työn imu, työriippuvuus, tyytyväisyys työhön, työkyky ja työssä tylsistyminen.

– Testiin on koottu parhaat palat kaikesta siitä tutkimustiedosta, mitä meille on Työterveyslaitoksessa kertynyt työhyvinvoinnista ja työkyvyn tukemisesta. Mielenterveys on työelämässä voimavara, jonka vahvistamiseen tarvitaan meitä kaikkia, sanoo Työterveyslaitoksen tutkija Anniina Virtanen.

Työhyvinvointitesti on ensimmäinen osa maksutonta Mielenterveyden tuen työkalupakkia, joka julkaistaan kokonaisuudessaan ensi syksynä. Työterveyslaitoksen toteuttama projekti on osa Sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämää Työelämän mielenterveysohjelmaa.