Korona tuo haastetta vaalijärjestelyihin – "Toteutus on työläs ja toimivuus jää nähtäväksi", huokaisee Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri
3
Yrittäjä Henri Vaahtera kuljetti äänestyskontin Vihdistä Espoonlahteen. Kontin eteen rakennetaan vielä teltta sateensuojaksi äänestäjille. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaYrittäjä Henri Vaahtera varmistaa, että äänestyskontti asettuu hyvin paikoilleen. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaÄänestyskontti on yksi Espoon keinoista järjestää koronaturvalliset kuntavaalit. Yrittäjä Henri Vaahtera kuljetti äänestyskontin Espoonlahden urheilupuistoon. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo
Kuntavaalit: Urheilupuistojen äänestyskonteissa voi äänestää ennakkoon.
Koronaan varautuminen on muuttanut huomattavasti kuntavaaleihin valmistautumista.
– Työmäärä on kaksin- tai jopa kolminkertaistunut vaalien siirtämisen ja koronan vuoksi, keskusvaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi kertoo sähköpostitse.
Myös ennakkoäänestysajan siirtyminen ja pidentyminen kahteen viikkoon on muuttanut käytännön järjestelyt ja rekrytointitarpeen.
Koronan vuoksi Espooseen perustetaan uusia ennakkoäänestyspaikkoja, jotka rakennetaan nopealla aikataululla ilman aiempaa kokemusta.
Sekä Espoonlahden että Leppävaaran urheilupuistoihin on tuotu kaksi äänestyskonttia.
– Toinen on osoitettu autoilijoille ja toiseen voi tulla kävellen tai pyörällä. Äänestäjät ohjataan turvallisesti niin, että samassa jonossa ei ole autoilijoita ja kävelijöitä sekaisin, Pirkanniemi selvittää.
Toteutus on työläs ja toimivuus jää nähtäväksi.
– Toteutus on työläs ja toimivuus jää nähtäväksi.
Konttien käyttämisestä ennakkoäänestyksessä päätettiin maaliskuun lopussa. Asiaa harkittiin jo viime vuoden lopulla. Silloin ideasta kuitenkin luovuttiin, koska ulkoäänestyksen järjestäminen olisi ollut vaikeaa normaalin vaalien ajankohdan vuoksi. Kontteihin nähtiin liittyvän riskejä verrattuna perinteisiin ennakkoäänestyspaikkoihin.
Keskusvaalilautakunnalla on riittänyt työtä, koska oikeusministeriön ja THL:n ohjeistus on muuttunut useaan kertaan.
Terveysturvallisten vaalien järjestämiseksi on hankittu huomattava määrä suojavälineitä.
– Etätyö ja suojaetäisyyksien säilyttäminen myös vaalien valmistelussa on vaikeuttanut huomattavasti lähityötä edellyttävää vaalien valmisteluja.
Risto Pirkanniemen mukaan vaalitoimitsijoiden tarve on kaksinkertainen verrattuna vaaleihin normaalisti.
– Vaaleihin liittyvien tehtävien tekemiseen tarvitaan noin 300 ihmistä, hän arvioi.
Esimerkiksi Metro Areenan ennakkoäänestyspaikkaan tulee kymmenen palvelupistettä, jotta jonoja ei pääsisi muodostumaan missään vaiheessa.
Käsidesiä on riittävästi. Vaalitoimitsijoilla on lisäksi käytössä kasvomaskit, kasvovisiirit ja pisarasuojat.
Äänestäjien pitäisi muistaa turvavälit sekä käyttää kasvomaskia ja käsidesiä, jotta vaalit eivät pahenna koronatilannetta.
Kotiäänestyksessä ja laitosäänestyksessä voidaan käyttää suojapukuja. Käytössä on myös kertakäyttöisiä suojakäsineitä.
Kotiäänestyksen vaalitoimitsijat ja laitosäänestyksen vaalitoimikuntien jäsenet ovat oikeutettuja saamaan rokotteen.
Äänestysvilkkauteen Risto Pirkanniemi ei osaa ottaa kantaa, mutta suunnittelussa on ollut mukana jonkinlainen arvaus äänestäjien käyttäytymisestä.
Tavallisesti viikon ennakkoäänestysajan vilkkaimmat päivät ovat ensimmäinen päivä ja kaksi viimeistä päivää.
Toiveena on, että äänestäjät eivät jättäisi äänestämistä viimeisiksi päiviksi, vaan äänestäisivät tasaisesti koko kahden viikon ajan.
– Myöskään ensimmäisen päivän ryntäykseen ei ole tarvetta, sillä äänestämään pääsee joka päivä 26. toukokuuta ja 8. kesäkuuta välisenä aikana, Pirkanniemi muistuttaa.